Eerste specs Xbox Series X

Microsoft heeft vandaag de eerste specificaties van de Xbox Series X gepresenteerd. Wat meteen duidelijk wordt, is dat het om een complete upgrade van alle hardware gaat en niet slechts een sneller model zoals we bij de One S en One X zagen.

Xbox Series X Specs

[wpdatatable id=1]

Wanneer je bovenstaande tabel leest, wordt het meteen al duidelijk. Zo zien we de transitie van tech die we in onze smartphones hebben, verplaatsen naar de console. Waren de oude chipsets nog op een energieslurpende 16nm ontwikkeld, zijn de nieuwe chipsets op basis van 7nm. Dit levert niet alleen energie efficiëntie op, maar ook veel hogere prestaties.

CPU’s

Die prestaties komen ook van de nieuwe processors. Opnieuw krijg je er 8, maar die bestaan uit 2 kernen per stuk. Met behulp van SMT zijn die zeer efficiënt aan te spreken. Je krijgt dus 16 rekenkernen.

GPU

Belangrijker nog is dat Microsoft het aantal GPU kernen verhoogt en ook deze versnelt. De stap is qua aantal niet zo groot als het verschil tussen de One S en de One X, maar de snelheid is wel dramatisch verbeterd. Effectief kan de nieuwe GPU twee keer zoveel data verwerken als de huidige. Daarmee kan deze console 4K games met een maximale snelheid van 120hz op het scherm zetten.

Voor zowel de nieuwe CPU kernen als de GPU kernen, shops Microsoft opnieuw bij AMD. Dit laat zien hoe belangrijk AMD aan het worden is in gaming hardware. Zo ondersteund AMD nu, net als Nvidia, live raytracing.

NVMe opslag van Seagate

Games gaan ook een stuk sneller laden. Dit doordat Microsoft eindelijk de overstap maakt naar NVMe SSD’s. Deze worden naar eigen spedicifatie ontwikkeld door Seagate. Dat Microsoft nog even voor 1TB opslagruimte kiest is niet heel raar gezien de hogere kosten ten opzichte van HDD’s. Interessant is wel dat er meteen al een expansieslot is voor nog 1TB aan opslagruimte. De markt voor externe opslag voor de Xbox consoles is groot. Mogelijk probeert Microsoft zo een graantje mee te pikken. Seagate is verantwoordelijk voor de productie van de NVMe’s voor Microsoft.

Nieuwe Xbox Wireless Controller

Microsoft zal ook een nieuwe versie van de Xbox Wireless Controller uitbrengen. Deze bevat nu een share knop zoals we die ook kennen van Sony Playstation. Verdere verbeteringen zijn nog niet bekend. In hoeverre de console ook de oude controllers zal ondersteunen is ook nog geen uitspraak over gedaan.

Xbox Series X

Beschikbaarheid

De Xbox Series X komt later dit jaar uit. Waarschijnlijk in het najaar. Verkoopprijzen zijn nog niet bekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Arjan Olsder
Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.

Evenementen

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram