Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Test: Vapur (Flexibele waterflessen)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Gemakkelijk op te rollen
  • Aan een tas vast te maken
  • Fijne drinkdop
  • Grote vulopening
  • Gemakkelijk schoon te houden
  • Stevig materiaal

THE BAD

De wereld van de waterflessen is bijzonder. Staat er SPA op, betalen we de hoofdprijs voor een kleine hoeveelheid water en knallen we het flesje na gebruik weer weg. of we hervullen hem een aantal keer, maar echt lang gaat hij niet mee en ook leeg neemt hij veel ruimte in. Vapur bedacht daar dé oplossing op met de flexibele fles.

Design

Via Vapur ontving de redactie verschillende flessen uit de Shades, Element en Eclipse series. Hoewel deze flessen technisch gezien erg op elkaar lijken, zijn er nuances in het verschil die duidelijker worden in de verschillende series.

Zo zijn de Eclipse flessen voorzien van een gematteerde coating die fijn aanvoelt en het water er permanent koud uit laat zien. Vapur produceert deze lijn in 0,7 liter en in 1 liter flessen. De groene op de foto is de 0,7 liter uitvoering. De blauwe heeft een inhoud van 1 liter.

Vapur-Eclipse

De Element series ziet er wat sportiever uit. Deze serie heeft een opvallend lijnenspel in meerdere kleuren. Ook deze serie bestaat uit 0,7 liter en 1 literflessen. De uitvoeringen op de foto zijn allemaal 0,7 liter.

Vapur-Elements

De Shades is de serie voor kleine drinkers. Deze flessen zijn kleurrijker en hebben een inhoud van 0,5 liter.

Vapur-Shades

De dop

Vapur maakt ook de Quencher en Reflex series. Deze wilden we niet in deze review opnemen. Deze flessen hebben een kleinere inhoud en een kleine sportdop die erg op die van de SPA flesjes lijkt. De dop is juist het element dat bovenstaande series zo interessant maakt.

Vapur-Eclipse-Schenkdop

Het geniale aan het ontwerp van de doppen van Vapur start bij het schroefdraad. Je zal merken dat je altijd evenveel slagen draait en de dop altijd zichzelf uitlijnt met de lasnaad van de flexibele fles. Een mooi detail.

De vulopening (wanneer je de dop van de fles hebt gedraaid) is erg groot, maar onder de klep van de dop zit een kleine schenktuit die erg fijn drinkt.

Vapur-Eclipse-Vulopening

Het laatste stukje slim design van de dop vinden we terug in de plastic karabijnhaak. Deze kun je gebruiken om de fles aan een tas te hangen wanneer je geen ruimte meer over hebt. Wanneer de fles leeg is, gebruik je hem echter om de fles in opgerolde toestand op te kunnen bergen. Zo neemt de fles vol, of leeg, zo min mogelijk ruimte in.

Vapur-Opgerold

Kwaliteit

Ik heb de eerste vier weken van mijn test dagelijks gebruik gemaakt van de Vapur Element fles. Dat is dus dagelijks vullen, leegdrinken, oprollen. De folie die Vapur gebruikt blijkt enorm sterk.

Vapur gebruikt drie lagen plastic die op elkaar worden gelamineerd. De bedrukte laag zit daar ergens tussenin. Zo komt het water niet in aanraking met de verf, maar omgekeerd kan de verf ook niet slijten wanneer je met de fles ergens tegenaan schampt.

Vapur-Versleten

Nieuwsgierig naar de lagen, heb ik mijn fles open geknipt. Door het lamineren wat Vapur doet, komen de lagen niet los. Het kan dus niet zo zijn dat een beschadiging aan de binnenkant zorgt voor vocht tussen verschillende lagen. Slim.

Hoewel je dit soort flessen nauwelijks hoeft schoon te maken, is de vulopening groot genoeg om de fles in de vaatwasser schoon te laten spoelen. Ook daar is goed over nagedacht.

Conclusie

Vapur lijkt een simpel product, maar het is duidelijk dat diep is nagedacht over zowel het materiaalgebruik van de folies, als de doppen van de flessen. Het is misschien wel de meest doordachte fles die je kunt kopen. En het is natuurlijk goed voor het milieu ;-).

Deze zomer komen de mensen van Vapur met een aantal flessen die een meer gericht gebruik hebben. Zo komt er een uitvoering voor het drinken van wijn en een fles met een intern waterfilter voor het drinken van slootwater. Check voor beschikbaarheid de website van Vapur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.