Kevin Krechting beoordeelde namens GadgetGear de Daylight PS4, hartkloppingen met zenuwinzinkingen met 4.5 sterren.

The Good
  • origineel concept
  • echte angst
  • geluid
The Bad
  • level van de gevangenis is onnodig moeilijk


Zombie Studios weet met deze simpele horrorgame een hoge fearfactor te behalen! Alles ligt altijd op de loer en je voelt je nooit echt veilig.

Het verhaal

Het begint al met een goed verhaal. Een oud verlaten ziekenhuis/psychiatrisch ziekenhuis en gevangenis. Dit complex is het allemaal geweest door de eeuwen heen. Telkens als het open ging gebeurde er duistere dingen die niemand kon verklaren. Opeens wordt jij wakker in dit verlaten complex met alleen een smartphone die licht geeft. Al snel vind je glow sticks. Met deze groene lichtgevende buisjes kun je je omgeving beter belichten en markeringen opmerken die je anders zou missen. In het eerste gedeelte hoor je veel om je heen en zie je al wat freaky shit.

Dit is nog niets als je eenmaal in het gevangenis gedeelte komt en een vrouwelijke geest het op je gemunt heeft. Voor diegene die de trailer “dont look back” hebben gezien…. vooral niet doen. Ik spoil verder niets maar je hebt je hart vaak op een andere plek zitten door de beklemmende duisternis en de dingen die er daar gebeuren.

Als laatste is het bos aan de beurt, lekker in het open zou je denken. Door de mist zie je niet veel en je hebt ook niet echt meer veel aan je mobielplattegrond, je hebt geen gangen en kamers meer waarop je kunt oriënteren. Het einde is ook wel leuk gedaan, al moet je wel de berichten lezen die je tussendoor oppakt om het te snappen. Maar je bent blij dat je even een briefje kan lezen omdat je dan zeker weet dat er niemand je lastig zal vallen!

DayLight31-515x290

Gameplay

Erg goed gedaan. De opzet is simpel, een engine die elke game random genereert, zowel de plattegrond als de plekken waar de briefjes hangen. Je moet elk briefje verzamelen voordat je de sleutel kunt vinden. Dit zijn altijd 6 briefjes. Deze briefjes gaan over de geschiedenis van het complex, informatie over patiënten en berichten onder het personeel. Zo krijg je een goed beeld hoe het daar al de slechte kant op ging met het complex.

Het is dus simpel, je hebt een glow stick voor aanwijzingen en flares om je te verdedigen tegen de duistere krachten, van beiden kun je 4 stuks dragen. Je kunt beiden echter niet gebruiken wanneer je de sleutel in je handen hebt, om nog maar een schepje bovenop de al hoge angstfactor te gooien. Er zijn vele leuke scenes die je echt niet verwacht en je erg van kan schrikken, je hoort genoeg om telkens te denken dat je weer aan de beurt bent voor nog een een bezoekje van één van de bewoners. Het stuk van de gevangenis is erg lastig omdat je al snel door je flares heen bent en je best een flink stuk moet afzoeken naar alle notities en de sleutel, om dan nog maar eens veilig naar de poort te kunnen rennnen! Ik heb deze game samen met een mederedacteur gespeeld en we beiden hebben we al in geen tijden een game gespeeld die op zo’n goede wijze mensen aan het schrikken kunnen maken!  Het spel is wel redelijk kort, met 5 á 6 uur heb je hem wel voor de eerste keer uitgespeeld maar de game kost erg weinig dus dat is dan wel weer mooi meegenomen.

t_daylight_dontlookback

Geluid

Prachtig gedaan, je hoort vele geluiden die je al op scherp zetten om vervolgens niets te laten gebeuren, je gaat een bepaalt geluid erg hekelen. Dit geluid geeft aan dat je op het moment staat om prooi te worden. Soms gebeurt er niets soms wel, maar meestal wel. Verder hoor je ook lange tijd niets, en dat is ook niet echt bevorderlijk, je weet immers dat je dan wat relaxter wordt om vervolgens weer de schrik van je leven te krijgen. Het geluid zit gewoon goed in elkaar.

Graphics.

Prima, ik kan daar kort over zijn. Het ziet er goed uit, al ben je daar niet echt mee bezig tijdens het spelen. Het valt niet echt op, alles is redelijk weergegeven. Wanneer je achtervolgt wordt zie je rood licht weerkaatsen van de objecten en ook de flares en glow sticks zijn prima in kaart gebracht qua lichtinval.

Conslusie

Een echte aanrader als je een avond flink wil huiveren en met zweethanden je controller wilt vasthouden. Ik ben al zeker wat gewend als echte horrorliefhebber en van deze game heb ik echt genoten.

Jammer is wel het gevangenis gedeelte, je wordt te vaak opgejaagd waardoor je al snel door je flares heen bent en je gewoon wordt gedood. vele malen herhalen is de enige manier om er goed vanaf te komen.

Ik vind het geniaal dat een redelijk simpel opgezet spel zo’n amusementswaarde kan hebben.

De game is al uit en kost €13,99 op Steam. De game is te spelen op de PC en op de PS4.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.