Review: TomTom Cardio

Een dikke week geleden introduceerde TomTom de nieuwste versie van hun sport horloge; de Cardio. Zoals de naam al zegt: nu met hartslag meting. De technologie komt uit de Philips laboratoria en sportmerk Mio had er al een horloge mee gemaakt. Nu is er dan de TomTom versie met cardio integratie. Hoe nuttig is dat?

CARDIO_REDWHITE1R_HR TomTom is sinds een dik jaar actief met een eigen sporthorloge en sportinformatie platform. Eenvoud is waar TomTom zich op richt. Waar andere merken horloges maken die geoptimaliseerd zijn voor speciale sporten zoals triatlon, bergsport of zwemmen, richt TomTom zich op de massa. Hardlopen, zwemmen, fietsen en sporten op een loopband, zijn de sporten die in het Multi-Sports horloge te selecteren zijn. Tijdens het sporten is de belangrijkste informatie groot weergegeven op het duidelijke scherm. De GPS sensor zit in de knop op de horloge band. Deze knop is ook het bedieningselement van het horloge. Zoals we al in onze eerdere ervaringen met de cardio-loze versie van het TomTom horloge aangaven; dit horloge blinkt uit in eenvoud en doeltreffendheid.

RunnerCardioBackDe hartslagmeting in het horloge betekent geen gedoe meer met een knellende borstband. Er zijn mensen die geen problemen hebben met zo’n band, maar de groep mensen die deze band liever in de la laat liggen, is groter. Op het lanceringsevent van TomTom legde schaatscoach Jac Orie het belang van trainen in de juiste hartzone nog eens duidelijk uit. Voor wie nog twijfelde aan het nut van die vervelende hartslagband, zou na de uitleg van Jac Orie direct zo’n band gaan dragen. Het mooie nieuws is dat dit niet meer hoeft! Aan de binnenzijde van het horloge zit een led licht en sensor. Met technologie die gerijpt is in de medische wereld wordt met grote accuratesse de hartslag gemeten. Het horloge geeft duidelijk de hartslag aan, maar geeft ook aan in welke zone je aan het trainen bent. Ben je aan het opwarmen, werk je aan vetverbranding of wil je conditie opbouwen, het is allemaal direct in het Engels op het display af te lezen. In de sportschool en tijdens fietsen geeft het horloge pijnlijk duidelijk aan of je wel echt iets aan het opbouwen bent. Het was een revolutie om dankzij de Nike chip of een GPS horloge achteraf te kunnen zien wat je getraind had. De hartslag informatie in het TomTom Cardio horloge geeft direct tijdens het sporten goede input om er een tandje bij te zetten of juist even wat rustiger aan te doen. Het rendement van een training neemt direct toe. Natuurlijk was dit al mogelijk met een borstband, maar het comfort en gemak van de meting aan de pols door het horloge is ongekend.

CARDIO_REDBLACK_SIDEHelaas is niet alles hosanna met het TomTom Cardio horloge. Een paar keer zat het horloge vast in een bepaald scherm en is de accu na twee dagen sporten echt wel op. Gelukkig heeft TomTom een goede reputatie met updates. Het eerste sporthorloge kreeg in het begin bijna wekelijks updates waarmee het horloge beter werd en zelfs met extra functies, zoals een stopwatch, werd uitgerust. Dus bij de eerstvolgende update zal de 1.0 cardio software bijgewerkt zijn met de feedback van de eerste gebruikers. Het accu gebruik is makkelijk te verklaren door het energie verbruik van de GPS en de led licht meting van de hartslag. Bij gebruik als horloge, zonder gps, werkt het horloge probleemloos zo’n twee weken. Twee vurige wensen die wij bij het eerste sporthorloge hebben geuit, zijn helaas nog niet doorgevoerd. Onbegrijpelijk is het dat het horloge nog geen Nederlandstalige interface heeft. De wens van een tweede tijdzone past wellicht niet bij het wensen profiel van de massa, maar moet toch makkelijke te realiseren zijn. TomTom heeft overigens een voorbeeldige functionaliteit planning op hun forum staan. Daar lezen we dat er bijvoorbeeld een ‘FreeSport’ optie in het menu bijkomt. Dat is super handig om de GPS track en informatie op te slaan voor andere sporten zoals skiën of skeeleren. Liever zien we dat er twee of drie ‘freesport’ opties bijkomen en de mogelijkheid om die zelf een naam te geven.

CARDIO_REDBLACK2_HZ_SPEED

Conclusie

De TomTom Cardio is een echte vooruitgang voor de sporter die dankzij sensor informatie beter wil gaan presteren. Dat kan zich beperken tot motivatie van amateurs tot optimalisatie van de resultaten door professionals. De functionaliteit en het gebruiksgemak maken de Cardio geschikt voor iedereen die sporten serieus neemt zolang het fietsen, hardlopen, zwemmen of de loopband betreft. Zodra de ‘FreeSport’ functie beschikbaar komt kunnen we ook skeeleren, skiën, wandelen, bergwandelen en veel meer sporten specifiek vastleggen en qua prestaties verbeteren.

De Runner Cardio gaat €269,95 kosten. De Multi-Sport Cardio €299,95. De Runner versie is Wit/Rood; de Multi-Sport Zwart/Rood.

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • eenvoud
  • gemak
  • duidelijk
  • comfortabel

THE BAD

  • geen Nederlands
  • tijdaanduiding tijdens sporten niet zichtbaar

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.