De geplande overname van WhatsApp door Facebook is zonder twijfel het nieuws van de dag. Kocht Facebook op 9 april van 2012 nog het sociale fotonetwerk van Instagram voor $1 miljard, legt het nu een recordbedrag neer voor WhatsApp.

Nouja, recordbedrag? $16 miljard voor een app met 450 miljoen gebruikers is heel wat. Facebook acht jou als gebruiker van WhatsApp dus $35,5 waard. Dit ondanks dat je er nog geen euro per jaar voor betaald en WhatsApp vrij is van advertenties. Waar zit die waarde dan? Facebook verwacht dat WhatsApp door groeit naar 1 miljard gebruikers. Als Facebook dit grote totaal als verantwoording voor de overname gebruikt, ben jij als gebruiker nog steeds $16 waard. Dat is veel geld.

Nu is het zo dat Facebook niet alles gaat betalen. De transactie kent ‘slechts’ $4 miljard aan contanten voor de eigenaren van WhatsApp. De overige $12 miljard bestaat uit aandelen van Facebook. Daarnaast maken de huidige eigenaren en werknemers nog eens kans op $3 miljard aan beperkte aandelen in Facebook die over de komende vier jaar worden uitgekeerd. Een mooie bonus dus.

Hoe gaat Facebook deze investering terugverdienen? Facebook zegt dat WhatsApp blijft wat het is. Dus als gebruiker moeten we zo’n 20 jaar WhatsApp blijven gebruiken (en dus blijven betalen) voordat Facebook het geld terug heeft. Tenzij er toch dingen veranderen natuurlijk. Denk aan de waarde van alle berichten, foto’s, video’s, voice memo’s etc die rond gaan op het netwerk. We gaan het vanzelf merken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.