Test: OrbitSound SB60 (TV Luidspreker)

TV’s worden inmiddels zo dun dat het geluid evenredig flinterdun is geworden. Daar ligt ook de verklaring van de hausse aan soundbars die momenteel op de markt zijn. Van 200 tot 2000 Euro is er wel een verbetering van het flat screen geluid te koop. Uit Engeland komt een opmerkelijke oplossing voor een dito prijs. De OrbitSound SB60 airSOUND is een uniek product voor een fraaie prijs.

SB60-2Zoveel mensen, zoveel oplossingen zijn er inmiddels om het geluid van de flat screen te verbeteren. Van een enkele balk met veel speakers tot twee speakers of zelfs een  volledig surround systeem met 5 speakers en een baskast. Draden, instellingen en afstandsbedieningen maken het geheel vaak niet netter of overzichtelijk. Daarbij is de vormgeving vaak een kakofonie van Koreaans plastic tot (nep) Scandinavisch aluminium. De Britten zouden de Britten niet zijn als ze daar een eigenwijze oplossing voor zouden hebben. Het Britse OrbitSound heeft de SB60 airSOUND onlangs gelanceerd. Een houten kast, fraai afgewerkt met ouderwets strakke piano lak en een zilveren of zwarte gril. De kast heeft het formaat van een dubbeldikke pizza doos en dient als plateau om de tv op te zetten. In onze opstelling hangt de TV aan de muur aan een Vogel’s muurbeugel met een ‘zwevend’ meubel er onder. De SB60 past netje op het kastje en ligt zo centraal onder het beeldscherm. Die centrale plaatsing is wel van belang. Met een optische kabel is de SB60 verbonden met de setopbox. Helaas is er met de SB60 ook een extra afstandsbediening in huis gekomen, waarover later meer. De installatie van de SB60 stelt echt niets voor. Geluid aansluiten, stekker in het stopcontact en je bent klaar voor een Britse muziek ervaring.

SB60-3OrbitSound heeft een lange ervaring met het ontwerpen van hoogwaardige geluidssystemen. OrbitSound is echter niet de uitvinder van dit type audio oplossing. LG introduceerde als eerste hun SoundPlate op de IFA 2012. De OrbitSound SB60 klinkt overtuigend bij films en muziek. Het geluid wordt ruimtelijk geplaatst, maar kan zich niet meten met echt surround sound. De bassen zijn overtuigend, maar ook geen match met bijvoorbeeld de Sonos Sub. Nou moeten we wel vermelden dat de Sonos Sub bijna het dubbele kost van de OrbitSound. De prijs/kwaliteit verhouding is precies het sterke punt van de OrbitSound. Voor relatief erg weinig geld krijg je een fraai afgewerkt, eenvoudig te installeren overtuigende audio verrijking van elke flat screen.

SB60-4

De Orbitsound SB60 airSound toont aan dat eenvoud en jarenlange audio ervaring in een relatief klein bedrijf, nog vertaald kan worden in een fraai consumenten product. De meegeleverde afstandsbediening toont helaas ook aan dat er (nog) te weinig volume wordt gemaakt om een eigen afstandsbediening te maken die naadloos bij het product past. Er zitten een aantal knoppen op de afstandsbediening die voor een ander product van Orbitsound bedoeld zijn en niets met de SB60 doen. Het enige wat je feitelijk aan de SB60 kan bedienen is het volume. Daar is gelukkig ook een handmatige knop voor op de achterzijde van de versterkte luidspreker. Aan de voorkant licht een blauw led lampje op wanneer de speaker uit de stand-by stand is. In de doos zit een zilveren en zwarte gril naar gelang de smaak van de gebruiker. Hoewel de naam airSOUND suggereert dat er ook iets draadloos mogelijk is, ondersteunt de SB60 geen Bluetooth of Airplay. Feitelijk is dat ook niet nodig voor het doel waar dit product voor gemaakt is; TV audio fraai en overtuigend weergeven. De geluid karateristiek is overigens minder geschikt voor journaal of talkshow. Daar waar voornamelijk dialoog is, blijkt het geluid uit de flat screen prettiger dan het ‘volle’ geluid uit de SB60.

Conclusie
OrbitSound is een relatief kleine speler op de audio markt, die aantoont dat er nog ruimte is voor een specialist. Fraai materiaal gebruik en een fraaie audio weergave voor een prijs waar je bij een groot merk een hoop nep design en toeters en bellen krijgt, maar niet dezelfde geluidskwaliteit. De SB60 zal door de eenvoud het het tijdloze ontwerp zonder twijfel ook de tand des tijds doorstaan. Voor een kleine 400 Euro is elke tv te upgraden op audio gebied.

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • prijs/kwaliteit
  • afwerking
  • eenvoud
  • prima film/ muziek geluid

THE BAD

  • vreemde afstandsbediening
  • geen aparte audio stand voor spraak

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events