Review: Sony HT-X8500; Single Soundbar met ingebouwde subwoofer

Beter geluid voor je televisie dan de geïntegreerde speakers kunnen geven. Dit lossen we vaak op met een soundbar. We kregen van Sony de HT-X8500 toegestuurd; een soundbar met ingebouwde subwoofer, virtuele surround en ondersteuning van Dolby Atmos en DTS:X. We namen het apparaat onder de loep.

Sony heeft de HT-X8500 (X8500 vanaf nu) beperkt gehouden qua grootte en uitgerust een interne subwoofer. Dit betekent dat je de ruimte bespaart die je normaal kwijt bent voor een losse sub en daarnaast dat doordat de soundbar niet erg hoog is, deze ook makkelijk voor bijna iedere televisie geplaatst kan worden, ook als deze niet opgehangen is.

 

Sleutelpunten:

  • Atmos en DTS:X-ondersteuning
  • Beperkt omvangsprofiel
  • Geïntegreerde subwoofer
  • Geluidsmodi

 

Ontwerp

De X8500 is een vrij sober vormgegeven soundbar. Gewoon een lange speaker, geen opvallende designelementen of andere opmerkelijke zaken. Zakelijk bijna. De breedte is met 89 centimeter vergelijkbaar met de lengte van een 40 of 42” televisie. Voor de 55” televisie waar wij de X8500 voor gebruiken misstaat de soundbaar eigenlijk ook  niet.

Voorzijde

De speaker heeft een metalen speakerrooster wat bijdraagt aan het kwaliteitsgevoel. Sony past voor de X8500 een 2.1 driver-implementatie toe waarbij de geïntegreerde subwoofer-implementatie in het midden zit.

Bovenzijde

We zien bovenop de speaker de touch sensitive controls voor standby, bronselectie, volumecontrols en bluetooth zitten. Daarnaast zien we de indicatieLEDs. De indicatieLEDs hebben een dubbele functie; zoals de indicaties aangeven zijn ze in eerste instantie gericht op het duiden van de inputs en activiteit van de geluidsindelingen (dus bijvoorbeeld of Atmos-geluid actief is of dat er via bluetooth wat afgespeeld wordt). Ze worden echter ook gebruikt voor zaken als het volume (het volume wordt aangegeven door het aantal LEDs dat van links naar rechts brand.) of aangeven dat geluidsmodi in- of uitgeschakeld zijn. Voor ons was het een nogal vervelende ervaring tijdens het testen van de verschillende geluidsmodi. Zie een screenshot uit de handleiding voor een indicatie. Misschien dat het na een tijdje duidelijk wordt voor mensen die de gerelateerde functies veel gebruiken, in het testproces was het een vervelend gegeven.

We hadden het overigens fijn gevonden wanneer de labels van de LEDs ook backlight hadden evenals de controls. In de huidige vorm zijn ze alleen af te lezen wanneer we er een lichtje op schijnen of er geen tegenlicht is van de televisie in een goed verlichte kamer. Maar goed, wellicht dat dit de prijs van het apparaat omhoog gedrukt had. In de praktijk gebruik je altijd een afstandsbediening en hoef je niet echt af te lezen welke indelingen er precies afgepeeld worden (nòg zo’n ding die we als tester wellicht meer voelen dan de eindgebruiker zou doen).

Geluidsmodi voor filmverbetering en typen content

Er zijn twee typen geluidsmodi. Modi voor het aanpassen van de audio tijdens een film en modi voor specifiek type content. Het laatste gaat over de modi cinema, music, game, news, sports en standaard. De eerste gaat simpel gezegd over zaken die je naar voorkeur kan aanpassen brengen tijdens het kijken van een film of serie (ergo wanneer er DTS of Dolby-geluid weergegeven wordt). Denk aan dialogen die duidelijker weergegeven worden, of de dynamische range die aangepast kan worden.

We kunnen het ons moeilijk voorstellen dat mensen bereid zijn steeds te switchen en terugschakelen en gewoon de soundbar gebruiken met het geluid dat vanuit de bron doorgegeven wordt. Zonde van het werk dat in deze modi gegaan is, maar het is gewoon een te grote moeite.  Misschien dat het een goed idee was wanneer er een setting was waarbij het apparaat zelf het type geluid herkend en op basis daarvan dynamisch het geluid aanpast. Het is immers minder logisch om de news of sports modus te gebruiken wanneer er naar muziek geluisterd wordt.

Een hoop had qua overzicht makkelijker gemaakt kunnen worden met bijvoorbeeld een ondersteunende app, zodat de gebruiker kan zien welke configuratie de X8500 precies gebruikt. Verder was er dan de mogelijkheid om de gebruiker een eventuele custom setting aan te bieden waarbij de gebruiker zelf wat zaken kan kiezen. Een functie die Sony in hun apps voor verschillende koptelefoons en draadloze speakers biedt.

Aansluitingen

Wanneer we de soundbar van achteren bekijken, zien we een HDMI-in- en output, een optische ingang (een optische kabel wordt meegeleverd), de stroomaansluiting en achter een afgesloten klepje zit een USB-poort. We hebben geen idee waar deze poort voor dient. De handleiding doet doodleuk alsof de poort helemaal niet bestaat. De stroom die erop staat is ongeveer 400 mA, dus je telefoon opladen oid is ook niet mogelijk en we zijn er vrij zeker van dat het ook niet genoeg is voor een Chromecast. Jammer overigens dat we daar geen geïntegreerde ondersteuning voor terugvinden. Ook NFC hadden we graag gezien.

Achterzijde
Basreflexpoorten aan beide uiteinden

De HDMI-implementatie ondersteunt ARC, eARC, CEC, HDR (10 en 12/Vision) en throughput op 4K (HDCP 2.2/2.3) dus het zou zonder problemen als standaard oplossing kunnen dienen voor alles waar je TV mee te maken hebt. De aparte afstandsbediening heb je dus feitelijk niet nodig. Tenzij je de specifieke functies wil gebruiken zoals de instellingen voor beter stemgeluid (handig voor als je bijv. een podcast beluistert) of gesimuleerd cinemageluid (verderop meer hierover) kun je de meegeleverde afstandsbediening gewoon ergens in een la wegleggen.

De CEC-functionaliteit werkte voor ons grotendeels zonder problemen. Af en toe was het wel zo dat we geen geluid kregen uit de X8500 terwijl het beeld wel doorgevoerd werd en het apparaat gewoon ingeschakeld stond. Even uit- en inschakelen bracht dan de oplossing.

We zien aan de achterzijde verder ook de infrarood-uitgang. Handig als de soundbar op een positie ligt waar deze voor de infraroodontvanger van je televisie staat; de soundbar ontvangt het signaal en stuurt het door naar je televisie via de genoemde uitgang. Zaak is echter wel dat de soundbar niet direct tegen je televisie aan staat omdat er dan geen zendcontact mogelijk is tussen de beiden. Muurbevestigingspunten maken de voorzieningen aan de achterzijde af.

Onderzijde

Aan de onderzijde zien we zeven rubberen voetjes die naar ons idee op de juiste plaatsen zitten en voldoende zijn om de X8500 stabiel op een ondergrond te laten staan.

De afstandsbediening is vrij rechttoe-rechtaan. We zijn niet helemaal overtuigd van hoe knoppen voor bepaalde functies gegroepeerd zijn, maar een groot bezwaar vormt dit niet. De adapter is van een grootte die verwacht kan worden bij een dergelijk apparaat.

 

Prestaties

Alright, hoe klinkt het dan? We gebruikten als bron de Nvidia Shield en omdat Sony ook een stel titels op bluray meeleverde hebben we ook wat films gekeken via de Xbox One X wat de enige blurayspeler is die we op onze testlocatie hadden. Ondersteuning voor 4K en HDR is daar echter op aanwezig dus het zou geen beperking moeten zijn. De Shield gebruiken we voor films en series via Amazon en wat los testmateriaal waar we Kodi voor gebruiken. Voor televisie gebruiken we de Horizonbox van Ziggo.

We geven gewoon meteen gas op de plank. We spelen Atmos-materiaal in 4K en HDR af en gaan voor Netflix’ ‘Our Planet’. De Sony geeft zonder probleem het materiaal door in 4K en HDR. We hebben hier niets extra’s voor hoeven te doen. Het geluid klinkt op zich prima. Dierengeluiden komen op een ruimtelijke wijze door, de nuance van de muzikale begeleiding komt over, terwijl de stem van David Attenbough de bekende kalmerende werking heeft.

We volgen deze ervaring op door ‘Blade Runner 2049’ af te spelen. Dialogen komen komen prima over en alle filmische geluidseffecten hebben een duidelijk effect. Er is een duidelijke nadruk op de middentonen zoals meestal het geval is bij soundbars en eigenlijk alle speakeroplossingen van beperkte grootte. De bas is voor een soundbar zonder subwoofer verrassend goed. Het laag mist wat nuance maar niets dat voor film-weergave een groot probleem zal zijn. Ook over hogere tonen hebben we weinig te klagen. Het dynamische bereik lijkt ook prima in orde te zijn; zwakkere geluiden blijven hoorbaar wanneer een hoop andere, luidere tonen weergegeven worden. Waar je soms wel eens achtergronden hebt die storend naar voren worden gebracht en dialogen verstoren of geluidseffecten te veel wegvallen, hield de Sony alles prima in balans.

De X8500 komt zoals zoveel cinemaproducten het beste naar voren wanneer het volume een beetje potent wordt ingezet. Op normaal volume presteert de soundbar nog altijd heel aardig, maar is het niets meer dan een verbetering van je standaard TV-speakers. Iets dat overigens ook wat waard is gezien de zeer matige kwaliteit van veruit meeste televisiespeakers.

Surround-ervaring

Als we specifiek kijken naar in hoeverre we een surround-ervaring meekrijgen, moeten we zeggen dat dit allemaal wel meevalt. Je merkt zeker wat van de directionele effecten. De positionering van geluiden ten opzichte van wat er op je scherm gebeurt is merkbaar. Ongetwijfeld is er een psychologisch effect in het spel waarbij onze hersenen de ervaring wat leiden, maar tijdens het kijken hadden we het idee dat per geluidsbron in de film op het scherm, het geluid uit die richting kwam. Een echt ruimtelijke ervaring konden we echter niet van spreken, het geluid bleef iets dat gewoon van voren kwam.

Televisie met aparte modi, virtuele surround

Dan televisie. We kunnen voor televisiegeluid ook meteen even testen hoe de geluidsbewerkingen van de X8500 werken. Wanneer we kijken naar het nieuws en voetbal merken we dat voor de ‘news’ en ‘sport’ settings inderdaad prima keuzes zijn gemaakt.  Het is echter niets wat voor ons reden is om iedere keer om te schakelen.

Ook hebben we even met de virtuele surround setting gespeeld. De treurige werkelijkheid is dat het Ziggo-aanbod veelal (altijd?) slechts stereo is dus een goede virtueel surround-modus zou een meerwaarde kunnen hebben. We kunnen zeggen dat de Sony ons in dit opzicht niet teleur stelde. Of het altijd voor iedere situatie het juiste effect zal hebben durven we nooit met 100% zekerheid te zeggen, maar in de tests die wij uitvoerde met films en diverse series, hebben we best een toffe ervaring gehad. De ruimtelijke weergave die geprojecteerd wordt op basis van wat de Horizonbox uitgeeft, was tijdens onze tests best indrukwekkend te noemen voor wat de X8500 is.

Sony stelt dat ze een 7.1.2 opstelling (7 speakers rondom, een subwoofer en twee plafondspeakers) simuleren met de X8500; een gegeven dat benadrukt wordt in de promotie rond het apparaat met het zogenaamde ‘Vertical Surround’-label. Maar dit is natuurlijk lekker dik aangezet. Zoals gezegd, je hebt een bredere sound stage (ruimtelijke ervaring) met wat meer breedte en diepte in het geluid en merkt wat directioneel geluid en meer niet. Het blijft een gimmick en veel mensen zullen het wellicht niets vinden omdat het kunstmatige eraan wel merkbaar is. Desalniettemin beoordelen we het als een meer dan aardig effect dat veel mensen zullen kunnen waarderen.

Muziek en podcasts

De X8500 kan natuurlijk ook ingezet worden als oplossing voor je muziek en ander audiomateriaal. We speelden wat audio af via zowel bluetooth als via HDMI met de Nvidia Shield als bron. Het is duidelijk met dergelijke opties dat een vaste aansluiting de voorkeur geniet omdat het verschil in kwaliteit beter merkbaar is dan bij beperktere audioapparaten. We merken dat de X8500 vooral getuned is voor films en series en het feit dat er een nadruk ligt op de midden en lage tonen komt bij het afspelen van muziek flink door. Als een leuke achtergrond-oplossing is de soundbar meer dan prima, maar wil je eens lekker luisteren naar je favoriete muziek, dan doe je jezelf tekort met de X8500. De muziek-modus is geen bijzondere verbetering ongeacht het type muziek dat we kiezen.

We luisterden ook naar wat podcasts. Dit was op zich een prima ervaring en de news-modus zorgde voor een meer prettige luisterervaring, maar niets om over naar huis te schrijven. De X8500 blijft een soundbar en je moet uiteindelijk voor het apparaat zitten wil je de audio goed genoeg meekrijgen om echt alles goed te horen zonder dat het volume (te) luid moet staan.

 

Conclusie

Als we een conclusie moeten trekken over de X8500 moeten we in de eerste plaats duidelijk hebben waar het apparaat voor bedoeld is. De X8500 heeft een adviesprijs van €400,- euro en de retailprijs ligt op het moment van schrijven rond de €320,-. Dit is in principe geen apparaat dat je koopt om een meer dan €800,- kostende televisie aan te vullen. Het is uiteindelijk vooral een apparaat dat je gebruikt als alternatief voor de ingebouwde speakers van een met prijsbewustheid uitgekozen televisie om zo veel beter geluid te hebben plus ondersteuning van Atmos en DTS:X-indelingen.

Het sobere uiterlijk zorgt ervoor dat het apparaat in iedere omgeving past. Van onder het scherm op kantoor tot aan ergens op een studentenkamer en misschien in combinatie met een stoere PC-config met een multi-monitorsetup of een scherm van boven de 38″.

We zijn minder overtuigd van hoe de geluidsmodi aangestuurd worden en hadden graag gezien dat Sony de TX8500 ondersteund had met een app voor bepaalde specifieke functionaliteit. Buiten deze zaken ligt het gebruiksgemak van de X8500 hoog door de ondersteuning van alle juiste protocollen en kun je (als je geen gebruik maakt van de genoemde functies) alles af met de afstandsbediening die je al gebruikt.

Natuurlijk hoeft niet verwacht te worden dat je voor deze prijs een geweldig surround-ervaring krijgt. Echter, binnen de kaders van de prijs en het concept van een soundbar zonder subwoofer moeten we zeggen dat de TX8500 ons goed bevallen is. Prima geluid, levert wat directionele ervaringen terwijl alle geluidsindelingen ondersteund worden.

 

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Degelijk cinemageluid voor het geld
  • Merkbare directionele effecten
  • Balans blijft in orde, ook op hoger volume
  • Neemt weinig ruimte in

THE BAD

  • CEC-functionaliteit soms wat problemen
  • Bediening specifieke functies onoverzichtelijk geregeld

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.