Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: The Lego Movie Videogame

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Veel humor
  • Veel minifigs
  • Veel stukken uit de film
  • Een klein aantal nieuwe minigames
  • Een echte LEGO wereld

THE BAD

  • Teveel overlap met de film

Goede filmgames zijn eerder uitzondering dan regel, net als films over speelgoed. De nieuwe LEGO film blijkt echter een hit in de internationale bioscopen en ontwikkelaar TT games heeft ook al jaren ervaring met het bouwen van goede LEGO games. Het is dan ook niet vreemd dat we positief verrast zijn over deze nieuwe titel.

Verhaallijn

In The Lego Movie Videogame gaat het om de strijd tussen de Master Builders en Lord Business. Die strijd barst bij aanvang van de game al meteen los wanneer jij met jouw team je best moet doen om de aanvallen van Lord Business te weerstaan. Zijn troepen richten op het gegeven moment zelfs een laserpointer op jouw team.

Als je ook maar iets van de film hebt meegekregen, dan weet je nu al dat de game het verhaal van de film trouw volgt. Veel beelden vanuit de film zijn rechtstreeks overgenomen in de game, maar helaas wel opnieuw ingesproken. De beroemde stemacteurs die voor de film zijn gestrikt, missen in de game. Heel erg is dat trouwens niet, want de stemacteurs in de game doen dat prima.

Ook overgenomen uit de film en misschien nog verder uitgebreid is de typische LEGO humor. Zo is het in deze game bijvoorbeeld extreem belangrijk om bouwinstructies te verzamelen om zo jouw doelen te bereiken. Om deze in handen te krijgen moet je de meest vreemde stunts uithalen.

Maar terug naar het verhaal. The Lego Movie Videogame draait namelijk om de vrolijke bouwvakker Emmet Brickowski. Deze bouwvakker valt op een dag in een put waar hij wordt geconfronteerd met zijn lot. Hij is namelijk dé minifig die de wereld kan redden van Lord Business. Om zijn allesvernietigende wapen te kunnen bouwen (de Kragle) heeft hij een speciale steen in handen krijgen. Laat het nou net Emmet zijn die dit als Master Builder moet voorkomen.

De wereld

De film wordt geroemd omdat echt alles in de film ook van echte LEGO is gemaakt. In The Lego Movie Videogame is dat (bijna) niet anders. Er zijn maar enkele plekken in de game te vinden waar ik echt twijfel over de haalbaarheid om iets op te bouwen. Misschien is dat ook wel een gebrek aan fantasie van mijn kant ;-).

Wat ook leuk is om te zien, is de verscheidenheid aan minifigs die een rol spelen in deze game. Waren superhelden in het verleden enkel beschikbaar in hun eigen LEGO game (denk aan Batman), duiken ze hier ook gewoon op. Top! De belangrijkste rollen zijn echter voor de Master Builders. Deze hebben bijvoorbeeld geen handleiding nodig om een bouwsel van losse stenen te maken. Die gebruiken gewoon de eigen fantasie.

Het is in ieder geval heerlijk om bekende en onbekende LEGO sets voorbij te zien komen. Daarnaast moet je met regelmaat een set opbouwen. Terwijl je ziet hoe een gebouw of voertuig ontstaat, kan het zijn dat je zelf het missende stukje moet zoeken. Een leuke minigame die jouw inzicht in de wereld van LEGO lekker laagdrempelig op de proef stelt.

Gameplay

Over minigames gesproken, ook daar zit The Lego Movie Videogame vol mee. Sterker nog, ik denk niet dat er eerdere LEGO games zijn waarin de afwisseling zo enorm groot is. Dit geld ook voor de mogelijkheden van de verschillende karakters. Hoewel Emmet de grote redder zou moeten zijn, kan hij enkel bouwen met handleidingen en is het verder vooral een sloper. Hierdoor speel je grote delen van het spel als één van de vele andere karakters die gewoon handiger zijn. De simpele skillset van Emmet levert dan ook de nodige grappen op tijdens de game.

Kijk ik naar de verschillende LEGO games die de afgelopen jaren zijn verschenen, is de core gameplay altijd hetzelfde gebleven. Toch laat TT Games ook in dit deel weer zien dat het bedrijf naar verfijning van de hele ervaring zoekt. Ik noemde al de enorme afwisseling door de minigames en karakters, maar ook grafisch zit het geheel weer net iets beter in elkaar dan de Marvel Super Heroes game.

Conclusie

TT Games maakt met The Lego Movie Videogame weer een sprong voorwaarts in het LEGO universum. Ik kan alleen maar hopen dat ze doorgaan met het maken van LEGO werelden die ook echt alleen uit LEGO bestaan. Dat maakt The Lego Movie Videogame namelijk de meest vrolijke en kleurrijke LEGO game die ik tot nu toe heb mogen spelen.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.