Logo GadgetGear.nl
Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review: LaCie Fuel (wifi media schijf)

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • draadloos media genieten
 • compacte vormgeving
 • 4-5 uur op ingebouwde accu
 • USB kabel is laad kabel
 • Seagate Media app
 • perfect maatje IOS apparaten
 • delen internet

THE BAD

 • problemen met Xperia tijdens test

Tablets hebben ons leven veranderd. Het beeld in een vliegtuig, trein en auto is geheel anders dan 5 jaar geleden. Vrijwel iedereen heeft zijn/haar eigen bioscoop, disco of gamecenter bij zich. Alleen blijft het vaak nog een gedoe om al die bestanden op je tablet te krijgen. Dankzij de Fuel van LaCie is dat niet meer nodig. Zet al je media op de harde schijf in de Fuel en deel de content met meer tablets of smartphones via het ingebouwde wifi station. De LaCie Fuel is bijna perfect.

Seagate was de eerste fabrikant met een harde schijf met ingebouwd wifi station om films, muziek, foto’s etc draadloos op meer iPads tegelijkertijd te  genieten. De Seagate GoFlex Satellite werd opgevolgd door de Seagate Wireless en onlangs de Wireless+. Andere merken kwamen met vergelijkbare oplossingen, echter de benodigde IOS of Android app van Seagate heeft een lastig in te halen voorsprong opgebouwd in functionaliteit.

LaCie-Fuel frontIn 2013 werd het Franse designmerk voor geheugenoplossingen, LaCie, ingelijfd door Seagate. De overname lag voor de hand aangezien LaCie in hun producten gebruik maakt van Seagate componenten. Het eerste resultaat van die samenwerking is de Fuel. Een fraai vormgegeven 1TB harde schijf met de functionaliteit van de Seagate Wireless+. Voor gebruik van de Fuel gebruik je namelijk gewoon de Seagate Media app voor IOS of Android. Een verstandige keuze van LaCie om zo gebruik te maken van de technologische voorsprong die Seagate heeft op app nivo.

Dat de LaCie ontwerpers meer kunnen dan mooi vormgeven blijkt uit enkele praktische technologische verbeteringen die de Fuel van LaCie heeft ten op zichte van de nieuwste Seagate wifi schijf. De Seagate oplossingen maken namelijk allen gebruik van een extra laad kabel. Naast de USB kabel zit in de Seagtae een aansluiting voor laden tijdens het reizen op de aansteker aansluiting in bijvoorbeeld de auto. Die kabel is lastig los verkrijgbaar en cruciaal bij gebruik onderweg. Niets van dit alles bij de Fuel. De USB 3.0 kabel is ook de kabel waarmee de Fuel op te laden is tijdens het gebruik. Let wel op dat je een 2.1V/5W USB adapter in de sigaretten aansluiting steekt. De goedkopere USB sigaretten opladers zijn slechts de helft van de capaciteit, wat onvoldoende is voor de Fuel. In het begin leek het dat de Fuel niet in de auto laadde. Het bleek echter dat de capaciteit nodig is die een iPad gebruikt voor opladen. Helaas zit die USB sigaretten lader niet in de doos en moet los aangeschaft worden. Reken snel op 35 Euro voor zo’n lader. De Fuel blijft volledig bruikbaar tijdens het laden. Dat is een functionaliteit die niet alle concurrenten hebben en wel zo belangrijk. Zonder laden speelt de Fuel ongeveer 4 tot maximaal 5 uur. Dat is te weinig voor een lange reis naar de Alpen of Route du Soleil.

Seagate-Media-app

Dankzij de IOS en Android app kunnen de meeste smartphones en tablets de media op de harde schijf draadloos afspelen. Helaas (zie 1) moeten we constateren dat de Sony Xperia modellen met Android 4.3 moeite hebben met het afspelen van veel video formaten in de Seagate Media app. Op zich is dit vreemd aangezien dezelfde bestanden probleemloos spelen op bijvoorbeeld een Samsung S3 of Huawei smartphone. Dit probleem hebben we aan de ingenieurs bij LaCie gemeld. Misschien is het een probleem dat enkel speelt met de Sony Xperia modellen die wij tot onze beschikking hebben. In de app is een wachtwoord voor toegang tot het wifi station in te stellen. Dat is wel zo handig want je wilt niet dat op de camping iederen gaat zitten genieten van jouw films.

Er kunnen 8 verbindingen tegelijkertijd zijn met de Fuel, waarvan er drie simultaan media kunnen streamen. Dat streamen gaat op IOS apparaten wat vloeiender dan op Android. Het lijkt alsof er in Android meer eerst gebufferd wordt voordat het spelen begint. Iets meer geduld dus met Android. In de app is ook de verbinding te leggen met een ander wifi station dat toegang tot het internet heeft. Op die manier kan je met 8 apparaten dezelfde draadloze internet toegang genieten. Dat is wel zo handig in een hotel of op een camping waar je vaak nog per appraat voor het internet toegang moet betalen. Let wel op dat de Fuel zelf geen internet verbinding opzet, maar draadloos met een ander wifi hotspot daarvoor kan verbinden. Op de Fuel is het nog niet mogelijk om rechten te regelen voor de gebruikers. Hoewel het technisch dus mogelijk is om bijvoorbeeld de Fuel in te zetten bij een cursus om materiaal met cursisten te delen, is het belangrijk te realiseren dat wie inlogt, toegang tot alle content en instellingen heeft. LaCie zegt aan GadGetGear dat in de lijn der verwachting is dat het een zakelijke oplossing komt. Waarschijnlijk zal die app ook het Seagate merk dragen.

Conclusie

De LaCie Fuel is de beste, meest handzame en handigste oplossing die er op dit moment is om media met meer IOS en Android apparaten te delen. Met IOS apparaten werkt de Fuel probleemloos; met  Android op Sony Xperia modellen ervaren wij problemen, die echter niet algemeen bekend zijn. Reken bij aanschaf er op dat voor gebruik in de auto een 2,1V/5W USB lader nodig is. Die kosten komen dan bij de 199 Euro die de Fuel kost.

(1)BELANGRIJKE UPDATE
Na de test kregen wij van LaCie te horen dat onze test unit een pre-productie unit was met oude firmware. Na handmatige update van de firmware werkte de communicatie met alle Android apparaten probleemloos. Dus ook de Sony Xperia apparaten spelen met de officiële nieuwe firmware net zo goed als de IOS apparaten, met het voordeel van 16:9 beeldverhouding op de Xperia Tablet Z.

2 reacties

 1. Ik heb de fuel 1 maand geleden aangeschaft , de 2 GB versie. Voor de vakantie via de usb 3 verbinding ongeveer 15000 muzieknummers erop gezet.
  Dit ging vlekkeloos.
  Muziek luisteren met onze iPhones (3) gaat goed, je kan alleen geen andere acties doen op de iphone, dan wordt de verbinding met de fuel verbroken.
  Zodra je een speeltje speelt of whatsapp gebruikt is het over.
  Ik hoop dat hier wel verandering in komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.