Picture of Dennis van Dijk
Dennis van Dijk

Wat is een QLED TV?

Samsung maakt nu al zo’n twee jaar veel reclame voor haar QLED TV’s waar anderen praten over AMOLED of OLED. Tijd om uit te leggen wat Samsung’s QLED TV anders maakt.

In de schappen van winkels als EP.nl zien we immers heel wat LED TV’s om uit te kiezen. En nu 3D TV’s lijken uit te sterven, is er het gevaar dat we allemaal ‘een’ 4K TV kopen. Fabrikanten moeten zich dus onderscheiden. Samsung kiest dus niet voor OLED of AMOLED, maar voor QLED als paradepaardje. Een type display dat wel in haar TV’s zit, maar niet in haar smartphones.

De QLED technologie lijkt, in tegenstelling tot OLED, niet op die van plasma. Bij QLED maakt Samsung eigenlijk een standaard LCD TV, maar verbetert de technologie met behulp van quantum dot technologie. Dit is een speciale paneelstructuur op basis van een speciale legering. Hiermee kan Samsung een hoogwaardigere pixel projecteren terwijl de verlichting van de pixel nog altijd vanuit een andere plek rondom het display moet komen. Ook legt Samsung er een speciale anti-reflecterende laag overheen die het contrast verder vergroot.

De Samsung QLED tv staat dan ook voor het helderste en scherpste beeld dat Samsung op deze wijze kan produceren. Samsung durft zelfs te claimen de eerste te zijn die 100% kleurvolume kan laten zien en ja, dat is indrukwekkend. Al hebben we op de redactie niet kunnen aantonen dat dit daadwerkelijk zo is. De maximale helderheid van 2.000 NITS zorgt er ook voor dat het scherm in de zon mag hangen, maar vooral dat het scherm op papier beter presteert bij HDR beelden.

De visie achter QLED beperkt zich niet tot de feitelijke beeldplaat van de TV. Ook de software erachter speelt voor Samsung een belangrijke rol om contrasten en kleuren goed op elkaar af te stemmen. Zo zorgt de Q Engine voor analyse van de beelden om content aan te passen of op te schalen naar een HDR ervaring.

Update: we haalden in dit verhaal het ‘oude’ QLED van Samsung en het nieuwe ‘QLED’ van Samsung door elkaar. Dit is op 4-11-18 gecorrigeerd. Bedankt voor de tips Xender en Rajesh!

Eén reactie

  1. Met alle respect, maar de schrijver van dit artikel haalt alle technieken en argumenten flink door elkaar. Beetje jammer dat op een site die moet informeren een dergelijke uitleg gegeven wordt die niet klopt. Niets te nadele van Samsung, want die doen leuke dingen met QLED, maar de uitleg van de techniek klopt niet.

    QLED is gewoon LCD met quantum dots.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.