Trouw aan je console. Dat is een gevoel. Een gevoel ondersteund door het feit dat je jouw oude games op je nieuwe console kunt blijven spelen. Bij de introductie van de PS4 en de Xbox One kun je jouw oude games overboord gooien. Allen Nintendo heeft met de Wii U namelijk aan die strategie vastgehouden. Voor iedereen die nu nog twijfelt, zetten we de feiten nog even op een rijtje.

Optische drive

Toen de PS3 en de Xbox 360 net uit waren, kwam het zelden voor dat games het gigantische formaat van Sony’s Blu-Ray discs ook echt nodig hadden. Microsoft wedde met de los verkrijgbare HD-DVD drive op het verkeerde paard, maar de meeste games pasten gewoon op één normale DVD. Met name in het laatste jaar komt het steeds vaker voor dat games niet meer op één disc passen. L.A. Noir stond op 4 DVD’s en zelfs Call of Duty: Ghosts had een tweede disc nodig.

Xbox One

Ook opvallend is dat iedere console van Sony een nieuw medium introduceerde. Zo was de Playstation de eerste console die gebruik maakte van CD-Rom, de Playstation 2 de eerste console met DVD’s en de Playstation 3 de eerste console die gebruik maakte van Blu-Ray. Met de release van de Playstation 4 verbreekt Sony deze traditie terwijl we voor 4k/UHD films tot echt een ander opslagmedium nodig gaan hebben.

Met de Playstation 4 blijft Sony trouw aan haar Blu-Ray formaat en ook Microsoft sluit zich hierbij aan. Eindelijk kunnen we Blu-Ray films kijken met een Xbox.

Xbox-One-Controller-3

Interne opslag

Beide consoles hebben 500GB aan opslagruimte beschikbaar. Dat klinkt als gelijk spel. Toch is er ook hier een groot verschil. Microsoft kiest voor een harddrive die je niet kan verwijderen. Sony’s HDD is wel te verwijderen. Net als bij de PS3.

Sony-Playstation-4-With-DualShock-4

Is Sony hierdoor de winnaar in deze strijd? Misschien niet. Microsoft staat namelijk externe opslag via de USB poort toe. Sony doet dat dan weer niet.

Games opnemen

Niets is lekkerder dan op je sociale netwerken opscheppen over die ene superkill of je eerste rondje in de nieuwste racegame. Wil je dat nu opnemen, heb je speciale hardware nodig voor je PC. Met de nieuwe consoles zit die mogelijkheid al ingebakken.

Bij beide consoles kun je de functie vanaf je controller starten, maar toch is er een klein verschil. Bij de Xbox One werkt dit namelijk alleen wanneer je een Xbox Live Gold abonnement hebt.

Sony-Playstation-4

Controllers

De Playstation, De Xbox, De Playstation 2, De Xbox 360 en de Playstation 3 lieten allemaal 4 controllers toe. Sony houdt hier voor de Playstation 4 gewoon aan vast terwijl Microsoft het toelaat om 8 controllers aan te sluiten. Als het gaat om de hoeveelheid controllers zet Microsoft hier een record neer, maar telt dat ook?

Exclusiviteit

Tijdens onze Gamescom verslagen viel het ons al op. Er was een duidelijke strijd gaande tussen de Xbox en Playstation. Beiden namen bezit van een groot deel van de showvloer om te pronken met exclusieve titels. Natuurlijk zullen we Sackboy nooit op een Xbox zien en zal Halo nooit op een Playstation 4 verschijnen, maar hoe zit het met de rest van de games?

Halo Xbox One

Activision houdt voorlopig nog vast aan de goede relatie met Microsoft. Voor nu blijft het zo datXbox gamers hun DLC veel vroeger kunnen downloaden dan Playstation gamers. EA stond op het podium grappen te maken ten koste van Playstation en liet zien dat veel games Xbox Only features krijgen.

UBIsoft staat echter weer met beide voeten in het kamp van Sony. De UBI titels krijgen veelal extra gameplay mee.

Rekenkracht

Zowel de Playstation 4 als de Xbox One zijn voorzien van een snelle 8-core processor. We weten nog extreem weinig over deze processors. De fabrikant van de CPU van Microsoft is onbekend, maar we weten wel dat AMD de nieuwe X86 Jaguar chip voor de PS4 heeft gemaakt. Beide consoles hebben 8GB aan DDR5 werkgeheugen beschikbaar voor de processor.

PS4 DualShock Controller

AMD levert naast Nintendo aan zowel Sony als Microsoft de GPU voor de nieuwe consoles. Die van Sony kan 1152 shaders aan terwijl Microsoft het moet doen met 768 shaders. De totale rekenkracht van de GPU ligt bij de PS4 op 1,84 teraflops per seconde en met de Xbox One op 1,31 terraflops per seconde. Grofweg een verschil van 20% in rekenkracht waarbij de PS4 de winnaar is.

De keuze voor deze processor is ook bepalend voor de backward compatibility van de consoles. Beiden zijn namelijk, in tegenstelling tot de Wii U, eigenlijk gewoon hele snelle PC’s qua hardware. Hierdoor kunnen ontwikkelaars een PC versie zonder al te veel moeite naar de PS4 en de Xbox One omzetten. Voor de Wii U zullen grote delen van de game echter opnieuw moeten worden ontwikkeld om rekening te houden met de specifieke hardware van Nintendo. Voorheen lag die hardware dicht bij de PS3 en de Xbox 360. Wii U ontwikkeling wordt hiermee dus weer een stukje duurder.

Prijs

De prijs van de Playstation 4 ligt met €399 lager dan de €499 die Microsoft voor haar console zal vragen. Wanneer je de nieuwe Playstation camera bij de PS4 koopt (wat je zeer waarschijnlijk toch zal doen), komt er €59,99 bij en is het verschil in eens een heel stuk kleiner. Bij de Xbox One heb je de optie tot aanschaf van de Kinect 2.0 camera trouwens niet. Die zit al in het pakket. Op prijs wint Sony met haar Playstation, maar het verschil is klein.

Releasedate

Tenslotte de releasedate. Wanneer liggen deze next-gen consoles in de schappen? De PS4 mogen we 29 november al verwachten. De Xbox One… in het voorjaar?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.