Test: Sony DSC-QX10 (Smart Camera)

Soms komen we producten tegen waarvan het bijna onmogelijk lijkt een alomvattende naam te kiezen. Voor de nieuwe DSC-QX10 van Sony heb ik dan ook maar voor de term Smart Camera gekozen, maar eigenlijk is deze compacte lens veel meer en tegelijkertijd ook veel minder. Wel is het een must-have, maar de reden waarom vertel ik je verderop pas.

De DSC-QX10 is een bijzondere gadget. Hij ziet eruit als een standaard lens, maar is eigenlijk meer een camera zonder al te veel knoppen. De lens moet worden verbonden met jouw smartphone om gebruikt te worden en vervangt op dat moment de lens van de smartphone. Zo kun je op een smartphone met een slechte camera dus toch enorm goede foto’s schieten. Als accessoire zouden we het een fotoverbeteraar kunnen noemen.

Unboxing

In de doos van de DSC-QX10 vinden we naast de lens een hele berg papierwerk, een laadkabel, een losse accu, een smartphone klem en een handig polsbandje. Het enige dat mist is een tasje, maar dat verkoopt Sony los. Daarnaast heb je natuurlijk een Micro-SD kaart nodig.

Sony DSC-QX10 Unboxing

Update: Inmiddels hebben we ook de LCS-BBM draagtas getest.

Design

De lens bestaat uit twee delen. Het lensdeel met alle techniek en een geveerde klem. Deze laatste kan voor de Xperia Z1 van Sony vervangen worden voor een speciale cover. Hierdoor past hij beter op de smartphone en ziet het er ook nog eens netter uit.

Sony DSC-QX10

Het lensdeel zelf bevat aan de rechterkant knoppen om foto’s te schieten en om te zoomen. Bovenop vinden we de power knop en onder een schroefdraad om de lens op statief te zetten. Zet je hem op statief, hoef je de smartphone er niet op te laten zitten. Je kunt de smartphone gewoon als afstandsbediening gebruiken. Tot een meter of 5 gaat dat nog goed.

Sony DSC-QX10 Xperia Z 2

Specs

De DSC-QX10 is uitgerust met een 18,2 megapixel beeldsensor en een Exmor R beeldprocessor van Sony. De camera kan met Memory Stick M2 en Micro-SD (HC) kaarten overweg. Hij gebruikt een combinatie van WiFi en NFC om met je smartphone of tablet te verbinden. De lens heeft 10x optische zoom met een f-waarde van 3,3-5,9.

Installatie

De lens is gemaakt voor Android smartphones (lees: alle androids). Installatie op Android is een enorm snelle klus. Je strijkt met jouw smartphone over het NFC icoontje heen en de eerste keer zal Google Play openen zodat je de software kunt downloaden. Daarna zal de camera zelf de verbinding met de WiFi op de lens opbouwen. Hierna moet je even het wachtwoord op de handleiding overnemen (anti-diefstal). Dit hoef je maar één keer in te voeren waarna de lens blijft werken.

Wanneer je de camera aan je PC of Mac hangt, biedt Sony ook een breed pallet aan software om foto’s te beheren. Natuurlijk kun je jezelf ook beperken tot de USB verbinding of de Micro-SD direct in je PC stoppen en het beheer op je eigen manier uitvoeren.

Fotograferen

De camera app van de DSC-QX10 bevat in tegenstelling tot de standaard camera app van Sony niet zo gek veel functies. Sterker nog, ik heb het gevoel het één en ander te kort te komen. Zo zou ik enorm graag de handmatige instellingen gebruiken die mijn Z1 wel al kent.

Sony DSC-QX10Interface

Toch ben ik niet ontevreden over de automatische functies waarmee Sony de lens app heeft uitgerust. in de praktijk heb ik weinig tot geen behoefte om aanpassingen. Daarmee is de lens dus een prima vervanger van een goede compactcamera.

Wat mij al niet meer opvalt, maar waar anderen me wel aan herinneren is de preview kwaliteit. Wanneer ik de camera gebruik, ziet het beeld op de smartphone er niet al te best uit. Dit komt omdat de lens een videostream over de kleine WiFi verbinding knalt. Deze bevat de nodige compressie. Ook de foto’s die de lens op de camera achterlaat zijn niet al te groot.

Pas wanneer je de lens aan de computer aansluit zie je hoe mooi scherp en vol contrast de foto’s van de DSC-QX10 zijn. Optioneel is het wel mogelijk om de foto’s van de lens naar de camera over te sturen. Je hebt dan wel het nadeel dat dit even tijd vraagt na het nemen van de foto. Het is dus aan jou om te beslissen wat je handiger lijkt. Ik kies ervoor om de mooie foto’s op de lens op te slaan en zo snel te kunnen werken. Dat vertrouwen heb ik wel in de DSC-QX10.

Toch is er wel één klein nadeel in het werken met de lens. In tegenstelling tot een compactcamera is de opstarttijd wat langer dan wenselijk. Even snel een foto schieten is er niet bij. Dit is het enige opzicht waarin een goede compactcamera beter scoort.

Creatieve functies ontbreken overigens op de lens. Niet vreemd, want de beeldprocessor is op het schieten van foto’s ingesteld en niet op de rekenkracht in je smartphone. Een panorama zul je dus thuis aan elkaar moeten plakken. Een probleem? Nee joh. Thuis heb je nog veel meer rekenkracht en kun je dus veel mooiere bewerkingen uitvoeren. Hieronder staat een panorama dat ik van 16 foto’s heb gemaakt via Photoshop CC.

DSC-QX10 Panorama Kruis

Filmen

De DSC-QX10 biedt de mogelijkheid om filmpjes te schieten. Qua instellingen ben je hierbij net zo beperkt als op een reguliere smartphone. Wel is de kwaliteit van de lens enorm goed. Het schieten van films is dus niet echt een reden om voor deze lens te kiezen.

Accuduur

De accuduur van de DSC-QX10 is volgens de handleiding ongeveer 110 minuten. Daar kom ik ook wel aan. Gezien je de camera in veel gevallen niet de hele tijd aan zal houden, is de accuduur prima voor een dagje weg.

Ga je filmen, dan gaat het veel harder met de accu. Een half uurtje en ik ben er doorheen. Kom je tekort, is het handig een accu bij te bestellen. Die optie krijg je namelijk van Sony.

Sony DSC-QX10 Packshot

Het kan nog beter

Sony heeft naast de DSC-QX10 ook de DSC-QX100 uitgebracht. Deze heeft minder zoom, maar is wel lichtgevoeliger en groter. Ook zijn de functies uitgebreider dan van de DSC-QX10. De vraagprijs van de DSC-QX100 ligt echter ook een stuk hoger.

Conclusie

De DSC-QX10 was voor mij dé verrassing tijdens de IFA. Ik heb de camera met veel plezier op vakantie in Winterbergen getest en eerlijk gezegd… ik heb mijn Canon 650D niet zo heel hard gemist. Natuurlijk was het geen fototrip die ik deed, maar voor vakantiekiekjes is de DSC-QX10 wel een heel handige reisgenoot.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Enorm mooie foto's
  • Handig opgeslagen op de lens zelf
  • Verwisselbare accu
  • App voorziet in de basisfuncties

THE BAD

  • Mist een tastje
  • Langzame opstarttijd

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.