Review: Adobe Photoshop CC

Afgelopen week gingen ze online, de nieuwe Creative Cloud edities van Adobe’s software. Tijd voor ons om de tanden er eens in te zetten en ons te laten verbazen. Vandaag checken we Photoshop CC dat onder anderen van een anti-shake filter is voorzien.

Creative Cloud

Photoshop in de cloud? Werkt dat? Nee, zo moet je niet denken. Photoshop CC wordt namelijk gewoon naar jouw harddrive gedownload en is vanaf daar gewoon beschikbaar. Er is ook geen ‘Extended’ versie meer voor diegenen die 3D wensen te gebruiken. Alles zit gewoon in die ene CC editie. Het grote verschil is dat je geen doosje meer hebt en dat je een andere prijs betaald. Daarover later meer.

Bēhance

Bēhance kennen we al jaren als een community waar je portoflio’s kunt delen. Of je nu een webdesigner bent of een fotograaf, het maakt eigenlijk niet uit. Ook kun je via Bēhance feedback van de community vragen. Als onderdeel van Creative Cloud krijg je nu van Adobe een gratis Bēhance Pro site account (normaal $99).

Nieuwe interface

Het eerste dat opvalt is de vernieuwde interface van Photoshop CC. In eerste instantie lijkt het vergelijkbaar met de interface van CS6, maar deze kun je echt helemaal naar eigen smaak inrichten. Zelfs de kleur is aanpasbaar zodat je zelf kunt kiezen hoe donker Photoshop CC moet zijn.

Synchronisatie

Een ander voordeel aan de interface is dat deze door Adobe wordt gesynchroniseerd tussen jouw computers. Je mag een CC licentie namelijk op twee machines installeren en het maakt niet uit of je nu Windows of Mac gebruikt. In de praktijk heb ik dus altijd dezelfde omgeving ongeacht of ik achter mijn desktop of laptop zit. Daarbij worden niet alleen de instellingen, maar binnenkort ook de fonts en presets meegenomen. Top!

Slimmere acties

Adobe heeft na jaren weer eens aandacht geschonken aan het actie paneel. Voortaan is het mogelijk om acties van if/else statements te voorzien. Met andere woorden, ze worden conditioneel waardoor acties een stuk slimmer worden. Helaas zal het uitwisselen van deze acties met oudere Photoshop’s hierdoor wel een stuk lastiger worden.

Snelheid

Ondanks een gigantische lijst nieuwe features merk je dat Adobe nog meer tijd in de 64-bits architectuur van moderne computers heeft gestoken. Het resultaat is een Photoshop die nog een stuk sneller is dan haar voorganger. Bij kleine bewerkingen is dit verwaarloosbaar, maar bij grote berekeningen merk je dit echt. Bijvoorbeeld wanneer je grote vlakken via ‘content aware’ op gaat vullen.

Nieuwe Camera Raw

In Photoshop CC vinden we ook Camera Raw 8.1. Natuurlijk bevat 8.1 weer veel nieuwe profielen van nieuwe camera’s en dat is altijd fijn. Toch gaat 8.1 een stuk verder. Zo is het nu namelijk mogelijk om foto’s in RAW-formaat vertikaal en horizontaal recht te trekken. Deze berekeningen worden nu geautomatiseerd en dat werkt zeer aangenaam. Natuurlijk kon dit al op bitmap-niveau, maar het is gewoon lekker wanneer jouw RAW-opnamen gewoon al kloppend zijn.

Adobe-Camera-RAW-8.1-Alignment

Camera Shake Reduction

Tijd voor de nieuwe features en dan bekijken we meteen de belangrijkste. Ik denk dat iedereen het probleem van bewogen foto’s kent. Als de beweging maar klein genoeg is, accepteren we het gewoon. Adobe doet dat niet en komt met een oplossing. Met de nieuwe Camera Shake Reduction tool (schokreductie in de Nederlandse versie) moeten onscherpe foto’s dan ook voorgoed tot het verleden behoren.

Adobe-Photoshop-Schokreductie-Interface

De Shake Reduction Tool analyseert namelijk de foto om te bepalen hoe de camera heeft bewogen. Op basis van die informatie gaat het pixels verschuiven naar de oorspronkelijke positie. In de voorbeeldfoto moeten we voor het effect letten op de kraag van de persoon in deze foto. De bovenzijde is met schokreductie, de onderkant zonder. Voor het origineel heb ik de JPG versie van de foto gebruikt. Als je goed kijkt, zie je ook meer detail terug in het leer van de handschoen.

Adobe-Photoshop-Schokreductie-demo

Je snapt, ik zou een actie willen maken om in één keer mijn hele fotocollectie door dit filter heen te trekken. Zelfs foto’s die scherp lijken kunnen kennelijk scherper ;-).

Toch wil ik een kleine kanttekening bij deze tool plaatsen. Deze tool werkt namelijk alleen bij bewegingsonscherpte. Heb je een foto genomen waarbij de lens niet scherp is gesteld, dan kan Photoshop daar nog steeds niets mee.

Opgeblazen

Met de komst van UHD/4K en retina displays is de vraag naar hoge resoluties steeds groter aan het worden. Adobe heeft dan ook een nieuw upsampling algoritme geïntroduceerd dat minder kleurruis veroorzaakt en waarbij het eindresultaat nog steeds mooi scherp is.

Videobewerking

In CS6 waren we al in staat om video’s in Photoshop te bewerken. Ook hier zijn enorme vorderingen gemaakt. Eigenlijk bevat Photoshop CC nu een groot deel van de functies die we uit Premiere Pro kennen waaronder multi-track editing en het gebruiken van keyframes. Elke video zal door Photoshop als een losse laag worden gezien waardoor je video’s bewerkt op een manier die erg dicht ligt aan het bewerken van foto’s.

3D

Zoals gezegd bestaat er geen extended editie van Photoshop meer. Alle 3D tools zitten gewoon in Photoshop CC en natuurlijk hebben die ook een flinke update gekregen. Vooral het berekenen van 3D gaat een stuk sneller en schaduwen zijn een stuk realistischer geworden. Het enige nadeel is dat de interface hiervoor een stuk ingewikkelder is dan je misschien van Photoshop verwacht.

Webdesign

Wanneer je websites ontwerpt, weet je dat je in CSS boxen kunt definiëren met afgeronde hoeken. Ook in Photoshop is het nu mogelijk om de border radius van rechthoeken te bepalen.

Adobe-Camera-RAW-8.1-Border-Radius

Wil je nog een stap verder gaan, dan is het ook mogelijk om de complete CSS van een design door Photoshop te laten maken. Daarbij blijven teksten bewerkbaar en worden vormen eventueel omgezet naar SVG. Natuurlijk mis je enkele vrijheden, maar het kan een hoop tijd schelen.

Conclusie

Photoshop CC is wat mij betreft een baanbrekende editie van een programma waar velen al jaren mee werken. Niet alleen de manier van betalen is aangepast, maar ook de manier waarop je met RAW bestanden kunt werken. Eindelijk zijn de RAW bestanden echt aan te passen waardoor je niet langer afhankelijk bent van JPG of andere bitmapformaten.

Wil je een stap verder, dan is de nieuwe Camera Shake Reduction tool een must-have voor iedere fotograaf. Zelfs in ogenschijnlijk scherpe foto’s blijkt met deze tool nog een schat aan details te kunnen worden blootgelegd.

Ook iedereen die met de videofuncties van zijn of haar camera speelt zal blij zijn met de nieuwe mogelijkheden om video’s te bewerken. Photoshop gaat nog steeds niet zo diep als Premiere Pro, maar het komt in de buurt.

Je snapt, in mijn ogen is Photoshop CC wederom een schot in de roos voor Adobe.

Beschikbaarheid

Adobe Photoshop CC is alleen verkrijgbaar via Adobe’s Creative Cloud. Een abonnement op alleen Photoshop kost €24,59 per maand. Voor €61,49 per maand krijg je toegang tot alle Adobe tools. Zoalang je lid bent ontvang je automatisch alle updates op de software.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Geniale camera shake reduction tool
  • Veel meer mogelijkheden in RAW
  • Meer mogelijkheden voor videobewerking

THE BAD

  • 3D interface is niet heel duidelijk
  • Alleen verkrijgbaar als abonnement
Arjan Olsder
Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram