Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Minix Neo X7 met 4.5 sterren.

The Good
 • Mooie behuizing
 • Zeer goede antenne
 • Lekker snel
 • Geschikt voor gaming
 • Geschikt voor apps als uitzending gemist
 • Veel aansluitingen
The Bad
 • Mist rubber voetjes
 • Geen USB 3.0


Met de X7 zette Minix een Android settop box neer die niet alleen sneller moest zijn dan de Neo X5, maar vooral ook een beter bereik moest hebben. Dit werd opgelost door een grote, externe antenne in het ontwerp op te nemen.

Unboxing

De verpakking van de Neo X7 is, zoals we van Minix gewend zijn, lekker compleet. Niet alleen een adaptertje voor de stroomtoevoer, maar ook een mooie afstandsbediening, een compacte handleiding en zelfs een HDMI kabel zijn in deze verpakking aanwezig.

Minix-Neo-X7-Unboxing

Design

Qua design lijkt ook deze Neo X weer op een Apple TV, maar met veel toevoegingen. Denk bijvoorbeeld aan de grote WiFi antenne.

Minix-Neo-X7-Top

Daarnaast vinden we aan de achterkant twee USB 2.0 aansluitingen, een netwerkaansluiting, een optische uitgang, de stroom en de HMDI aandluitingen.

Minix-Neo-X7-Achterkant

Aan de zijkant is de X7 ook rijk uitgerust met aansluitingen. Daar vinden we wederom een USB aansluiting, maar ook een micro-USB aansluiting voor systeemupdates, een SD cardreader en twee audio aansluitingen. Daarnaast vinden we hier ook de power knop.

Minix-Neo-X7-Zijkant

Installatie

Installatie van de Neo X7 is alles behalve lastig. Je hangt hem aan een vrije HDMI aansluiting en steekt de stekker in het stopcontact. Doordat de X7 in 720p modus opstart, doet hij het ook meteen op oudere TV’s die niet met 1080p overweg kunnen.

Instellen

Minix levert wederom een verbeterde versie van haar launcher mee met de X7. Bij het ingebruikneming is het handig om de taal even naar Nederlands te zetten en zonodig de resolutie op te schroeven naar 1080p. Ook is het nu mogelijk om te kiezen tussen een WiFi verbinding of een bekabelde verbinding met het netwerk. Beiden tegelijk is niet mogelijk (en niet heel zinvol).

Minix-Neo-X7-RockChip-Settings

Updates

Onze versie was één van de eerste en had nogal wat problemen. Minix brengt met grote regelmaat updates uit en met de huidige versie die online staat lijkt het systeem nu helemaal stabiel. Updaten is geen pretje, maar we hebben een FAQ voor jullie.

Launcher

De nieuwe launcher (grafische interface van het apparaat) van Minix ziet er weer net iets beter uit, maar blijft vooral een praktische aanpak om goed met de meegeleverde afstandsbediening om te kunnen gaan en teksten goed te kunnen lezen. Het opblazen van de icoontjes blijft natuurlijk niet mooi, maar ook dat is vooral een praktische overweging van Minix.

Je mag natuurlijk terugschakelen naar de standaard Android launcher. Minix houdt deze optie voor je open. Daarnaast kun je natuurlijk een geschikte launcher zoals de TV Laucher app installeren.

Gebruik

De Neo X7 is uitgerust met een dikke quad-core CPU, en dat merk je. Apps starten soepel en ook het wisselen tussen apps gaat lekker vlot. Het bereik van de WiFi antenne is top. Waar ik bij de X5 en X5 Mini mijn voorkeur had voor een bekabelde verbinding, is daar bij de X7 geen noodzaak toe. Minix heeft de Neo X7 gewoon goed in elkaar zitten.

Minix-Neo-X7-RockChip-Hardware

Wat ook erg fijn is, is de hoeveelheid aansluitingen die de X7 mij geeft. Ik kan met gemak 4 USB apparaten kwijt en via de optische uitgang kan ik genieten van surround sound.

Hoewel Minix een basale afstandsbediening mee levert, blijft de aanschaf van een AirMouse een prima investering. Ik testte de X7 met de Neo A2 AirMouse.

Gaming

De Minix Neo X7 is bijzonder geschikt als Android gaming console. De settop box is uitgerust met een speciale app waarmee controllers aan games gekoppeld kunnen worden. Denk daarbij onder anderen aan de controller van de Playstation.

In 3D Mark registreer ik prachtige scores voor de X7. In de Ice Storm demo behaalt de X7 een store van 3892. Bij de physics test weet hij een framerate te behalen van 23FPS. Bij de eerste graphics test ligt de framerate met 10,8 FPS wat laag, maar bij de tweede test scoort hij met 24,5 FPS wel weer heel netjes.

Minix-Neo-X7-3D-Mark

Conclusie

Met de Minix Neo X7 wordt Android voor op de TV volwassen. De X7 loopt lekker vlot en is ook prima in staat om voor games te gebruiken. Binnen de Android settop boxen is de X7 dan ook zeker een aanrader.

Check de Minix Neo X7 bij Bol.com.

23 REACTIES

 1. Ik mis in deze review de prestaties op het gebied van videoweergave. Aangezien deze set top box in de categorie mediaspelers valt nogal bijzonder. De meeste mensen willen een dergelijk apparaat gebruiken om te streamen lijkt me.

 2. @KMN, bedankt voor de feedback op de review. Je hebt helemaal gelijk dat we de weergave buiten beschouwing hebben gelaten.

  We hebben de X7 met verschillende populaire formaten geprobeerd. De standaard ondersteuning is erg breed en verder met behulp van apps te vergroten. De weergave van Full HD beelden via bijvoorbeeld MKV’s is soepel en snel. Waar surround informatie beschikbaar is, stuurt de X7 deze mee over de HDMI, maar ook optisch is dat geen probleem. Een kwestie van de Android settings aanpassen. Meerdere geluidskanalen tegelijk open zetten (bijvoorbeeld HDMI en Optisch) werkt niet onder Android.

  • SRT’s zijn afhankelijk van de app die je gebruikt. Dat is de vrijheid van Android. Qua harddrives ben ik nog geen problemen tegengekomen dus dat kan ik niet zeggen.

 3. Ik heb de neo x7 aangeschaft bij http://androidbox.nl
  De site heeft een goed support platform waar je snel antwoord krijgt op je vragen.
  Ik vind het wel belangrijk dat als je tegen een probleem aan loopt, je ook ergens terecht kunt. Het voordeel van deze site is dat er veel medegebruikers zijn die je kunnen helpen.
  Alle antwoorden ga je daar vinden!

 4. Als ik gewoon wireless full HD content will streamen vanop mijn NAS (via DLNA) en eventueel ook XBMC of Plex en wat youtube fimpjes bekijken, volstaat de MINIX NEO G4 dan of zou ik toch beter voor de MINIX NEO X7 gaan? Mijn router staat in de kelder (Wifi 802.11n) en mijn TV waarvoor ik die android video streamer wil gebruiken staat boven. Gaat dat werken?

  En iets wat ik nergens kan terugvinden: wat zijn de afmetingen van de MINIX NEO X7 en de MINIX NEO G4?

  Weet iemand waar ik die het goedkoopste kan kopen in België?

  • Draadloos full HD streamen op de G4 zou ik zeker niet doen. Dan op zijn minst de X5. Echter, je zit wat ver van je router. De antenne van de X7 is de beste die ik tot nu toe heb gezien. Daarnaast is de processorkracht van de X7 ook vele malen beter. Ik zou dus doorsparen voor de X7,

 5. Hallo,
  Kun je aan de X7 ook gewoon een WD Book 500GB HD aansluiten ? Ik heb verder geen NAS oid maar wil wel graag films afspelen via de X7

 6. Mooie review. Heb zelf nu een je atv2 icm een nas WD 2tb, waar ik last van heb ik dat bij zware MKV bestanden ( bv earth ) op mijn 1080p 60hz gaat haperen. ( weet dat de atv2 Max 720p is). Zal de neo x7 dit bedraad niet hebben en kan de neo x7 ook volledige blu-Ray bestanden afspelen 3D en zo ja met welk programma.

  Alvast hartstikke bedankt voor het antwoord.

 7. Ik heb de X7 Laatst via http://www.androidmediacenter.nl besteld.

  Een paar tips.

  Koop er een goede Airmouse bij de afstandsbediening is echt slecht.
  Installeer de Minix ABMC versie. werkt een stuk soepeler als de standaard versie.

  Verder is het een prima apparaat. Ik stream 1080p via wifi

 8. Dag
  Ik heb de x7 gisterenavond geïnstalleerd, ik krijg de vaste verbinding, ethernet niet aan de praat. Hij vindt geen ip , heb je een suggestie hiervoor.
  Dank voor je ondersteuning

 9. Hallo Arjan,

  Een vraagje. Als ik de box opstart kom ik gelijk in het android Home Screen, om van daaruit naar Kodi of apps e.d. te kunnen gaan.

  Ik wil echter een aantal instellingen controleren in de launcher, maar hoe kan ik hierbij komen?
  Ik heb namelijk het idee dat bij de advanced settings de passthrough niet op HDMI staat..

  Ik denk dit, omdat het geluid bij het afspelen van films en series (in Kodi) niet meekomt..
  Kun je mij vertellen hoe ik de launcher terug kan krijgen?

  Groeten Stephan

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.