Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de Minix Neo X5 Mini met 4 sterren.

The Good
 • Zeer degelijke behuizing
 • Full HD mogelijk
 • Geroot
 • GRID interface voor dummies ;-)
 • Vlotte hardware
 • Goede ondersteuning voor diverse media
The Bad
 • Je moet de meeste apps van alternatieve locaties halen


Onlangs kondigde Minix de Neo X5 Mini aan. Een nieuwe Android settop box die vooral lekker klein is. Daarnaast zijn er praktische updates ten opzichte van haar grotere broertje. Zo heeft de Neo X5 Mini rubber voetjes en voelt deze door de semi-metalen behuizing een stuk steviger aan.

Unboxing

Minix is niet zuinig als het om accessoires gaat. De verpakking bevat niet alleen een handleiding en een netstroom lader (helaas is stroom aftappen via USB niet mogelijk), maar ook een HDMI kabel en een aardige afstandsbediening.

Minix-Neo-X5-Mini-Unboxing

Afstandsbediening

Met het ontwerp van de afstandsbediening heeft Minix flinke stappen gezet ten opzichte van de afstandsbediening van de Neo G4 en de Neo X5 Hij ligt lekker in de hand, maar ook bij de X5 Mini blijkt dat Android gewoon niet geschikt is voor navigatie met pijltjes. Ook hier blijft ons advies om een Airmouse aan te schaffen. Wij gebruikten voor deze review de Neo A1+ Airmouse van Minix zelf.

Minix-Neo-X5-Mini-Afstandsbediening

Installatie

Helaas is het niet mogelijk om stroom te tappen van de USB poorten van andere apparaten, dus de Neo X5 Mini vraagt je wel om een adapter in het stopcontact te prikken. Hierna is het een kwestie van de HDMI kabel erin en even wachten tot je beeld hebt.

Minix-Neo-X5-Mini-Aansluitingen

Optioneel kun je meteen je airmouse instellen of gebruik maken van de optische uitgang om een mooie surroundset aan te sluiten (als je die al niet via je HDMI hebt aangesloten).

Configuratie

De Minix Neo X5 is voorzien van een netwerkaansluiting, maar deze staat standaard niet aan. Deze moet je via de instellingen aanzetten. Kleine moeite en groot gemak als je toevallig een kabeltje in de buurt heb liggen. Anders gebruik je natuurlijk WiFi om het internet op te gaan.

Standaard staat de Minix Neo X5 Mini op een resolutie van 720p 50Hz ingesteld. Handig, want dat werkt ook op de oudste TV’s. Wil je echt genieten van Full HD, moet je dit dus even aanpassen.

Ook is het mogelijk om de interface op Nederlands te zetten. Minix maakt gebruik van de standaard vertalingen in Android, dus dat werkt wel. Ook kan het handig zijn om de lettergrootte omhoog te zetten zodat je op een afstandje nog goed kunt lezen wat er op je scherm staat.

Tenslotte moet je misschien nog even je Google accountinformatie invullen. Deze is alleen echt nodig voor Google Play. Zonder Google account werkt de Minix Neo X5 Mini ook prima.

Grid Interface

Net als de grote jongens maakt Minix ook een eigen interface. Meteen bij de start krijg je de vraag of je Launcher (standaard voor Android) wenst te gebruiken of de NewLauncher. Die laatste is de versie van Minix.

Minix-Neo-X5-Mini-Screenshot-Grid-Launcher

De Grid Launcher van Minix is aardig fool proof, maar verbergt daarmee ook heel veel opties die de echte Android gebruiker toch graag beschikbaar heeft. Onze tip zal dan ook zijn om gewoon de standaard launcher te gebruiken of iets anders te zoeken.

Minix-Neo-X5-Mini-Screenshot-Launcher

Specs

De Minix Neo X5 Mini maakt gebruik van een dual-core 1.6GHz RockChip chipset. Deze geeft je meteen 1GB aan RAM om mee te werken en een Mali-400 GPU. Deze combinatie is prima voor simpele spelletjes en het kijken van films. Qua Android is de X5 Mini voorzien van versie 4.1.1.

Minix-Neo-X5-Mini-Screenshot-Google-Play-Specs

Gebruikservaring

De Minix Neo X5 Mini start lekker snel op en is vlot ingesteld. Bij de gemiddelde Android tablet ben ik langer bezig. Wanneer ik de gebruikelijke apps via Google Play naar binnen wil slepen, valt het op dat Uitzending Gemist, SBS+ en spellen als Angry Birds niet beschikbaar zijn. RTL XL is er wel net als vele andere mediaspelers. Google geeft aan dat de apps simpelweg niet compatible zijn met mijn Android versie.

Minix-Neo-X5-Mini-Screenshot-Google-Play-NPO

Mogelijk komt dit doordat de Neo X5 Mini een geroot Android apparaat is. Wanneer ik de .apk bestanden via andere websites naar binnen trek lijkt het namelijk geen probleem.

Minix-Neo-X5-Mini-Screenshot-Apps

De X5 Mini heeft het wat moeilijk als ik veel downloads open heb staan. Het lijkt erop dat tijdens het downloaden en installeren van apps, de X5 Mini vooral even met rust gelaten wil worden. Is alles binnen, dan is de ervaring met de X5 Mini lekker vlot, ook op Full HD.

Minix-Neo-X5-Mini-Screenshot-HD-Mediaplayer

Conclusie

Voor de Nederlandse gebruikers zal de afwezigheid van Uitzending Gemist een gemis zijn. Dat je jouw apps vooral vanuit alternatieve apps stores moet halen is ook even wennen, maar dan is de Neo X5 mini wel een heel bruikbare mediaplayer.

5 REACTIES

 1. Sinds 2 maanden heb ik de X5 mini en ik moet zeggen, hij bevalt mij prima. Met XBMC voor het afspelen van muziek en MXplayer voor het afspelen van films en zo een prima mediapspeler. Omdat ik geen root access heb was het even moeilijk om bestanden te delen met een PC. Echter kan je makkelijk een FTP serverapp installeren op de X5 mini en dan vrij snel bestanden sturen. Ik gebruik daarbij een via de USB aangesloten externe schijf. Omdat ik het ook belangrijk vind een goede geluidskwaliteit te hebben, heb ik een Terratec Aureo Dual USB externe geluidskaart gekocht, die ook op de USB aansluiting zit. Een USB hub is daarbij wel handig, want de X5 mini heeft tenslotte maar 2 USB aansluitingen. Enig minpunt: de bijgeleverde IR afstandsbediening werkt niet altijd even lekker, een airmouse is wel handig. Koop je voor tussen de 15 en 30 euro.

  • ik heb dat ding sinds zaterdag, en vind het wel ff wennen. Ik heb ook een mediaspeler voor foto’s te kijken en films, en dat werkt toch wel allemaal wat flotter. Wat ik niet zo goed begrijp is de audio out instellingen. Bij de ene instelling word DTS wel door geven. Maar is er geen geluid via de aansluiting HDMI naar de tv. En soms is het geluid niet gelijk en wil ik dus wel via de tv ingang luisten van de versterker. Maar dat gaat dan niet. Verder nog ff wennen denk ik. Tis tenslotte een kleine pc.

 2. Ik heb een X5 die geupdate is naar de laatste 4.2.2 versie. Nagenoeg alle apps zijn te installeren. Uitzending gemist en ook Netflix werken. Daarbij moet gezegd worden dat netflix geen HD kwaliteit heeft. Maar na intalleren van een gehackte .apk is dat probleem wel opgelost.

 3. Met een geroote X5 kan ook de nieuwste versie van Android erop worden gezet neem ik aan? Geeft meer mogelijkheden! 🙂

 4. Ik heb een probleem met de tv als ik de X5 er op aansluit. Het beeld flikkert regelmatig.

  ook krijg ik op mijn TV niet het volledige scherm als ik op het beginscherm ben

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.