Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Minix Neo X5 met 4 sterren.

The Good
  • Behoorlijk vlot voor een dual-core
  • Minix houdt de software netjes bij
  • Goede Nederlandse ondersteuning
  • Zeer volledig pakket met accessoires
  • Goed WiFi ontvangst
The Bad
  • Slechte afstandsbediening
  • Geen rubber voetjes
  • Voelt erg plastic aan


Na de review van de Neo X5 Mini hebben we hier ook de originele Neo X5 van Minix mogen testen. Met deze Neo X5 voeg je via jouw HDMI aansluiting een volwaardige Android mini PC aan je TV toe.

Unboxing

Minix staat bekend om een mooie, complete levering. Het is dan ook niet vreemd dat we in de doos van de Neo X5 niet alleen een simpele afstandsbediening, maar ook een Micro USB kabel, een adapter, compacte handleiding en HDMI kabel vinden.

Minix-Neo-X5-Uitrusting

Design

De Neo X5 Mini is ontworpen naar de Neo X5. Het design is dus vergelijkbaar al is de Neo X5 geheel van plastic. Helaas ontbreekt het aan rubber voetjes om de X5 stabiliteit te geven. Nu blijft hij liggen bij de gratie van de bekabeling die hem net niet van mijn tafel trekt.

Het gros van de aansluitingen zit op de achterkant van de Minix Neo X5. Daar vinden we de stroomaansluiting, een netwerkaansluiting, twee USB 2.0 poorten, een optische output voor jouw surround setje, een HDMI aansluiting en een Kensington slot.

Minix-Neo-X5-Achterkant

Aan de zijkant vinden we daarnaast ook de OTG aansluiting (De OTG aansluiting gebruik je om de X5 te upgraden met nieuwe software), een SD cardreader voor jouw fotokaartjes, een derde USB 2.0 aansluiting, een microfoon aansluiting, een hoofdtelefoonaansluiting en tenslotte de power-knop.

Minix-Neo-X5-Zijkant

Afstandsbediening

Minix levert een simpele afstandsbediening mee. Omdat Android officieel toch echt niet voor TV-gebruik is gemaakt, raadt is de aanschaf van een AirMouse aan. Wanneer je de X5 via een Chinese site probeert binnen te halen, krijg je vaak al een combinatie aangeboden met bijvoorbeeld de A1+, ook van Minix.

Minix-Neo-X5-Afstandsbediening

Installatie

Installatie gaat vlot. Stroom erop, HDMI kabel erin en je bent klaar om de boel in te stellen. Doordat de Neo X5 start op 720p is het geen probleem om hem op oudere TV’s aan te sluiten. Heb je een Full-HD TV, dan zet je hem via de instellingen op 1080p. Wil je apps downloaden via Google Play, dan moet je inloggen met je Google account. Maak je gebruik van andere bronnen dan is dat niet eens nodig.

Minix-Neo-X5-Mini-Screenshot-Google-Play-Specs

Onder de handige dingen om te doen wanneer de X5 draait, is even de taal instellen. De Neo X5 is namelijk gewoon in het Nederlands te gebruiken en qua vertaling zit hij goed in elkaar. Minix haalt wat dat betreft weinig vreemde toeren uit met Android.

Launchers

Wat Minix wel doet, is een eigen launcher meeleveren. Een launcher is de omgeving waar je in werkt. Bedrijven als Samsung doen dit ook naar noemen dit bijvoorbeeld TouchWiz. De interface van Minix is echt voor dummies. Er kan weinig fout gaan en icoontjes van apps worden enorm opgeblazen om gemakkelijk te selecteren. Ideaal voor een eerste kennismaking met Android op de TV.

Minix-Neo-X5-Mini-Screenshot-Grid-Launcher

Naast de launcher van Minix, is het ook mogelijk om gebruik te maken van de standaard launcher van Android. Deze werkt niet optimaal, maar is met een Airmouse prima te besturen. Binnenkort zetten we hier trouwens de beste launchers voor TV naast elkaar.

Belangrijke apps

Natuurlijk is Facebook te vinden op de Neo X5, maar ook apps als Uitzending Gemist, SBS+ en RTL XL kunnen op de X5 worden gedownload. Daarnaast zijn vele bekende games voor de X5 te vinden. Denk daarbij aan de Angry Birds serie die zich prima leent voor TV.

Minix-Neo-X5-Mini-Screenshot-Apps

Specs

De Neo X5 bevat een 1,6GHz Dual-Core chipset van RockChip. RockChip maakt voor vrijwel al dit soort apparaten de chipsets. Voor gaming bevat de Minix Neo X5 een Mali-400 GPU. Prima voor reguliere games. Standaard loopt de X5 op Android 4.1.1, maar een upgrade is via de site van Minix te downloaden. De X5 bevat 16GB aan opslagruimte.

Gebruikservaring

In het begin heeft de X5 het een beetje moeilijk gehad. Wanneer je veel downloads aanzet merk je gewoon dat hij moeite heeft met de hoeveelheid taken. Dit is echter alleen bij ingebruikname. In het dagelijks gebruik blijkt de dual-core CPU snel genoeg. De interne antenne heeft ook een beter bereik van die van de X5 Mini. Dit zal mede met de plastic behuizing te maken hebben.

Minix-Neo-X5-Mini-Screenshot-Mediaplayer

Conclusie

Android sticks zijn leuk, maar de Neo X5 laat toch echt de voordelen van een grote behuizing zien. Een prima antenne, voldoende aansluitingen voor de multimedia liefhebber etc. Het enige dat echt mist zijn rubber voetjes, maar een stukje van een antislipmat doet hier wonderen.

Beschikbaarheid

De Minix Neo X5 is onder anderen verkrijgbaar via Conrad en DX.com.

Minix-Neo-X5-Packshot

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.