Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Minix Neo A2 (Airmouse)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

 • Ligt heerlijk in de hand
 • Fijne, grote knoppen
 • Speaker en microfoon aanwezig
 • Speciale gaming opties

THE BAD

 • Geen

Gelijktijdig met de release van de Minix Neo X7 Android settop box, kwam Minix ook met de A2 Air Mouse. De opvolger van de A1+ die bij ons al mooi een zilveren award wist te scoren. Zou Minix in staat zijn om met de A2 goud te storen? Gezien de specs behoort dat zeker tot de mogelijkheden.

Unboxing

De verpakking van de Minix Neo A2 bevat naast de muis ook een kleine handleiding en USB ontvanger. Die laatste zit in één van de batterijvakken opgeborgen. Handig wanneer je ermee op pad gaat.

Minix-Neo-A2-Unboxing

Design

Het design van de Minix Neo A2 is veel natuurlijker dan de oudere A1+. Hierdoor licht hij lekkerder in de hand. Hij voelt wat zwaarder aan en hij heeft een rubber-achtige coating. Qua gevoel is de A2 dus een enorme vooruitgang voor Minix.

Minix-Neo-A2

Een andere aanpassing is dat Minix niet langer alle knoppen op de bovenkant probeert te plaatsen. De qwerty knoppen zijn keurig aan de onderkant weggewerkt. Door de getallen achter een FN functie te plaatsen, heeft Minix minder knoppen hoeven te plaatsen waardoor ze groter zijn geworden. Het geklik van de knoppen is behouden waardoor je nog steeds feedback krijgt bij het indrukken van een knop. Dat tikt een stuk prettiger.

Ook alle hardwarebuttons die je van je smartphone of tablet kent, zijn aanwezig op deze afstandsbediening. De menubalk onderin het scherm mag dus uitgeschakeld worden, want al deze opties zitten onder de knoppen.

Minix-Neo-A2-qwerty

Geluid

Nieuw is de aanwezigheid van een speaker en microfoon in de A2. Dit staat je eindelijk toe om op een fatsoenlijke manier VOIP gesprekken te voeren (denk aan Skype). Toch geniet het de voorkeur om het geluid via de TV te laten lopen en alleen de microfoon van de A2 te gebruiken. De speaker is namelijk niet heel sterk.

Bereik

Qua bereik zit het goed met de A2. De verbinding is sterk en snel.

Conclusie

Met de A1+ hadden we een prima Airmouse in handen. Met de A2 tilt Minix de AirMouse naar een nieuw niveau. Hij ligt heerlijk in de hand, voelt kwalitatief goed aan en bevat met de microfoon en speaker alle hardware die je nodig hebt om optimaal van jouw Android settop box te genieten.

Minix-Neo-A2-Packshot

8 reacties

 1. Valt mij erg tegen deze Airmouse. Elke keer als je de Minix opstart komt het geluid uit de speaker van de A2 afstandsbediening. Dan moet ik via de instellingen het geluid weer op de juiste uitgang zetten. Snap niet dat dit onding een Gold Award krijgt.

  1. Als dat het enige is waar je deze muis op beoordeeld, tevens heeft minix aangegeven hier een fix voor uit te brengen

 2. Er zijn ook mensen die wel graag gebruik maken van deze speaker ;-). Wanneer je de standby functie gebruikt, zou hij het geluid niet moeten veranderen (draai je de laatste firmware van de X7?). Alleen bij totale power-down of het herplaatsen van de dongle schakelt hij het geluid weer naar de speaker van de A2.

 3. Ook jammer dat het buitenzinnige verbuik aan batterijen niet wordt aangehaald. Voor de rest doet het wat het beloofd, maar 2.5 dagen met een verse set batterijen is mij te gortig. Een kleine google-zoektocht laat toch wel zien dat het een slecht ontworpen ding is wat dat betreft (ook op minixforum.com). De gryoscoop die verantwoordelijk voor zou zijn is niet altijd goed uit te zetten. Minix zelf zegt zelfs dat als je de A2 niet gebruikt het beste de dongle uit je PC/Androidbox/etc kan halen om stroom te besparen, dat kan best zo zijn maar handig is anders lijkt me. Dat ie lekker in de hand ligt lijkt me trouwens ook heel persoonlijk, vind dat zelf wel meevallen.

  Ben het trouwens met Fred eens, een product moet gewoon af zijn als je het koopt. Raar dat je geen kritiek mag hebben omdat er toch een fix uit komt, of omdat anderen het speakertje wel willen gebruiken.

  Het is een grappige gadget, maar niet om serieus te gebruiken. Een miskoop als je het mij vraagt. Vraag me ook af hoe dit ding ooit een “award” heeft kunnen krijgen.

  1. Helaas leven we in een maatschappij waar producten na uitlevering vaak nog van updates voorzien moeten worden om problemen in de complexiteit van een product aan te passen. Wanneer we een product beoordelen, doen we dit met de laatste firmware versies.

   Voor wat betreft het batterijgebruik, ons testmodel kan een maand mee op een setje batterijen. Het hangt er ook vanaf hoe intensief het gebruik is. Hoe dan ook, het is geen standaard afstandsbediening en dat staat garant voor een ander verbruik. Ik heb het verbruik dan ook vergeleken met de WiiMote van Nintendo. Die werkt eveneens op penlites.

  2. Blij dat ik hoor dat ik niet de enige ben die een probleem heeft met batterijverbruik. Ik dacht even aan een defecte air mouse maar het schijnt niet beter te zijn. We gebruiken de minix vrij weinig maar elke 2 weken kan ik de batterijen vervangen. Ik moet op zoek naar een alternatief. De standaard remote die bij de neo x7 zit is onbruikbaar i.c.m. Netflix of xbmc. Tips?

 4. Bij mij werkt de A2-airmouse perfect, en doe ik echt veel langer met de batterijen dan wat jullie aangeven. Ik zet altijd wel m’n minix Neo X8-H uit als ik ‘m niet meer gebruik. Dit helpt zeker qua batterijduur!

 5. De muis bevalt uitstekend. Echter, ik heb recentelijk een probleem dat ik met de aan/uit knop wel de Minix Neo X-8 H Plus kan uitschakelen, maar niet meer kan inschakelen. In de settings heb ik niet gevonden hoe ik dat kan aanpassen. Iemand een tip?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.