Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Samsung Galaxy S4 Zoom (SMART Camera)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • Compact design
  • Xenon flitser
  • Optische beeldstabilisatie
  • Goede lens
  • Reageert vlot
  • Camera app heeft enorm veel mogelijkheden

THE BAD

  • Super AMOLED display geeft te hoog contrast aan foto's
  • Minder snelle hardware dan de goedkopere Galaxy Camera
  • Panorama modus slaat de plank mis

Zo nu en dan verschijnt er een bijzondere high-end smartphone aan de horizon. Denk daarbij aan de waterdichte Xperia Z van Sony, maar ook de Galaxy Note II met haar handige pennetje. De Galaxy S4 Zoom mag ook aansluiten in het rijtje toestellen die net dat beetje extra plezier geven.

Unboxing

De unboxing van de Galaxy S4 Zoom stond al even online en kende eigenlijk maar één verrassing. Een doekje om de lens mee schoon te maken. Verder is de uitrusting zoals we die van Samsung gewend zijn.

Samsung-Galaxy-S4-Mini-Unboxing

Design

De Galaxy S4 Zoom is een hybride tussen een smartphone en een camera. Voor goede kwaliteit foto’s heeft Samsung een prima lens geplaatst, maar dan neemt wel de nodige ruimte in. Hij is dus een stuk dikker. Ook het compartiment voor de accu is een stuk dikker wat meer grip oplevert. Toch is het opvallend dat de accu met 2330 mAh niet heel sterk is en ondanks de ruimte blijf je gebruik maken van micro-SD kaarten in tegenstelling tot goedkopere SD kaarten.

Samsung-Galaxy-S4-Zoom-Accu

Het toestel is voorzien van een 4,3 inch Super AMOLED display. Super AMOLED staat garant voor prachtige kleuren. Wanneer je de genomen foto’s daarna op een regulier display ziet, zijn ze dan ook ietsje bleker ;-). Wat ook opvalt is dat het aantal pixels met 256 pixels per inch niet heel groot is. De Galaxy Camera van vorig jaar zat op 306 pixels per inch terwijl de S4 het doet met 441 pixels per inch. Het draait bij fotografie om de pixels natuurlijk.

Samsung-Galaxy-S4-Zoom-Bediening

Prestaties

De Galaxy S4 Zoom maakt, net als de Galaxy S4 Mini, deel uit van de S4 familie. Toch liggen, net als bij de S4 Mini, de prestaties een stuk lager. De S4 Zoom is uitgerust met een dual-core CPU in plaats van quad-core en heeft ook al een flink veel lagere resolutie. In vergelijking tot de Galaxy Camera van vorig jaar is zelfs de zoomlens een stuk achteruit gegaan. We hebben de S4, S4 Zoom en de Galaxy Camera dan ook even naast elkaar gezet.

Galaxy S4 Galaxy S4 Zoom Galaxy Camera
Display 5 inch 4.3 inch 4,8 inch
Pixels 1080 x 1920 540×960 720×1280
CPU 1.9GHz Quad-Core 1.5GHz Dual-Core 1.4GHz Quad-Core
GPU Adreno 320 Mali-400MP Mali-400MP
RAM 2GB 1,5GB 1GB
Camera 13MP 16MP 16,3MP
Video Full-HD Full-HD Full-HD
Lens f/3.1-6.3 10x zoom f/2.8-5.9 21x zooom
Beeldstabilisatie Digitaal Optisch Optisch
Accu  2600mAh 2330mAh 1650mAh

Accuduur

Een grote zoomlens met optische beeldstabilisatie vraagt natuurlijk heel wat meer van de accu in deze Android smartphone. Gezien de vele extra ruimte in de body zou je verwachten dat Samsung een dikke accu uit de kast heeft getrokken. Met 2330mAh is de accuduur een stuk beter dan van de Galaxy Camera, maar wederom minder dan van de S4 zelf. Wel zit hij achter een luikje zodat je hem snel zou kunnen verwisselen. Bij regulier gebruik gaat hij namelijk gemakkelijk een dag mee, maar wanneer je op fototour gaat schiet hij toch echt tekort.

Samsung-Galaxy-S4-Zoom-Front

Camera

Qua camera heb ik niets te klagen. Oké, met 10x optische zoom is het bereik wat kleiner dan van de Galaxy Camera waar Samsung afgelopen jaar mee kwam. Heb ik die extra zoom echt nodig? In de praktijk blijk ik het niet te missen.

Samsung-Galaxy-S4-Zoom-Camera App

Samsung heeft de camera ook uitgerust met een Xenon flitser. Deze is lekker fel en daarmee prima in staat om foto’s bij te lichten. Ook bevat de body aan de onderkant een gat om hem op statief te zetten. Ideaal voor mooie nachtplaatjes.

Samsung Galaxy-S4-Zoom-Tripod-Mount

Wat Samsung heel goed doet, is de camera app in de S4 Zoom. Deze bevat enorm veel presets die de beginnende fotograaf snel op weg helpen. Voor ongeveer ieder type foto heeft de camera wel een bepaalde modus aan boord. Zelfs voor baby’s. Nu hoor ik je denken, wat is daar bijzonder aan… de camera maakt dan geluiden om de aandacht te trekken ;-).

Ook een leuke toevoeging is de bewegende foto. Een soort van Harry Potter-achtig idee. Voor de experts onder ons, de camera maakt een animated gif.

De camera van Samsung zit vol effecten, maar als alternatief kun je natuurlijk ook apps als Instagram installeren. Omdat het zoomwiel buiten de camera om dient om snel een fotomodus te selecteren, is de zoom alleen niet bruikbaar in andere apps. Je gaat dus bij voorkeur nabewerken.

Alleen als het om panorama’s gaat slaat de S4 Zoom de plank finaal mis. De S4 Zoom wil een gigantisch panorama maken, maar schroeft de resolutie enorm terug om zover te komen. Ongetwijfeld een compromis op basis van de beperkte rekenkracht en werkgeheugen van de camera. Voor een reguliere smartphone zou ik dit acceptabel vinden, maar voor dit type apparaat had Samsung de panoramafunctie achterwegen kunnen laten.

20130725_085647

Nu ben ik zelf vooral een hobbyfotograaf. Gelukkig wilde Jeffrey van Zwam ook wel even met de camera spelen. Dit zijn een aantal plaatjes die hij even snel wist te maken.

Ook heb ik zelf nog een paar testfoto’s gemaakt.

Omdat de lens aan de voorkant een glazen plaatje heeft (bescherming tegen stof e.d.) had ik verwacht dat ik veel zou poetsen met de bijgeleverde poetsdoek en dat ik al snel krassen op het glas zou krijgen. In de praktijk valt dit enorm mee. Vingers zijn nauwelijks zichtbaar op het glas en al helemaal niet in de foto’s.

Conclusie

Is de Galaxy S4 Zoom een upgrade van de Galaxy Camera van vorig jaar? Helaas. Als het mijn portemonnee was, dan zou ik voor het model van vorig jaar gaan. Dat scheelt je een paar tientjes en daar krijg je dan een snellere camera met een betere lens voor terug. Her display van de Galaxy Camera is dan wel geen Super AMOLED, maar daardoor zit je qua kleuren wel dichter bij het eindresultaat. Qua fotografie is dit zeker een smartphone die ik zal missen, maar niet zo erg als de oudere Galaxy Camera.

Samsung-Galaxy-S4-Zoom-Packshot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.