Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de Minix Neo G4 met 4.5 sterren.

The Good
  • Zeer kleine mini PC
  • comfortabele snelheid
  • Schakelt snel tussen apps
  • Ondersteuning voor Google Apps
  • Geroot
The Bad
  • Weinig USB aansluitingen
  • WiFi antenne is klein, dus wat zwakjes (kan niet anders bij deze sticks)


Ik maakte voor het eerst kennis met Minix via Conrad. Die haalde de Minix Android PC’s uit Duitsland naar Nederland. Omdat Android mini PC’s steeds populairder worden om TV’s zonder, of met een verouderde SMART TV functie van apps te kunnen voorzien. De G4 is de kleinste Mini PC van Minix en staat vandaag bij ons in de spotlights.

Unboxing

De Minix Neo G4 wordt geleverd in een mooie kartonnen doos. Onder de G4 stick vinden we de accessoires die Minix met de stick mee levert. Hier kunnen we zien dat we met een echte Aziaat te maken hebben, want echt alles wat je nodig hebt zit in de verpakking. Zelfs een HDMI kabel.

Minix-Neo-G4-Unboxing

Naast de HDMI-kabel, vinden we ook een afstandsbediening, een USB kabel en een USB netstroomadapter in de verpakking. De handleiding die Minix erbij steekt is in het Chinees en Engels en bevat meer informatie dan de handleiding van de gemiddelde Android smartphone of tablet.

Afstandsbediening

Je krijgt ook een minimalistische afstandsbediening bij de Neo G4. Dit is gewoon een infrarood model, dus de stick moet in het zicht liggen.

Minix-Neo-G4-Afstandsbediening

De afstandsbediening is voorzien van alle basisfuncties, maar maakt navigeren over de Android interface niet heel intuïtief. Het is dan ook aan te raden om een zogenaamde AirMouse te gebruiken. Die maakt Minix zelf ook in de vorm van de A1+, maar je kunt vrijwel ieder merk aansluiten. Het is ook mogelijk om voor een reguliere draadloze muis/toetsenbord combi te gaan. De stick bevat namelijk een USB aansluiting.

Aansluiten

Aansluiten van de G4 is een makkie. Je steekt aan de ene kant de HDMI stekker erin en aan de andere kant plaats je de mini-USB stekker om de G4 van stroom te voorzien. Overigens trek ik zelf die stroom uit de USB aansluiting van mijn UPC mediabox. Dat spaart een stopcontact uit. Je zou ook een USB aansluiting van een TV hiervoor kunnen gebruiken.

Minix-Neo-G4-Voor

De Minix Neo G4 kiest er standaard voor om in 720p HD te draaien. Dat is geen verkeerde keuze omdat vele oudere platte TV’s niet met 1080p om kunnen gaan. Wil je omhoog in resolutie, moet je dat zelf instellen.

Minix-Neo-G4-Voor

Instellen

Het instellen verloopt vergelijkbaar met andere Android apparaten. Ik hoef mijn Gmail account (Minix heeft een licentie op de Google apps) niet verplicht in te stellen. De Minix Neo G4 vraagt me wel of ik gebruik wil maken van de Grid interface van Minix of de standaard Android launcher…

Grid Interface

De Grid Interface is de grafische schil die Minix zelf over Android heen heeft gegooid. Denk aan Android voor Dummies. Grid heeft een eigen settings interface waarbij alles dat lastig is verborgen is. Alleen de basisinstellingen zijn mogelijk. Wel is het mogelijk om via apps in het oude instellingenscherm te komen.

Minix-Grid-Launcher

In de Grid interface is het ook mogelijk om de hele interface van Engels naar Nederlands te veranderen. De ondersteuning hiervoor is dik in orde. Ook dit is weer iets dat je in het algemene instellingenmenu kunt doen.

Voor gebruikers die niet teveel willen zoeken naar de belangrijkste instellingen, is de Grid interface een prima keuze. Voor iedereen die iets meer van het apparaat verwacht, is het handiger om de standaard launcher te gebruiken.

Standaard Launcher

Kies je voor standaard, krijg je een vrijwel kale Android. Je ziet alleen een paar voorgeïnstalleerde widgets op je display. Ook merk je hier goed hoe Android op de stick is gezet. Google erkent namelijk alleen Google TV als Android voor TV’s. Google TV is echter niet vrij verkrijgbaar. Daarom kiest Minix voor een tablet build van Android. Je TV is dus één grote tablet ;-).

Minix-Android-Launcher

Geroot

Voor echte Android fanaten is het wellicht aardig om te weten dat de G4 geroot is. Het is dus ook mogelijk om een eigen versie van Android op de G4 te installeren. Je kunt de G4 gewoon via micro-USB aan een PC hangen en net als iedere Android tablet benaderen.

Minix-Neo-G4-Nederlands

Specs en prestaties

De Minix Neo G4 is gebouwd op een dual-core 1.6Ghz AMR Cortex 9 processor en maakt gebruik van een RockChip chipset. Hij heeft de beschikking over 1GB aan RAM en dat merk ik goed bij het multitasken. De G4 schakelt op een mooie snelheid tussen apps.

Verder krijg je 8GB aan opslagruimte op de G4, maar ook een Micro-SD slot op de zijkant van de G4. Je kunt tot maximaal 32GB toevoegen.

Voor gaming is de Neo G4 uitgerust met een quad-core Mali-400 GPU. Deze vinden we ook in veel smartphones terug. De GPU is vlot genoeg voor simpele games. Denk daarbij aan Angry Birds en simpele 3D games. Wil je echt vette 3D games spelen, dan legt de G4 het toch af.

Wat wel handig is, is dat Minix een app installeert waarmee je touch aanrakingen kan koppelen aan de knoppen van afstandsbedieningen en bluetooth controllers. Je kunt daarin verschillende profielen voor verschillende games aanmaken. Het is een kwestie van de knoppen op de juiste plaats slepen en je bent klaar.

Minix-Game-Controller

Apps

Qua beschikbaarheid van apps heb je op de Neo G4 niets te klagen. Alle bekende Nederlandse apps lijken gewoon beschikbaar op het Mini PC. Denk daarbij aan Uitzending Gemist, RTL XL, Omroep Gelderland en vele anderen. Ook is het mogelijk om websites met flash te bezoeken.

Conclusie

Het klinkt een beetje eng om een Android Mini PC uit China te laten komen, maar dankzij de perfecte Nederlandse ondersteuning van Android lijkt er niets om bang voor te zijn. De documentatie is beperkt, maar zelfs beter dan bij vele ‘bekende’ merken.

Minix-Neo-G4-Packshot

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.