Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Samsung Galaxy Mega 6.3 GT-I9205 (Smartphone)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • Enorm groot scherm
  • Goed geluid uit de speakers
  • Behoorlijk prettige accuduur
  • Mooi plastic

THE BAD

  • Erg glad
  • Dual-core CPU
  • €599 is te duur

Met de Galaxy Mega 6.3 heeft Samsung haar grootste Android smartphone naar Nederland gehaald. De afgelopen twee weken mocht ik ermee leuren om een gevoel te krijgen bij het werken op Samsung’s grootste smartphone.

Unboxing

Zoals je gister al kon lezen in de unboxing, bevat de verpakking van de Galaxy Mega 6.3 geen verassingen. Je krijgt een netstroomlader, een USB kabel en een headsetje bij het toestel.

Samsung-Galaxy-Mega-6.3-Unboxing-3

Design

Qua design past de Galaxy Mega 6.3 GT-I9205 in de lijn galaxy smartphones die we van Samsung gewend zijn. De achterkant is van spiegelglad plastic en de voorkant bestaat voornamelijk uit het scherm. De camera is het dikste punt van de smartphone.

Samsung-Galaxy-Mega-6.3-Bovenkant

De home knop is een fysieke knop aan de onderkant van het display. Links zit de menu knop en rechts de terugknop.

Samsung-Galaxy-Mega-6.3-Voorkant

Specs

Ondanks het gigantische scherm, is de Galaxy Mega 6.3 qua specs magertjes uitgerust. Tussen al het quad-core geweld van toestellen als de Galaxy SIII en de Xperia Z moet de Mega met een snelle 1.7 Ghz dual-core processor het hoofd boven water proberen te houden. Toch krijgt de Mega wel 1,5GB aan RAM geheugen mee wat toch ook wel erg belangrijk is.

Dat het scherm 6,3 inch groot is had je uit de titel al kunnen raden. Hoewel er al smartphones zijn met een Full HD scherm, moet de Mega 6.3 het nog even doen met een 720p HD Super Clear display. Geen Super AMOLED voor de Mega dus. Met de 720×1280 pixels in gedachte is de pixeldichtheid 233 pixels per inch. Qua pixeldichtheid is dat aangenaam maar niet bijzonder.

Camera

Qua camera is de Galaxy Mega 6.3 uitgerust met een mooie 8 megapixel die full HD kan filmen op 30 frames per seconde. Natuurlijk heb ik een aantal testfoto’s voor je gemaakt:

Bij deze testfoto’s zie je dat de camera overdag prima presteert. In het donker krijg je snel last van bewegingsonscherpte of een enorme hoeveelheid ruis.

Accuduur

Hoewel het scherm iets meer van de accu vraagt, is de overige hardware wat minder belastend. Daarnaast heeft de Mega ruimte genoeg voor een grote accu. Samsung geeft je dan ook een accu van 3.200mAh mee. In mijn tests kun je daar een krappe twee dagen mee vooruit en dat is best prettig als je een keertje niet naast de lader slaapt ;-).

Samsung-Galaxy-Mega-6.3-Accu

Gebruikservaring

Net als bij de Note’s van Samsung is het heerlijk om met een groot scherm te werken. Toch lijkt het erop dat het scherm van de Mega te groot is. Niet dat ik het scherm als onprettig beschouw, maar werken met één hand is er echt niet meer bij.

Daarnaast is er nog een ander praktisch probleem. Hij past nog maar nauwelijks in mijn broekzak en door het gladde plastic en de mooi afgeronde hoeken heeft hij nauwelijks weerstand. Lig ik even op mijn rug, dan glijdt de Mega 6.3 zonder uitzondering uit mijn broek en dat geeft natuurlijk een risico op verlies en valschade. Dat is het moment waarop groot te groot wordt.

Voor een dual-core smartphone komt de Mega lekker mee. Hij reageert niet zo vlot als de huidige quad-core toestellen, maar het grote Ram geheugen zorgt er wel voor dat apps die in het geheugen staan redelijk vlot benaderbaar blijven.

Conclusie

Voor app gebruik is de Galaxy Mega 6.3 heerlijk, maar dan kan het scherm toch nooit groot genoeg zijn. Toch blijkt de grote kracht van de Mega, het grote formaat, ook het zwakste punt van de Mega. Hij is groot en te glad waardoor het risico op verlies en val vanuit een broekzak groter is dan ik gewend ben met andere smartphones. Kijk ik naar de prijs, €599, dan is de Mega voor mijn gevoel net te duur voor een toestel met deze specs en dat kost punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.