Review: PQI AirCam (sportcamera)

PQI kennen we vooral van de opslagproducten. Ze zijn dan ook best groot in de productie van SD-cards en externe harddrives. Sinds kort maken ze ook actiecamera’s in de vorm van de PQI AirCam. De afgelopen weken mocht ik met deze camera spelen.

Unboxing

Qua uitrusting heb je met deze set van de AirCam weinig te klagen. Je krijgt er een onderwatercase bij waarmee je tot vijf meter diep kunt filmen. Deze zelfde case kun je ook gebruiken voor de beugel die erbij zit. Deze kun je met 3M tape op je helm of snowboard plakken. Tenslotte krijg je van PQI ook nog beugels voor op de fiets. Om te filmen krijg je meteen al een 4GB SD-kaart. Ready to go dus!

PQI-AirCam-Unboxing

Meer accessoires

Net als bij vele andere actiecamera’s, is het mogelijk om extra accessoires aan te schaffen. Deze zijn in Nederland helaas wel wat lastig te vinden.

Specs

De specs van de PQI AirCam liegen er niet om. Dit kleine kastje kan filmen in 1080p FULL-HD, maar is via de bijgeleverde software ook in te stellen op 960P, 720P en WVGA. Standaard filmt de camera op 30 frames per seconde, maar op 720P kan hij ook op 60 frames per seconde filmen. Fotograferen doet de kleine camera op 5 megapixel. Voor het bestandsformaat maakt PQI gebruik van H.265. De lens heeft een bereik van 170 graden.

Uiterlijk

Net als vele concurrenten, kiest QPI voor een rechthoekige plastic behuizing. Op de voorkant zorgt een geborsteld stukje aluminium ervoor dat de AirCam er netjes uitziet. Alle aansluitingen zitten in de zijkant weggewerkt.

PQI-AirCam-Front

Bediening

De AirCam van QPI heeft twee knoppen om hem mee te bedienen. De knop bovenop gebruik je om film- of foto-opnamen te starten. De knop aan de voorkant gebruik je om door de verschillende modi van de camera heen te bladeren.

Aansluitingen

Aan de zijkant zitten de belangrijke aansluitingen voor de AirCam. De USB aansluiting is te gebruiken om de camera op te laden of om hem als cardreader voor jouw computer te gebruiken. Via HDMI kunnen beelden op een TV of monitor worden weergegeven. Handig om beelden te previewen.

PQI-AirCam-Aansluitingen

Aan de achterkant zit het luik voor de accu. Je krijgt standaard één accu mee, maar kunt er natuurlijk meerdere aanschaffen.

Alle PQI producten met de naam Air erin maken standaard gebruik van WiFi. Bij deze AirCam is dat niet het geval. Daarvoor moet je los de AirCard (ook van PQI) aankopen. Toch is dit een handige aankoop omdat je zo via een smartphone kunt previewen of je de camera qua beeldhoek goed hebt afgesteld. Koop deze dus samen.

Onderwaterbehuizing

Snorkel je graag, of duik je niet al te diep, dan bevat de set standaard een mooie case om onderwater te kunnen filmen.

PQI-AirCam-Diving

Het aardige is dat deze case zowel op de achter- als de onderkant een bevestigingspunt heeft voor accessoires. Dit geeft je veel flexibiliteit.

PQI-AirCam-Montage

Gebruik

Ik heb een tweetal tests met de camera uitgevoerd. Ik ben ermee het zwembad in gegaan en ik heb hem op een modelauto geplakt. Voor die auto heb ik het chassis van de Nikko Pro-Line Porsche 911 GT3RS gekozen. Deze heeft een maximale snelheid van 24 kilometer per uur. Dit geeft een goede impressie van hoe snel de framerate van de PQI is. Check het filmpje hieronder voor de resultaten op 1080p 30 FPS.

De compressie die je in het bovenstaande filmpje ziet is overigens vooral afkomstig van YouTube. In de MP4 bestanden van de camera zelf zie ik dit nauwelijks terug.

De trilling van het beeld komt doordat de auto nauwelijks vering heeft. Het gewicht voor de camera zorgde er helaas wel voor dat de auto uit balans raakte waardoor deze enkele keren over de kop is geslagen. Ook nu bleef de camera netjes op haar plaats.

De PQI AirCam is ook in staat foto’s te maken, maar deze kwaliteit laat te wensen over. Daar koop je hem natuurlijk ook niet voor. Deze functie is vooral interessant wanneer je de kijkhoek wilt previewen.

De beeldkwaliteit hierboven maakt me best enthousiast over de camera. Een andere feature die me blij maakt, is de accu. Deze gaat anderhalf uur mee. Alleen bij intensief WiFi gebruik, loopt de accu sneller leeg.

PQI-AirCam-Accu

Zoals ik eerder al aangaf, is de aanschaf van de AirCard een must-have bij deze camera. De combinatie heeft namelijk enorm veel te bieden omdat de AirCam in staat is om beelden direct naar je iOS of Android smartphone te streamen. Een functie die ik veelvuldig heb gebruikt.

Omdat ik over de GoPro Hero heb gelezen dat deze problemen kan hebben met bepaalde SD-kaarten, heb ik onze collega’s van GoMemory.net om een aantal samples gevraagd. De PQI AirCam blijkt daarbij iedere willekeurige kaart te kunnen gebruiken. Ik heb kaarten tot 64GB geprobeerd.

PQI-AirCam-Packshot

Conclusie

Met de AirCam zet PQI een goedkope concurrent voor de GoPro in de markt. Voor nog niet de helft van het geld krijg je een camera die prima FullHD filmpjes schiet en meteen al is voorzien van een mooie set accessoires. De AirCard WiFi kaart is dan ook de enige must-have accessoire als je echt met deze camera aan de slag wil gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • 1080p@30FPS en 720p@60FPS voor heel weinig
  • Mooie set accessoires meegeleverd
  • Gemakkelijk in gebruik

THE BAD

  • Accessoires zijn lastig verkrijgbaar in Nederland
Roelof van Doorn
Je ziet me wel, maar herkent me niet. Blijf gokken wie ik ben. Als je het weet zeg je 'O, die!'

Evenementen

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram