Review: PQI Air Card (SD Kaart)

Het is alweer twee jaar geleden dat we voor het laatst een SD kaart met WiFi bekeken. Toen nog van het alom bekende Eye-Fi. De jongens van PQI bieden sinds enkele maanden een alternatief met de PQI Air Card. Een SD kaart met WiFi die heel anders werkt…

Unboxing

Wanneer je de verpakking van de PQI Air Card ziet liggen, valt het meteen op. De kaart heeft zelf geen opslagcapaciteit. Er zit in ons geval een losse 4GB MicroSD kaart bij. Natuurlijk is de kaart ook met andere MicroSD kaarten te vullen en hoeven deze niet specifiek van PQI te zijn.

PQI-Air-Card-Micro-SD

In het karton van de verpakking zit ook nog een korte handleiding verwerkt.

Uiterlijk

De Air Card is qua formaat en aansluitingen net een gewone SD kaart. Het is de sleuf aan de zijkant die opvalt. Deze is voor de plaatsing van de MicroSD kaart. Dit is een slimme zet van PQI. Waar je bij andere merken kaarten bij moet kopen als je meer capaciteit wilt, is dat bij deze niet nodig. Daarnaast hoef je hem maar één keer in te stellen.

Instellen

Het instellen van de Air Card van PQI gebeurd via een iOS of Android app. Wanneer je de app op je smartphone hebt staan, zet je de camera met de PQI kaart aan. Al snel zie je het WiFi netwerk van de kaart en daar log je op in. Hierna heeft de app verbinding en kun je de kaart verder instellen. Het enige dat ik mis is een manier voor een PC of Mac om de PQI Air Card in te kunnen stellen.

Gebruik

De Air Card maakt geen gebruik van eventuele ondersteuning van WiFi kaarten in je toestel. In plaats daarvan zet je WiFi aan of uit door bepaalde foto’s uit je preview te wissen. De kaart herkent deze commando’s en zal daarop het netwerk (de)activeren. Dit is even wennen, maar het maakt het wel mogelijk voor PQI om op veel meer toestellen te werken.

Zodra je via WiFi verbonden bent, is het mogelijk om al je foto’s, filmpjes en zelfs muziek direct naar je smartphone of tablet te streamen. Dit gaat heel netjes. Daarnaast is het mogelijk om de bestanden via de app meteen te downloaden.

Air-Card vs. Eye-Fi

De werking van beiden is compleet anders. Waar Eye-Fi geschoten foto’s meteen verstuurd, werkt de Air Card eigenlijk meer als een draadloze fileserver. Beiden hebben voor- en nadelen. Het hangt er maar net vanaf waar je de kaart voor gaat gebruiken. Vooral bij action cams zou ik de Air Card boven de Eye-Fi verkiezen.

Niet voor DSLR’s

Omdat de kaart langere tijd stroom nodig heeft om te kunnen functioneren, raad ik de app af voor gebruikers van DSLR camera’s. Simpelweg omdat deze na het nemen en previewen van de foto al vrij snel naar standy schieten. Je kunt in veel gevallen de camera zo instellen dat de standby pas later in werking treedt, maar dat zal niet altijd wenselijk zijn. Daarnaast heeft PQI een lijst van camera’s waar de kaart niet op werkt.

Conclusie

De Air Card van PQI is een relatief eenvoudige manier om zelfs de oudste compactcamera’s van WiFi functies te voorzien. De apps werken redelijk goed en maken het mogelijk om data snel van de kaart te downloaden. Zeker bij sportcamera’s, die vaak geen eigen display hebben, zal de Air Card een uitkomst zijn omdat je kunt zien of je ze goed hebt afgesteld. Voor DSLR camera’s zou ik ze echter niet gebruiken.

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Verwisselbare MicroSD kaarten voor opslag
  • Apps voor Android en iOS
  • Snelle verbinding
  • Handig voor action cams

THE BAD

  • Minder geschikt voor DSLR-gebruik

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.