Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Synology DS713+ (NAS)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Hij is behoorlijk snel
  • Interface zit heel goed in elkaar
  • Heeft enorm veel opties
  • Plex Media Server is aanwezig
  • Mogelijkheid voor externe back-ups
  • HDD's gaan op slot

THE BAD

  • USB 3.0 zit alleen aan de achterkant

Onlangs mocht ik een review schrijven over de Synology DiskStation DS213+. Een snelle 1GHz dual-core server met 512MB aan RAM die niet alleen veel gebruikers aan kan, maar ook enorm stabiel werkt. Wil je meer van een server, qua prestaties en veiligheid, dan moet de DS713+ van Synology de klus kunnen klaren. Tijd om deze high-end NAS eens onder de loep te nemen ;-).

Unboxing

Hoewel ik niet veel verschil had verwacht, wijken de accessoires van de DS713+ flink af met die van de DS213+ De DS713+ heeft een andere netstroomadapter meegekregen en je krijgt ook een tweede UTP-kabel. Logisch, want de DS713+ is met twee UTP-kabels met het netwerk te verbinden. Dat is dus twee keer de bandbreedte ;-).

Synology DS713+ Unboxing

Ook opvallend is de aanwezigheid van een setje sleutels. In tegenstelling tot de DS213+ is het niet meer mogelijk om zomaar de harddrives uit de NAS te halen. Deze moet je eerst van het slot halen. Een slimme zet van Synology gezien de thuisNAS steeds vaker dienst doet als server voor bewakingscamera’s en het is niet de bedoeling dat een inbreker na de klus gewoon de harddrives meeneemt. Oja, dan moet je natuurlijk de NAS zelf wel vastzetten via de Kensington-lock achterop ;-).

Specs

4-Bay Modellen TS-469L TS-421
CPU Dual-Core 2.13GHz (Intel) Dual-Core 2.0GHz (Marvell)
RAM 1GB DDR3 + 1GB DDR3
HDD 4X 4X
USB 2.0 5X 2X
USB 3.0 2X 2X
SD-Kaart Nee Nee
Uitbereidbaar Ja 2X Ja 2X
LAN 2X Gigabit 2X Gigabit
WiFi Optioneel Optioneel
2-Bay Modellen DS213+ DS713+ AS-602T
CPU Dual-Core 1.06GHz Dual-Core 2.13GHz Dual-Core 2.13GHz
RAM 512MB DDR3 1GB DDR3 1GB DDR3 +
HDD 2X 2X 2X
USB 2.0 1X 1X 4X
USB 3.0 2X 2X 2X
SD-Kaart Ja Nee Nee
Uitbereidbaar Nee Ja Ja
LAN Gigabit 2X Gigabit 2X Gigabit
WiFi Optioneel Optioneel Optioneel

Design

Qua design is de DS713+ veel meer een volwassen NAS zoals we dat gewend zijn. Aan de voorkant zijn de HDD tray’s direct toegankelijk en een status-LED op de sledes geeft aan of jouw HDD in goede gezondheid leeft.

Synology DS713+ HDD Front

Aan de rechterkant zien we ook een aantal status-LED’s. De bovenste laat zien dat we stroom hebben en de twee eronder geven de status van de netwerkverbindingen weer. Meteen eronder zit de Copy knop. Deze gebruik je om snel data via de USB 2.0 poort eronder over te zetten naar de NAS. Daaronder vinden we de knop waar we graag vanaf blijven. De power-knop.

Synology DS713+ HDD Empty

Aan de achterkant vinden we de grote ventilator van de DS713+. Deze is gemakkelijk los te halen, mocht je hem ooit moeten vervangen. Handig! Daaronder vinden we twee UTP poorten voor het netwerk met daaronder stroom en daarnaast twee USB 3.0 poorten. Waarom de USB-poort aan de voorkant niet 3.0 is, is me dan ook een raadsel.

Synology DS713+ Back

Naast de USB poorten, zit een aansluiting om een uitbreidingsunit aan te sluiten. Inderdaad, kom je ruimte tekort, sluit je gewoon een Synology uitbreiding aan om een batterij aan extra harddrives te kunnen beheren. Top! Verder vinden we aan de achterkant nog het Kensington slot om de server mee vast te zetten en een Reset knopje.

Sloten aan de voorkant en een slot aan de achterkant. De DS713+ is duidelijk ontwikkeld om jouw data veilig te houden.

Synology DS713+ HDD Side

Installatie van de hardware

Wanneer je de Synology DS713+ zonder harddrives hebt gekocht, zal je deze zelf even moeten installeren. Goed nieuws, de DS713+ lijkt met bijna alle 3.5 inch harddrives overweg te kunnen. Hoewel je dus een koopje kunt zoeken, hebben wij dat echter niet gedaan. Voor onze test maken we namelijk gebruik van de 3TB RED HDD’s van WD. Deze zijn speciaal ontwikkeld om lang mee te gaan bij gebruik in een NAS.

Synology DS713+ HDD Tray

Installatie van de schijven is snel gedaan. Je trekt de twee sledes uit de NAS, legt de schijven erin en gebruikt de bijgeleverde schroeven om deze vast te zetten.

Wil je liever 2.5 inch HDD’s in de DS713+ plaatsen? Dan kan ook. Synology heeft daar een aparte accessoire voor beschikbaar.

Synology DS713+ HDD Tray-Empty

Nu de drives erin zitten, is het alleen nog een kwestie van één of twee netwerkkabels op jouw router of switch aansluiten en stroom erop te zetten.

Software

Om de Synology DiskStation 713+ in gebruik te kunnen nemen, draaien we eerst de bijgeleverde CD. Deze zoekt de NAS op in jouw netwerk en doet niet heel veel meer dan een browservenster naar de NAS openen. Dan begint het echte werk…

De DS713+ zal je meteen vragen om een admin account op de server aan te maken. Tijdens het invoeren van data krijg je ook de keuze om meteen even de laatste versie van de DSM firmware van Synology te downloaden. Handig!

Synology DiskStation DS213Plus Installatie 3

Na de firmwareupgrade worden we verwelkomt door Synology’s DSM interface. De server heeft nu nog een paar uurtjes nodig om onze 3TB drives aan elkaar te spiegelen, maar het instellen en het kopiëren van onze content kan toch alvast beginnen.

DSM 4.1

Het verschil tussen de DS213+ en de DS713+ wordt al meteen duidelijk wanneer je het package center (de app store van Synology) opent. Doordat de DS713+ een veel krachtiger processor en meet RAM werkgeheugen heeft, laat deze NAS ook veel meer ruimte om met multimediamogelijkheden te spelen. In deze review zal ik hier dan ook voornamelijk aandacht aan besteden. Gewoon omdat dit het leukste is ;-).

Synology DSM 4.1

DLNA, iTunes, Logitech Media Server ennnnn Plex!

Net als de lichter uitgevoerde DS213+, heeft Synology de nodige apps voor muziek, en filmliefhebbers in petto. Bij de DS213+ maakten we dan ook kennis met de perfecte media server die zowel een DLNA als een iTunes server aanbiedt. Daarnaast kunnen mensen me een squeezeboz ook gebruik maken van de Logitech Media Server. Maar er is meer….

DVBlink

De DS713+ is uitgerust met de dvblink app. Wanneer je één van de ondersteunde USB tuners gebruikt, kun je de kanalen instellen op je DS713+ waarna de NAS in staat is om films en series voor je op te nemen. Er zijn ook diverse EPG loaders in deze app die titels en andere informatie aan jouw opname toevoegen. Helaas heb ik geen ondersteunde USB tuner, dus deze app heb ik niet in de praktijk kunnen testen.

Plex-Media-Server-Series

Wat ik wel heb getest, en naar volle tevredenheid, is de Plex Media Server app. Deze app biedt je een perfecte manier om jouw MKV’s en andere filmbestanden op jouw NAS op te slaan. De app genereert een prachtige interface waarin je kunt selecteren welke audiosporen en welke ondertiteling je in jouw streams verwacht.

Plex-Media-Server-Films

Wanneer je vanuit de browser kijkt, kijk je naar een http stream in plaats van het originele bestand dat op de server staat. Het leuke is dat jouw vrienden een Plex account aan kunnen maken en dat jij jouw server met ze kunt delen. Noem het DVD lenen 2.0. Ook TV series worden keurig bijgehouden in de Plex Media Server en… Plex heeft voor bijna ieder apparaat wel een goede player. Waaronder iOS waar je nu dus eindelijk jouw MKV’s op kunt bekijken. Top!

Netwerkserver

Wie het serieuzer aan wenst te pakken, krijgt wederom een lading topapps voor zijn kiezen. De DS713+ kan voor jouw netwerk als DHCP server en radius server worden ingezet. Ook een mailserver, (LDAP) directoryserver, Torrentserver, VPN server en een (personal) xCloud server behoren tot de mogelijkheden.

Wil je jouw data veilig buitenshuis opslaan, dan bevat de DS713+ ook twee interessante opties. Er is zowel een app om data bij Strato op te slaan als op een Amazon Glacier server. Die laatste is zeer goedkoop en daarmee ook interessant om jouw privé foto’s en films onder te brengen.

Voor webdesigners

Webdesigners zullen genieten van alle hostingopties die de DS713+ aan boord heeft. Zonder al te veel moeite heb je MySQL en PHP draaien. Daarnaast zijn alle populaire open source pakketen als app te downloaden. Denk daarbij aan WordPress, Joomla, Magento, Drupal en nog veel meer.

Voor ondernemers

Onder de apps zitten ook handige tools om bijvoorbeeld support tickets te managen, IP telefoniegesprekken te routen, HRM en ERP software te draaien. De kleine ondernemer heeft dus al snel de basis voor zijn of haar onderneming op poten.

Conclusie

Met de DS213+ wist Synology voor een klein bedrag een prima server neer te zetten die niet alleen de basics te bieden heeft, maar ook een rijke app ervaring biedt. Met de DS713+ laat Synology zien wat een server met een beetje meer processorkracht kan doen. Voor de één zal de DS713+ de basis van een geavanceerd netwerk zijn terwijl de ander kan genieten van de perfecte multimediastreaming die de DiskStation te bieden heeft. Heb ik nadelen aan de DS713+ ondervonden? Het enige dat ik zou willen is dat de USB 3.0 aansluitingen ook aan de voorkant zitten in plaats van dat ze allemaal aan de achterkant zitten.

Waarschuwing: De DS713+ scoort heel goed in onze review, maar dit is geen NAS voor starters. Wil je plezier hebben van de Synology DS713+ dan is het handig om wel iets van computernetwerken af te weten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.