Review: Synology DiskStation DS213+

Dit jaar lanceerde Synology de DiskStation DS213+. Een verbeterde versie op de originele DS213. Één van de verbeteringen is de zware 64-bit 1.067 Ghz CPU die Synology in de server heeft gelegd. Iets dat de server een zeer comfortabele snelheid geeft.

Unboxing

In de doos van Synology vinden we een netwerkkabel, een netstroomadapter met netstroomkabel, de nodige boekjes, een CD met software en tot slot nog wat schroefjes om de harddrives mee te monteren. Koop je een Synology waar de schijven al in zitten, kan de lijst met accessoires natuurlijk afwijken.

Specs

4-Bay Modellen TS-469L TS-421
CPU Dual-Core 2.13GHz (Intel) Dual-Core 2.0GHz (Marvell)
RAM 1GB DDR3 + 1GB DDR3
HDD 4X 4X
USB 2.0 5X 2X
USB 3.0 2X 2X
SD-Kaart Nee Nee
Uitbereidbaar Ja 2X Ja 2X
LAN 2X Gigabit 2X Gigabit
WiFi Optioneel Optioneel
2-Bay Modellen DS213+ DS713+ AS-602T
CPU Dual-Core 1.06GHz Dual-Core 2.13GHz Dual-Core 2.13GHz
RAM 512MB DDR3 1GB DDR3 1GB DDR3 +
HDD 2X 2X 2X
USB 2.0 1X 1X 4X
USB 3.0 2X 2X 2X
SD-Kaart Ja Nee Nee
Uitbereidbaar Nee Ja Ja
LAN Gigabit 2X Gigabit 2X Gigabit
WiFi Optioneel Optioneel Optioneel

Design

De Synology DiskStation DS213+ is een mat-zwarte kast, grotendeels van metaal. Alleen op de voorkant zit een glanzende plastic deksel. Deze trek je weg om bij de harddrives te komen. Rechts van dit plastic paneel zit alle bediening en de enige USB 2.0 poort die de Synology rijk is.

Van boven, naar beneden bevat de DS213+ de volgende status-LED’s: Status (stroom), LAN gebruik, Status Disk 1 en Status Disk 2. Hierna vinden we een SD kaartslot, de enige USB 2.0 aansluiting op het apparaat en de copy knop. Sluit je een SD kaart of USB apparaat aan en druk je op deze knop, zal de Synology alle gegevens overzetten naar jouw NAS schijven. De laatste knop is de aan/uitschakelaar.

De achterkant bevat de leukste aansluitingen. Het begint al meteen goed met twee USB 3.0 aansluitingen. Goed voor echt snelle datatransfers. Ik geef het toe, hier staat die DS213+ dus gewoon met haar kontje naar met toe ;-). Naast de USB 3.0 aansluitingen vinden we de ethernet aansluiting en daaronder de sSATA poort. Die laatste is handig wanneer je externe backups van de DS213+ wilt maken. Daarnaast bevat de achterkant natuurlijk ook nog de stroomaansluiting en een opening voor een Kensington slot waarmee je de DS213+ goed vast kunt zetten.

Installatie

Er vaanuitgaande dat je de DS213+ zonder harddrives hebt gekocht, praat ik je graag even snel door de installatie van de harddrives heen. Na verwijdering van de glanzende frontplaat (gewoon trekken), trek je de twee sledes eruit. Je legt jouw nieuwe 3,5” HDD in zo’n slede en schroeft hem aan de zijkant vast. Heb je een 2,5” model (meestal voor laptops), kun je deze ook in de tray plaatsen. Je gebruikt dan de schroefgaten aan de onderkant om de HDD vast te zetten. Hierna schuif je de trays weer in je DS213+ en zet je deze aan.

Nu is het tijd om de CD in jouw PC of laptop te plaatsen. Daarmee start je de Synology Assistant. Je kunt via de CD ook Data Replicator 3 installeren, een handige back-up tool voor jouw PC.

Het kan zijn dat je nu een waarschuwing krijgt. Deze mag je negeren.

Vrijwel meteen hierna ga je via de webbrowser naar de Web Assistant van Synology. Je stelt hier algemene toegangsgegevens in. Daarna staat de Synology klaar voor gebruik.

Natuurlijk willen we bij gebruik van twee schijven. Onder opslagbeheer zie ik de harddrives die ik net heb geïnstalleerd. Tijd om aan te geven dat ze in RAID moeten draaien. Op die manier halveer ik de hoeveelheid ruimte die ik heb, maar ben ik bij een crash van één van de drives niet meteen al mijn data kwijt.

Specs

Ik vertelde het je al eerder. De Synology DiskStation DS213+ draait op een 64-bit processor met twee cores die op 1.067Ghz is geklokt. De CPU mag het daarnaast doen met 512MB aan DDR3 RAM geheugen. Een configuratie die de gemiddelde smartphone niet zou misstaan. Ondanks deze snelle configuratie, is het systeem (in slaapstand) toch zeer energiezuinig. Synology geeft aan dat deze in slaapstand slechts 2.64 Watt gebruikt. Tsjah, dan zet je hem echt niet meer uit ;-).

De DiskStation DS213+ beschikt over twee sledes voor harddrives. De maximale capaciteit van de DS213+ bedraagt afhankelijk van je instellingen 8TB (2 X 4TB). Mijn review is op basis van een dubbele Western Digital Velociraptor schijf van 1TB. Aansluiten op het netwerk gaat via de 1 gigabit ethernet aansluiting of via WiFi. Daarvoor moet je dan wel een Dongle aansluiten.

DSM 4.0

Beheer van de Synology DS213+ gebeurt hoofdzakelijk via de webbrowser in een systeem dat Synology DSM 4.0 noemt.

Handige Apps

De functionaliteit van de DS213+ is grotendeels afhankelijk van de apps die je op de server installeert. Dit doe je via het Package Center. Hier is een breed overzicht te vinden van apps die Synology zelf in beheer heeft, en een serie aanbevolen apps van andere partijen. Een aantal handige apps om op je DiskStation te zetten:

Mediaserver

De Mediaserver regelt de beschikbaarheid van jouw mediabestanden via DLNA. Het maakt niet uit welk type bestand het om gaat, als je ze maar in de juiste map plaatst. Deze maakt de Mediaserver bij installatie zelf aan. Heb je al je media al in een andere map gezet, kan je deze ook laten indexeren via de opties.

iTunes Server

Tsjah, Apple doet het natuurlijk weer anders. Wil je op iTunes en al je iOS devices gebruik maken van jouw mediabestanden, installeer je deze app.

Logitech Media Server (Third Party)

Ook Logitech kon het zich ooit veroorloven om anders te zijn. Voor iedereen die nog een Squeezebox (ja ze waren geniaal) heeft staan, kun je de Logitech Media Server installeren. Deze maakt jouw media beschikbaar voor de squeezebox.

Download Station

Via download station ben jij heer en meester over torrentsites e.d. Hoewel internetsnelheden thuis geen probleem meer mogen vormen, kan het downloaden van een film nog steeds een drama zijn. Via deze service kun je de taken aan je DS213+ uitbesteden.

HiDrive Backup (Third Party)

De heren van STRATO hebben ook een handige zet gedaan met het beschikbaarstellen van de HiDrive Backup. Daarmee kun je backups van de DS213+ opslaan binnen het servernetwerk van STRATO. Je moet wel een abonnement afnemen, maar het is een mooie en veilige oplossing. Ik kan alleen maar hopen dat ook andere online back-up diensten aan de DS213+ worden toegevoegd.

Surveillance Station

Deze app helpt je met de bewaking van je huis of pand. IP camera’s kunnen hun beelden via deze app op jouw Synology server opslaan. Een enkele server kan tot 12 camera’s aan. Oké, dan moet je niet teveel andere dingen doen ;-).

De Synology DS213+ en het MKB

Hoewel het niet de scope van deze review is, wil ik toch ook het potentieel voor het MKB belichten. De DS213+ bevat namelijk een hoop interessante apps voor deze doelgroep. Denk daarbij niet alleen aan netwerkbeheer via een LDAP directory server, een Mailserver of een VPN server, maar ook aan programma’s als OrangeHRM HRM software, Moodle e-learning software, SugarCRM/vtigerCRM CRM software, Asterisk voIP services en osTicket voor klachtafhandeling. Daarnaast kunnen webdesigners zonder problemen populaire open source pakketten als phpBB, osCommerse, WordPress, Joomla, Magento, MediaWiki en Drupal over de DS213+ uitrollen.

Conclusie

De Synology DS213+ is geen NAS voor mietjes. Hoewel de UI zeer goed is vormgegeven, brengt deze dusdanig veel mogelijkheden met zich mee dat je echt wel ‘iets’ van netwerken af moet weten om het maximale uit je DNAS te halen. Van de andere kant, weet je ‘iets’ van netwerken, dan is de Synology DS213+ de natte droom van ieder thuis- (of kleinzakelijk) netwerk.

Beschikbaarheid

De Synology DS213+ ligt op dit moment in de winkel en kost €273 ex BTW.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Zeer snelle NAS
  • Zeer snelle eSATA en USB 3.0 verbindingen mogelijk
  • Uiterst flexibel door de vele apps
  • Biedt volledige controle
  • Het DSM admin panel is zeer gebruiksvriendelijk

THE BAD

  • Je haalt het maximale uit deze NAS wanneer je toch een beetje kennis hebt van computernetwerken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.