Dit is de Titan Supercomputer

We lezen er steeds minder over in het nieuws, de bouw en ingebruikname van supercomputers in onderoekscentra. Toch belichten we er één van daag en wel de Titan. Voor mijn gevoel één van de mooiste supercomputers die op dit moment in gebruik is.

De Titan is gevestigd in Oak Ridge National Laboratory en is op dit moment de krachtigste supercomputer die er bestaat. Deze computer bestaat uit maarliefst 18,688 AMD Opteron 6274 CPU’s met elk 16 cores. Dat is dus een rekenkracht van 299.008 CPU cores in totaal. Daarnaast zitten er ook nog eens 18.688 Nvidia Tesla K20X GPU’s (grafische processors) in. Waarom zoveel GPU’s? Nee, niet om te gamen. Gewoon omdat die bepaalde rekentaken op een andere manier, sneller op kunnen lossen.

Om al die processors hun werk te laten doen heeft Titan net als iedere computer, smartphone en tablet ook RAM werkgeheugen nodig. Waar 4GB in een PC redelijk standaard is, en 2GB al pure luxe is in een smartphone, beschikt Titan over 710TB aan werkgeheugen. Dat is 727.040GB om precies te zijn.

Bovenstaande foto is enkel nog de voorkant van deze supercomputer. Wil je meer weten, check dan de website van het laboratorium.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.