Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Joseph Joseph Titan met 5 sterren.

The Good
  • Zeer stevige constructie
  • Aanpersen werkt behoorlijk goed
  • Geschikt voor meerdere vuilniszakken
  • Geen last van insecten


De meest slimme manier om met jouw afval om te gaan is door jouw persoonlijke afvalberg zo compact mogelijk te maken. Met de Titan doet Joseph Joseph precies dat. Zeken wanneer je in een gemeente woont waar je betaald per afvalzak kan deze Titan je ook nog eens flink geld gaan besparen.

Unboxing

De Joseph Joseph Titan komt volledig geassembleerd uit de doos. Er zit een envelop bij met een paar vuilniszakken die op maat zijn gemaakt en een koolstofvezel filtertje om nare luchtjes te voorkomen. Dit filter zal je af en toe moeten vervangen. Compleet en klaar voor gebruik dus.

Het idee

Het idee achter de Joseph Joseph Titan is dat je in één vuilnisbak tot 3x meer afval kwijt kunt. Hierdoor verbruik je minder vuilniszakken wat beter is voor het milieu. Daarnaast neemt het afval meteen al minder ruimte in, in vuilniswagens waardoor die minder ritten hoeven te maken en dus minder diesel verstoken. Nu is het argument van de vuilniswagens in Nederland niet van toepassing. Die hebben al mechanismes aan boord om afval samen te persen en dat gaat met meer druk dan de Titan levert. Het gaat dus eigenlijk vooral om minder verbruik van vuilniszakken als we over het milieu praten.

Een ander voordeel is dat je meer afval op minder ruimte opslaat. Zeker in de huidige maatschappij waarin we meer en meer online bestellen waardoor we meer en meer verpakkingsmateriaal weggooien en ook nog eens kleiner gaan wonen. Joseph Joseph geeft aan dat het gemiddelde gezin 6 zakken afval produceert en die moet je opslaan tot het ophaalmoment. Ook wanneer je een kliko gebruikt.

Wat nog over het hoofd wordt gezien zijn gemeenten als Nijmegen, waar men nog met vuilniszakken werkt voor restafval, en je per zak moet betalen. Daar loont het echt om meer afval in één zak kwijt te kunnen. Momenteel ligt in Nijmeten de prijs van een afvalzak rond de €1. Zou je tot 3x meer afval in een zak kunnen persen, bespaar je 2/3 op de afvalkosten en dat levert op jaarbasis heel wat geld op.

De techniek

Maar hoe krijg je dit nou voor elkaar? Misschien heb je weleens met de hand afval in een zak proberen aan te duwen, maar je loopt een enorm risico op het scheuren van de zak. Met de Joseph Joseph Titan ga je serieus druk uitoefenen op al het afval dat erin zit. En dan is er nog al die lucht in de zak. Die moet tijdens het aandrukken ook weg kunnen.

Het eerste voordeel behaal je doordat de zak in een bak zit. Hierdoor kan afval eigenlijk niet door de zak heen steken. Daar is geen ruimte voor. Daarnaast heeft de Joseph Joseph Titan een innovatief luchtkanaal. Hierdoor kan lucht vrij in en uit de zak vloeien. Iets dat in de praktijk echt perfect blijkt te werken.

Het systeem is zo ontwikkeld dat de vuilniszak bij het aandrukken keurig wordt afgesloten. Zo voorkomt het systeem zo goed mogelijk dat afval in contact komt met de verschillende onderdelen van de Joseph Joseph Titan. Zo voorkomt de slimme vuilnisbak extra schoonmaakwerk en dat kan ik wel waarderen.

Natuurlijk is de Joseph Joseph Titan vooral gemaakt voor de eigen vuilniszakken, maar die wil je mogelijk niet gebruiken. We hebben dan ook getest met de Dar vuilniszakken van de gemeente Nijmegen en de Plastic Heroes vuilniszakken. Beiden gaan zonder problemen in de Joseph Joseph Titan en scheuren niet tijdens gebruik.

Bij het aanpersen is het resultaat nogal afhankelijk van het afval dat je in de Joseph Joseph Titan hebt zitten. Blikken, plastic melkpakken waar de dop op zit en andere harde materialen zijn amper aan te drukken. Maak blikken en pakken dus zelf even plat voor ze in de Titan gaan. Overig afval drukt het systeem zonder moeite aan. Het beste resultaat behaalde ik met het restafval. Daar zit ook de grootste winst.

Als pedaalemmer

Als we het hele innovatieve aandruksysteem van de Joseph Joseph Titan even naast ons neerleggen, heb je in het dagelijks gebruik een royale pedaalemmer. En dan niet een pedaalemmer die goedkoop aanvoelt, maar echt een premium ervaring. Het pedaal is enorm stevig en groot. Daarmee lijkt de Joseph Joseph Titan ook prima inzetbaar in de horeca.

De deksel van de Joseph Joseph Titan zakt erg traag naar beneden, maar sluit wel heel goed af. In deze zomerse periode hebben we geen fruitvliegjes en ander ongedierte rondom de pedaalemmer. Zo zie ik het graag.

Conclusie: Joseph Joseph Titan

We hebben de Joseph Joseph Titan nu een maand in gebruik binnen ons huishouden. Hiervoor gebruikten we al een redelijk dure pedaalemmer, maar die voegde eigenlijk niets toe aan het wooncomfort en trok insecten aan. De Joseph Joseph Titan laat duidelijk zien dat het anders kan. Minder afvalzakken rond het huis en geen pretpaleis voor insecten in de keuken. De Joseph Joseph Titan laat duidelijk zien de investering waard te zijn en is dan ook een product dat we gebruiken binnen Het Innovatieve Huis. Daarmee behoort dit tot de beste oplossing die we kennen onder de pedaalemmers.

Beschikbaarheid

De Joseph Joseph Titan is onder anderen verkrijgbaar via bol.com.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.