Eindelijk is hij gepresenteerd; de nieuwe high-end chipset van Qualcomm. Sinds februari 2017 hebben alle vlaggenschepen het met de Qualcomm Snapdragon 835 chipset moeten doen en dat maakte 2017 een beetje een saai jaar. Voor ons reviewers in ieder geval. Wat gaat de nieuwe generatie smartphones brengen?

Secure Processing Unit

Het belangrijkste is de nieuwe Secure Processing Unit (SPU) die Qualcomm al eerder aankondigde. Deze is speciaal gemaakt voor het opslaan van jouw biometrische data. Zo kan die niet meer van jouw toestel worden gestolen. De SPU slaat jouw data gecodeerd op met een private en publieke sleutel. Zo hoeven apps alleen maar aan de SPU te vragen of jij het echt bent en de SPU zegt simpelweg ja of nee zonder jouw biometrische data vrij te geven.

Locatiebepaling

Qualcomm heeft nieuwe diensten toegevoegd om de locatie van een smartphone te kunnen bepalen. Nu kan dat met de satellieten van GPS (VS), GLONASS (RU), Beidou (CN), Galileo (EU), QZSS (JP) en SBAS.

Qualcomm Aqstic Audioprocessor

Qualcomm was er snel bij met de ondersteuning voor hi-res audio. Dat heeft ze geen windeieren gelegd. Met een nieuwe Aqstic audio processor beschikt de chipset over een 4 Watt audio versterker. Smartphones kunnen dus met flinke speakers worden uitgerust. VR en AR liefhebbers krijgen hardware decoding voor MPEG-H 3D audio. Ook de far field audio technologie die we kennen van Google Home en Alexa is aanwezig om stemmen beter te onderscheiden, maar ook om ruis beter te onderdrukken. Bovendien kan het met 3 microfoons al geluid in 5.1 surround sound (SSR) opnemen. Ondersteuning voor aptX (HD) is ook aanwezig.

Qualcomm Snapdragon 845

Laadsnelheid

Met Qualcomm Quick Charge zien we ook weer een sprong voorwaarts. De chipset zal ondersteuning bieden voor Quick Charge 4/4+.

Spectra 280 ISP Camera

Met de nieuwe Spectra 280 Image Signal Processor (ISP) maakt de camera weer een flinke stap. Met de chipset kun je nu filmen op 60 frames per seconde met een resolutie van 16 megapixel. In de praktijk gaan we dus veel smartphones zien die 4K filmen op 60 frames per seconde. Bovendien kun je 14-bit kleuren vastleggen. Een nog betere HDR kwaliteit dus. Het is zelfs mogelijk tot 7 camera’s aan de processor te koppelen. Dual-camera zou dit jaar weleens triple-camera kunnen worden.

Adreno 630 GPU

Ook de Adreno 630 GPU is weer een stuk krachtiger dan haar voorganger. Meer spektakel in 3D dus.

Hexagon 685 DSP AI Processor

Ook legt Qualcomm alweer haar derde generatie AI processors in de chipset. Deze moet zowel het filmwerk als gaming sterk verbeteren.

X20 LTE Modem

De chipset is voorzien van het nieuwe X20 LTE modem. Met dit modem knalt de chipset door de gigabit LTE barrière. De chipset kan nu een theoretische daalsnelheid van 1.2Gb per seconde aan over LTE.

Qualcomm Kryo 835 processors

De chipset krijgt 8 Kryo 835 processors mee. Deze processors zijn Qualcomms eigen ontwerp op basis van de bekende 64-bit ARM Cortex processors.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.