GadgetGear.nl

Review: UPC Horizon


Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de UPC Horizon met 3.5 sterren.

The Good
 • Prachtig stukje hardware
 • Snel zappen
 • Veel mediaplayer opties
 • ingebouwde modems en WiFi
 • Vrijwel geruisloze koeling
 • Kan alleen maar beter worden

The Bad
 • Zeer traag door alle animaties
 • Menu's niet gebruiksvriendelijk
 • Filmpjes zoeken is een nachtmerrie
 • Zenders weer op andere plaatsen

Sinds enkele weken staat in mijn woonkamer een nieuwe Horizon mediabox van UPC te snorren. Een mooie zwarte plastic kast vol entertainment en de nieuwste technische snufjes. Dat is het idee tenminste. Vandaag lees je de voor- en tegens van dit nieuwe platform. Unboxing De Horizon mediabox zal in de meeste gevallen door UPC zelf […]

Sinds enkele weken staat in mijn woonkamer een nieuwe Horizon mediabox van UPC te snorren. Een mooie zwarte plastic kast vol entertainment en de nieuwste technische snufjes. Dat is het idee tenminste. Vandaag lees je de voor- en tegens van dit nieuwe platform.

Unboxing

De Horizon mediabox zal in de meeste gevallen door UPC zelf worden geïnstalleerd. Zonde, want het is een mooie doos om zelf uit te pakken. Alles is namelijk aanwezig, inclusief een HDMI kabel. Met dit pakket heb je de boel dan ook gegarandeerd snel up & running.

Uiterlijk

De nieuwe Horizon is een samenwerking tussen vele bedrijven. Het bedrijf dat deze box in elkaar zet is echter Samsung. Je snapt, dan mag je een hoop glanzend, zwart plastic verwachten.

De bovenkant, voorkant en achterkant van de Horizon zijn helemaal dicht. Dat wil zeggen, de voorkant dient als (touch) display en aan de achterkant vinden we alle aansluitingen die je kunt gebruiken om de Horizon in jouw home entertainment opstelling te integreren.

Aan de onderkant vinden we een ventilator. Leerde ik op school nog dat warme lucht opstijgt, hier voeren ze het aan de onderkant af. UPC heeft er een mooie grote ventilator in laten leggen waardoor je hem in de praktijk niet snel zult horen. Toch heeft dit een klein nadeel. Heb je de Horizon op een versterker o.i.d. staan, zal deze zijn hitte naar jouw versterker afvoeren. Dat botst dus een klein beetje ;-).

Terug naar al die aansluitingen aan de achterkant. Van links naar rechts vinden we daar de COAX aansluiting, vier Gigabit LAN aansluitingen, twee telefoon aansluitingen, een SCART uitgang 9het kan nog), een HDMI uitgang, SPDIF en optisch-uit om het geluid over jouw home cinema set weer te geven, een analoge stereo uitgang voor TULP snoertjes, twee USB poorten, een e-SATA aansluiting, een netstroom aansluiting en een stroomschakelaar. Die laatste zit er zodat je de Horizon echt uit kunt zetten. Dat is tegenwoordig verplicht.

Afstandsbediening

De nieuwe afstandsbediening blijkt een opvullertje te zijn geworden. Zoals iedereen al wel weet krijgen we komend jaar de mogelijkheid om een qwerty remote via UPC te ontvangen. Dan heb je een volledig toetsenbord. Hoewel dit dus een tijdelijk exemplaar is, is het geen dom ding.

UPC is namelijk aan het strippen geweest. Een hoop toetsen die niemand gebruikte, zijn verdwenen. Denk bijvoorbeeld aan de Info toets. Weg ermee! Ook de mogelijkheid om als dubbele afstandsbediening dienst te doen is op de schop gegaan. Naast het volume zijn er nog maar twee knoppen voor je TV. De uit-knop en de knop om het video kanaal te wisselen. In mijn geval heb ik dus eindelijk geen nut meer voor mijn oude Sony afstandsbediening.

Toch is het de vraag of UPC niet teveel aan het strippen is geweest. Zo mis ik toch echt de oude UPC knop. Met één druk daarop was ik altijd terug op het kanaal dat ik aan het bekijken was. Die mogelijkheid is er niet meer. Heb je zes stappen in een menu gezet, moet je zes keer op de back-knop drukken. Lastig hoor!

Alles Centraal Geregeld

Met de nieuwe Horizon zijn alle diensten van UPC centraal geregeld. Je hebt geen losse modems of zelfs routers meer nodig. De Horizon beschikt namelijk over een eigen WiFi access point. Dat kan handig zijn als de Horizon staat op de plek waar de kabel de huiskamer binnenkomt.

Dat doet hij bij mij niet. Om nou te voorkomen dat ik alles overhoop moet gooien en kabels moet trekken, is het ook mogelijk om de Horizon in mijn bestaande installatie te hangen. Internet en telefonie blijven die de modems in de meterkast binnen komen en mijn WNDR3700 MAC router van Netgear blijft het internet regelen. De Horizon gebruikt haar WiFi antenne nu gewoon om onderdeel van het bestaande netwerk te worden. Een alternatief is om eerst op de menu knop te drukken en dan op back. Lastig hoor!

8 Tuners

Er is nogal wat verwarring geweest om de technische specificaties van de Horizon. UPC communiceerde in eerste instantie dat hij over 2 tuners voor TV en 4 tuners voor het opnemen beschikt. De hoeveelheid en verdeling liggen echter anders, op een gunstige manier. Drie tuners worden gebruikt voor het zappen op de Horizon. Één voor het kanaal dat je bekijkt, één voor het vorige en één voor het volgende. Dat merk je, want de Horizon zapt zeer prettig.

De snelle teller houdt er dan nog 5 over. 2 daarvan zijn uitgeschakeld. Ik leg zo uit waarom. De drie anderen zijn beschikbaar voor het gelijktijdig opnemen van programma’s. Wil je er vier tegelijk opnemen, moet je de Horizon uitschakelen. Anders zou het zapgedrag verslechteren, en dat wilt UPC niet. De kans dat je zoveel tegelijk op wenst te nemen is natuurlijk erg klein.

Goed, terug naar die twee inactieve tuners. Die zijn voor de toekomst. UPC zal (naar verwachting) volgend jaar met sattelite boxen komen. Daarmee sluit je extra TV’s op de Horizon aan. Hier gebruik je niet langer COAX voor. De Sattelites gebruiken namelijk het WiFi netwerk dat je al hebt om het signaal binnen te krijgen. De Horizon box zal dan het beeld streamen. Hoewel je denkt dat je er maximaal twee aan kunt hangen, zijn er UPC medewerkers die spreken over de mogelijkheid om drie van deze kastjes aan te sluiten.

MoCa

Hoewel UPC de COAX niet wenst te gebruiken voor de sattelites, komt UPC wel met MoCa. Zoals je al eerder bij ons kon lezen, legt de Horizon namelijk een MoCo netwerk over de kabel. Dat is vergelijkbaar met de Powerline adapters die we van bedrijven als Netgear en Hercules kennen, maar dan dus over Coax. Helaas kon ik de snelheden niet meten, maar theoretisch komt het neer op 175Mb/s.

Hoewel het al wel mogelijk is om Moca producten van diverse andere partijen te kopen, komt UPC zelf ook met een line-up van MoCa producten. Deze mogen we ook in de loop van volgend jaar verwachten.

Zenderoverzicht

Goed, tijd om over te gaan naar het daadwerkelijk gebruik van de Horizon. Hoe bevalt dat? Het belangrijkste is voor mij de TV gids. Dit omdat heel veel kanalen ineens op andere plaatsen zitten dan ik ze op mijn Cisco en CI+ module had. Daar kende ik ze uit mijn hoofd en dat is voorbij. Kanaal 14 biedt wel een overzicht, maar daar heb je weinig aan. Je moet zeker in het begin dus echt met de TV gids aan de slag.

Daar hebben we dan ook meteen het eerste puntje van ergernis te pakken. Wat is die enooooorm traag! Ondanks de dikke internet verbinding, haalt hij de informatie van de gids pas op wanneer je deze aanvraagt. Met het gigantische aanbod van kanalen een enorme bron van ergernis en dat is jammer. Naast het opvragen van de teksten, wil hij ook voor ieder kanaal het logo steeds opnieuw laden. Waarom? Dat verandert toch nauwelijks? Voegt het wat toe? Mooi ja, maar ik wil comfort in die gids! Aan het lokaal opslaan van de logo’s wordt gewerkt. Dat zou in één van de volgende updates moeten zitten. Dat is fijn.

Media Overzicht

De mogelijkheden om eigen media op de Horizon af te spelen zijn gigantisch. Trots werd mij tijdens de presentatie in Amsterdam verteld dat hij MKV bestanden af kan spelen. Dat is mooi, want ik zet al jaren mijn Blu-Ray discs zelf om, omdat ik geen zin hem om steeds naar de kast te lopen.

Of ik ze nu via een stick, of via een NAS wil bekijken, de Horzion ziet ze wel. Dat mede door volledige DLNA ondersteuning. Bij het afspelen van de MKV bestanden loop ik echter tegen een suf foutje aan. Geen ondertiteling. UPC raadt aan om MKV’s eerst naar AVI om te zetten zodat de ondertiteling al in het beeldsingaal zit. Dat noem ik halve ondersteuning. UPC werkt er wel aan. Het zal in één van de volgende updates zitten. Ik hoop het, want ik zie er een beetje tegen op om mijn hele filmcollectie om te gaan zetten. Buiten de problemen met MKV bestanden, liep ik verder qua codecs niet echt tegen grote problemen aan.

Toch is er nog een ander probleem met de Horizon. Navigeren tussen je media bestanden. Of het nou om de bestanden op je NAS gaat, de bestanden op een stick, je eigen opnamen of zelfs de opnamen bij een uitzending gemist, het is onoverzichtelijk. UPC download namelijk filmposters bij alle media en die gebruik je om te navigeren. Voor series wordt dat echter vaak een screenshot ergens uit de aflevering. Bij een journaal kan ik dan het tafeltje van de presentator nog wel herkennen, maar verder gaat het al snel fout. Sterker nog, ik ben gestopt met Uitzending Gemist via de Horizon omdat ik teveel tijd kwijt ben met het zoeken naar mijn favoriete programma’s. Dat was wel anders op de oude mediabox, waar ik gewoon lijsten voor mijn neus kreeg.

Apps

De horizon is ook aan te sturen via een aantal apps. UPC lanceerde voor iOS native apps voor de iPhone en de iPad. Alle andere apparaten moeten gebruik maken van Horizon.tv. Het aardige hiervan is dat de gids een stuk sneller werkt dan op de Horizon zelf. Daarnaast (maar dit kon ik niet testen) is het mogelijk om opnamen op de Horizon te bekijken. Helaas kan dit alleen niet buiten jouw thuisnetwerk.

De Toekomst

UPC’s Horizon lijkt voor nu toch vooral het platform voor de toekomst in plaats van het platform van de toekomst. Met de lanceringen van de sattelite boxen, nieuwe afstandsbediening en de Moca ontvangers lijkt deze niet al te ver weg, maar de Horizon zelf heeft ook diverse malen vertraging opgelopen. We gaan het zien.

Conclusie

De drie tuners die er voor zorgen dat je snel kunt zappen zijn een ideale vinding van UPC. Helaas is dit het enige dat snel en gebruiksvriendelijk werkt. Horizon is technisch vooruitstrevend, maar de vormgeving van de vele animaties in de menu’s was duidelijk belangrijker dan het neerzetten van een snelle, gebruiksvriendelijke omgeving. Daarnaast is het een en ander gewoon nog niet af.

Ja, ik wil na het spelen met de Horizon niet meer terug naar mijn oude box, maar dit komt vooral door het toekomstperspectief dat Horizon hardwarematig te bieden heeft. Ik kan dan ook alleen maar hopen dat UPC snel de koers om zal zetten naar gebruiksvriendelijkheid en al die vertragende ‘mooiheid’ overboord gooit. Technisch krijgt de Horizon dan ook een 10. Voor de vormgeving geef ik een 7. Voor de gebruiksvriendelijkheid een 4. Samen is dat een 7.

3 reacties

 • “Heb je zes stappen in een menu gezet, moet je zes keer op de back-knop drukken.”

  Nee hoor. Je drukt op de “menu” knop en ben je in een keer terug in de hoofdmenu.

 • De test stamt uit 2012 begrijp ik, en dat is interessant, maar hoe staan de zaken er anno augustus 2014 voor? Zijn die aanpassingen er ook al door? Is er veel veranderd en dus verbeterd?