Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Targus 7-Port USB 3.0 Superspeed Combo Hub

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • 3X USB 3.0
  • 4X USB 2.0
  • Alle poorten voorzien van stroomtoevoer
  • Neutraal ontwerp

THE BAD

  • De naamgeving zet je op het verkeerde spoor

Nu USB 3.0 langzaam aan populairder begint te worden, is de kans groot dat je tegen het probleem aan loopt dat je simpelweg te weinig USB 3.0 aansluitingen op je desktop of laptop hebt zetten. Met dat in gedachten kijken we vandaag naar de 7-Port USB 3.0 Superspeed Combo Hub van Targus.

Unboxing

In de blister van deze hub vinden we naast de hub zelf een berg aan bekabeling. De hub heeft namelijk een sterke transformator nodig om alle 7 poorten van de juiste hoeveelheden stroom te voorzien. De hub wordt zowel in Europa als in het Verenigd Koninkrijk met dezelfde verpakking verkocht. Dat zien we terug in de twee netsnoeren die Targus voor deze markten in de verpakking heeft gestopt. Ten slotte zit er nog een USB 3.0 kabel in om de computer en de hub met elkaar te verbinden.

Ontwerp

De Targus 7-Port USB 3.0 Superspeed Combo Hub is een mooi, strak zwart kastje geworden dat onopvallend een plaatsje op je bureau in zal nemen. Door één van de korte kanten te gebruiken voor de aansluitingen van de stroomvoorziening en de computer zorgt Targus ervoor dat de twee lange kanten vrij blijven voor alle USB producten die je er op aan wenst te sluiten.

Aan de ene lange zijde heeft Targus keurig drie USB 3.0 poorten op de Targus 7-Port USB 3.0 Superspeed Combo Hub geplaatst. De afstand tussen de drie is groot genoeg om zelfs de bredere USB 3.0 sticks van LaCie op te kunnen plaatsen.

Aan de andere kant vinden we helaas geen USB 3.0 poorten, maar USB 2.0 poorten. Dat bedoelt Targus dus met een Targus 7-Port USB 3.0 Superspeed Combo Hub. Hier zit wat mij betreft dan ook meteen het pijnpuntje. Aan de titel van het product kan je namelijk niet zien dat het merendeel van de beschikbare USB poorten voor USB 2.0 bedoelt zijn. Iemand die op basis van de naam van deze hub de aanschaf doet, weet dus niet goed wat die in huis haalt en zal mogelijk teleurgesteld zijn.

Bottleneck

Wat belangrijk is om te weten is dat USB 3.0 SuperSpeed een maximale databandbreedte heeft van 5Gb/s. Zou je (maar dat is nog ver weg) drie USB 3.0 producten aansluiten die deze snelheden nodig hebben, dan zou de hub ze bij gelijktijdig gebruik dusdanig knijpen dat de drie verbindingen samen maximaal 5Gb/s aan data kunnen verplaatsen. In de praktijk duurt het nog wel een paar jaar voordat deze databehoefte vervuld kan worden en waarschijnlijk nog langer voor deze databehoefte ook gewenst zal zijn.

Toch kon ik het niet laten om even een kleine test te doen. Ik heb de USB 3.0 hub aangesloten met daaraan de Sandberg Alugear USB 3.0 HDD case met daarin zit een WD Caviar Black WD2002FAEX HDD van Western Digital. Tijdens onze test op een USB 3.0 aansluiting die direct op het Asus Crosshair IV moederbord zit behaalden we een gemiddelde datasnelheid van 155MB/s schrijven en 152.5MB/s lezen. De snelheid is in beide gevallen met ongeveer 1MB/s afgenomen. Wat mij betreft verwaarloosbaar. Testen met USB 3.0 sticks laten een vergelijkbaar resultaat zien.

Conclusie

Met de 7-Port USB 3.0 Superspeed Combo Hub zet Targus een zeer aangename USB 3.0 hub neer. Toch zit de naamgeving mij enorm dwars. De naamgeving die Targus heeft gekozen weerspiegeld wat mij betreft niet wat je uiteindelijk koopt. Ik kan me voorstellen dat je de naam van een product niet te lang wilt maken, maar dit klopt voor mijn gevoel gewoon niet en dat is jammer. Op basis van de naam geven we het product dan ook 2 punten aftrek. Andere nadelen heb ik niet kunnen vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.