Review: Sandberg AluGear USB 3.0 Hard Disk Box 3.5”

We hebben er al eerder één getest. Een USB 3.0 Hard Disk Box van Sandberg. Toen ging het om een model voor 2.5 inch schijven. Je weet wel, die kleintjes die in de laptop gaan. Vandaag checken we de 3.5 inch versie. Die is voor standaard harde schijven gemaakt en… ziet er een stuk leuker uit.

Uitrusting

De uitrusting van de AluGear USB 3.0 Hard Disk Box 3.5” bestaat uit een schroevendraaier, een USB 3.0 kabel, een voetsteun en een netstroomadapter. Deze harde schijf kan namelijk wel een beetje extra stroom gebruiken.

Uiterlijk

Het mag gezegd worden, de AluGear USB 3.0 Hard Disk Box 3.5” is werkelijk een prachtstukje uit de stal van Sandberg. Prachtig geborsteld aluminium rondom. Aan de voorkant een mooi roostertje voor de afvoer van warmte en aan de achterkant een aluminium paneeltje voor de aansluitingen. In tegenstelling tot de 2.5” geen plastic. Prachtig!

De behuizing bevat geen rubber nopjes zodat je hem plat neer kan leggen. Doe je dat wel, is hij gevoelig voor krasjes. Je moet dus echt de plastic voet gebruiken om de AluGear USB 3.0 Hard Disk Box 3.5” rechtop te zetten. Deze sluit mooi strak om de behuizing. Ben je van plan om de AluGear USB 3.0 Hard Disk Box 3.5” vaak uit de voet te halen, dan wil ik wel waarschuwen voor krassen die de voet kan veroorzaken. De set is duidelijk ontworpen om op je bureau te zetten en verder niet al te veel mee te slepen.

Installatie, Stap 1

Installatie van de Sandberg AluGear USB 3.0 Hard Disk Box 3.5” lijkt een makkie. We pakken de schroevendraaier en schroeven twee schroefjes uit de zijkant van de behuizing. Nouja, die zitten een beetje strak en de schroevendraaier is eigenlijk net iets te klein waardoor deze de schroeven beschadigt. Gelukkig is de kruiskop van een Zwitsers zakmes wel precies de goede maat.

Installatie, Stap 2

Nu schuif je de tray uit de behuizing. Om de harde schijf erin te kunnen zetten, moet je eerst het printplaatje nog even losschroeven. Anders is het vrijwel onmogelijk om de harde schijf aan te sluiten. So far, so good!

Installatie, Stap 3

Tijd om de printplaat en de harde schijf vast te schroeven. Printplaat klaar… ik mis iets. Inderdaad, het pakket bevat geen schroefjes voor de harde schijf. Dus eerst op de fiets naar een lokale PC boer in de hoop dat ik daar een viertal schroefjes mee kan nemen.

Éénmaal terug dan de lokale PC dealer, kan ik de harde schijf vastschroeven, de tray terug in de behuizing schroeven en aansluiten die hap!

Testing, Testing!

Opvallende lezers hebben het vast al gezien. De HDD die ik voor deze review gebruik is de WD CAVIAR BLACK WD2002FAEX van Western Digital. Deze heb ik afgelopen weekend al getest op snelheid. Ik weet dus hoe snel deze schijf kan werken (het is één van de snellere die je op dit moment kan krijgen) en daarmee kan ik kijken of de USB 3.0 verbinding tussen de PC en de AluGear USB 3.0 Hard Disk Box 3.5” net zo snel is.

Hoewel we op een aantal gebieden testen, vind ik de lees- en schrijftests waarbij we 1GB aan data wegschrijven en teruglezen het belangrijkste. We zien dat de schrijfsnelheid 0.1 MB hoger ligt terwijl de leessnelheid 2MB lager ligt. Herhaal ik de test, dan zie ik deze waarden iets schommelen, maar nooit meer dan 1MB. We mogen dus zeggen dat het snelheidsverschil verwaarloosbaar is.

Conclusie

De Sandberg AluGear USB 3.0 Hard Disk Box 3.5” is een mooi stukje designwerk voor op je bureau. Installatie is zeer gemakkelijk, maar daar staat tegenover dat de behuizing zeer krasgevoelig is. Het is dus geen schijf om dag in, dag uit met je mee te slepen. Ook over de datasnelheid kunnen we niet anders dan zeer tevreden zijn.

Dennis van Dijk beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Mooie behuizing
  • Makkelijk om een HDD in te bouwen
  • Geen merkbaar verlies in snelheid

THE BAD

  • Krasgevoelig
  • Bijgeleverde schroevendraaier is eigenlijk niet de juiste

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.