Review: Xpand X104 3D Bril (Inc. RF Dongle)

Alweer ruim een half jaar geleden hebben wij de review gedaan van Xpand X103. Één van de eersten en in ieder geval de beste universele 3D bril op de markt. Maar helaas bleek deze 3d bril helemaal niet zo universeel te zijn. 3D TV’s met een bluetooth connectie in plaats van een infrarood connectie waren namelijk niet geschikt voor deze brillen. Ik was dan ook erg blij toen de opvolger, De X104, werd aangekondigd. Totdat ik hem probeerde te syncen…

De X103

De Xpand X103 ondersteunde dus helaas geen bluetooth 3D TV’s. Dit was dan eigenlijk ook het enige minpunt van deze UNIVERSELE 3D bril. Positieve punten waren het brede en grote ontwerp van de bril, waardoor er weinig licht langs het montuur viel. Hierdoor kan je optimaler van het 3D-effect genieten dan bij smallere 3 brillen. Ook was er door de grote glazen een breed gezichtsveld, wat vooral ten goede kwam bij grote TV’s. De LCD glazen waren wel een stukje donkerder dan andere 3D brillen die ik heb opgehad. Dit zorgde ervoor dat het beeld voor mij af en toe iets te donker was en ik niet alles evengoed kon zien. Wel gaf de bril een natuurlijker kleurenbeeld weer dan bijvoorbeeld mijn LG bril, die de kleur er helaas een klein beetje uithaalt.

De X104

De Xpand X104 universele 3D bril doet eigenlijk alles wat de X103 ook deed, maar dan met net even iets exta’s. Het is niet voor niets dat Xpand de bril ook wel ‘Youniversal’ noemt.  Een leuke woordspeling die aangeeft dat je bril naar je eigen wensen kunt aanpassen. Dit kan met een programma dat je kunt downloaden via de website van Xpand. Met dit programma kun je ook de firmware van de bril updaten, mochten er nieuwe firmwares op de markt komen. Het belangrijkste is natuurlijk het zelf kunnen aanpassen van het openen en sluiten (delay) van de bril. Het effect hierin zit hem vooral in het veranderen van de helderheid. Heb je de tv vrij donker ingesteld waardoor je bij 3D films niet alles goed meer kan zien, dan kun je de delay aanpassen waardoor je het beeld een stukje helderder binnen krijgt.

Verder is de bril qua look wat veranderd en ziet hij er nu iets meer classy uit. Het is één van de mooiste monturen die ik tot nog toe bij een bril heb gezien.

Echt Universeel?

Xpand beloofde met de X104 dan nu toch echt compleet universeel te zijn. Dit pretenderen zij nog steeds, maar helaas blijkt dit gewoonweg niet te kloppen. Door de RF Dongle die je bij de X104 bril krijgt (ook los te koop en op de X103 te zetten) kan de bril nu naast infrarood (IR) ook Bluetooth (Radio Frequency, oftewel RF) communiceren met 3DTV’s. Wat men alleen niet verteld is dat dit alleen geld voor Panasonic, Samsung en Sony Tv’s. Xpand heeft namelijk met deze bedrijven een standaard ontwikkeld waardoor de bril op alle tv’s van deze merken werkt. Maar laat ik nu net een LG TV hebben en die zit niet in dat clubje. Xpand geeft dus onjuiste informatie en daar ben ik niet blij mee. De Xpand X104 is met zijn 90 tot 120 euro (daarvoor zijn ze te vinden op internet) een dure 3D bril. Dan wil je natuurlijk niet dat hij het uiteindelijk gewoonweg niet blijkt te doen doordat je net het verkeerde merk TV in huis hebt gehaald.

Conclusie

Ondanks het feit dat de XpanD X104 toch niet zo universeel blijkt te zijn als men je laat geloven (waardoor het cijfer ook punt lager is dan bij de X103) is het een zeer uitstekende 3D bril, die zichtbaar betere prestaties levert dan andere actieve 3D brillen. Met het classy design sta je daarnaast ook eens een keer niet voor gek met deze 3D bril op je neus. Let alleen wel HEEL ERG goed op of je een 3DTV hebt die van Panasonic, Samsung of Sony is in het geval dat je de RF functionaliteit wilt gebruiken. De bril is met een gemiddelde prijs van rond de 100 euro niet goedkoop, maar zeker het geld waard.

 

Daniel Schilling beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Brede glazen
  • Comfortabel en classy
  • Weinig tot geen flickering
  • Delay naar eigen wens aan te passen

THE BAD

  • Prijs
  • Valse belofte, bril werkt niet op alle merken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.