Review: Huurkaarten van Mio

Sinds enige tijd is het bij Mio mogelijk om kaarten voor je navigatiesysteem te huren in plaats van te kopen. Voor een vakantie van drie weken naar Canada leek dit een mooie optie te zijn. we zouden de kaarten na thuiskomst immers toch niet meer nodig hebben. We kozen er dus voor om de kaarten van Noord-Amerika voor één maand te huren.

Eenmaal in Toronto haalden we onze huurauto op en stelden het navigatiesysteem (de Mio Spirit 685 Live TMC) in voor het eerste adres. Al snel bleek het erg handig te werken. De snelwegen in Canada zijn, zeker rondom een stad als Toronto, toch wat anders ingericht dan ik als Nederlander gewend ben. Vooral qua afslagen naar links en banen die je onverwacht de stad inleidden. Een navigatiesysteem dat je verteld welke baan je moet hebben is dan zeker in het begin toch wel een uitkomst.

Een bijkomend voordeel van een huurkaart is overigens dat hij ook direct up-to-date is. In Nederland overkomt het me nog wel eens dat een verkeerssituatie niet meer klopt met de kaart van mijn navigatiesysteem. Dit is me in Canada niet overkomen, en mochten we over een jaar of vijf nog eens teruggaan dan kunnen we gewoon weer een nieuwe actuele kaart huren. Daarnaast werden hierdoor ook de grote wegwerkzaamheden van te voren aangekondigd. Niet dat je er heel veel mee kon, als het om de enige snelweg in de wijde omgeving gaat…

Nadat we de snelweg afreden was vooral de snelheidsweergave erg nuttig. Waar ik in Nederland ook zonder borden wel ongeveer weet hoe hard ik overal mag rijden schiet je daar in een ander land weinig mee op. Ze werken in Canada toch weer met andere regels en maximum snelheden, zo kwamen we bijvoorbeeld weinig 80 km wegen tegen.

Het was trouwens wel duidelijk dat we met een Nederlands navigatiesysteem door Canada reden. De manier waarop straatnamen als Spadina Avenue werden uitgesproken was ietwat twijfelachtig. Uiteraard was dit wel op te lossen door het systeem op Engels te zetten, maar persoonlijk vind ik Nederlandse instructies met verhaspelde Engelse straatnamen toch prettiger dan een compleet Engels verhaal. Verbeterpuntje dus. Opvallend was ook dat elke provinciale weg als snelweg werd aangeduid. Op zich klopt het, want de Canadezen hebben het ook over highways, maar het Nederlandse begrip snelweg doet toch meer denken aan een meerbaanse eenrichtingsweg in plaats van een simpele provinciale weg.

Hoe dan ook, het systeem met de gehuurde kaart heeft ons prima door Canada heen gestuurd. Waarbij we het een klein uitstapje richting een bospad maar zullen vergeten.

Ook het huren en installeren van de kaart verliep vrij soepel. Na van Mio een downloadcode ontvangen te hebben, was het een kwestie van downloaden en de kaart richting het navigatiesysteem kopiëren. Waar we overigens wel eerst zo ongeveer alle Europese kaarten er af moesten halen om ruimte voor de Canadese kaart te maken.

Conclussie

Persoonlijk zou ik dit een volgende keer zo weer doen. Niet alleen omdat dit veel goedkoper is dan een lokaal navigatiesysteem huren, maar ook omdat ik het wel prettig vind om een bekend systeem mee te nemen. Uiteraard is een nieuw systeem ook wel onder de knie te krijgen, maar na meer dan 12 uur reistijd en een onbekende huurauto is een bekend systeem gewoon prettig. Buiten dat ben je op deze manier zoals ik al eerder zei verzekerd van een actuele kaart, al mag je dat van een huursysteem ook wel verwachten.

Koen Stender beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Verzekerd van een actuele kaart
  • Nederlandse aanwijzingen onderweg
  • Goedkoper dan kaarten huren

THE BAD

  • Nederlandse uitspraak straatnamen gaat totaal de mist in

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.