Arjan Olsder
Arjan Olsder

Plugwise Komt met Netwerkonafhankelijke Slimme Energietool

Misschien heb je ze al in huis, maar waarschijnlijk niet. Tools die het gebruik van een slimme meter stimuleren. Denk daarbij aan de E-manager van Nuon en de Toon van Essent. Stuk voor stuk zijn het prachtige initiatieven om maximaal rendement uit een slimme energiemeter te halen. Toch kennen ze ook een groot nadeel. De meters zijn namelijk afhankelijk van de energie leverancier waarbij jij bent aangesloten.

Met ‘The Smile’ introduceert het Nederlandse Plugwise een nieuwe tool die netwerk onafhankelijk werkt. Dit nieuwe kastje sluit je aan op je slimme energiemeter via de universele P1 poort (op elke slimme energiemeter aanwezig) en op je WiFi netwerk (bedraad via UTP is ook mogelijk). Hierna kan je gebruik maken van de Plugwise app of de website van Plugwise om gegevens uit jouw slimme energiemeter uit te lezen.

Natuurlijk verzamelt Plugwise op die manier enorm veel informatie over jou en andere gebruikers. Een woordvoerder van Plugwise heeft GadgetGear.nl echter verzekerd dat alleen Plugwise toegang zal hebben tot jouw gegevens. Ze worden niet doorverkocht. Daarnaast zal Plugwise ze voor eigen onderzoeken gebruiken.

De gratis app (android en iOS) geeft je direct inzicht in de actuele meterstanden en het energieverbruik. Op basis van jouw verbruikt stelt de app ook prognoses zodat je jouw voorschotten beter kan schatten.

Voor de toekomst heeft Plugwise grootste plannen met dit nieuwe platform. Zo komt het bedrijf binnenkort met ‘The Stretch’. Een slimme plug waarmee je het verbruik van apparaten uit kan lezen op je app en deze eventueel ook uit kan schakelen.

Beschikbaarheid

De ‘The Smile’ gaat je €99 kosten. De bijbehorende apps zijn gratis. Naast de aanschaf van het kastje, betaal je €12 per jaar aan abonnementskosten. Natuurlijk moet je ook over een slimme meter beschikken.

Over de Slimme Meter

De slimme energiemeter is een meter die is uitgerust met een simkaart. Energiebedrijven krijgen dus een real-time overzicht van jouw verbruik waardoor de netbeheerders het leger meteropnemers naar huis kunnen sturen. Hun eigen huis wel te verstaan, niet dat van jou.

Deze gegevens stellen energiebedrijven ook beschikbaar via de P1 poort. Via deze dataverbinding kunnen apparaten van derden alle gegevens van de meter uitlezen. Je mag dus verwachten dat je in de nabije toekomst over meer van dit soort apparaten gaat lezen.

Heb je nog geen slimme meter, dan kan je deze middels een prioriteitsaanvraag geplaatst krijgen. Dat kost je wel €71,40, maar dan heb je het binnen 6 weken voor elkaar. Wil je dit geld in de zak houden, dan moet je misschien een paar jaar wachten. De overheid heeft bepaald dat 80% van de woningen tegen 2020 over een slimme meter moeten beschikken.

Eén reactie

  1. Sinds ik de Smile P1 aangesloten heb (sept 2013 ongeveer) heb ik niets dan elende met het ding gehad. Hij is in parallel met een TOON aangesloten op de P1 poort van mijn slimme meter, maar kon daar in eerste instantie niet mee overweg en liet de TOON hangen. Hiervoor moest de Smile P1 worden opgestuurd naar Plugwise. Hierna verschillende problemen met Source ondervonden waardoor verbruiksdata onbruikbaar werd of gewoon ‘weg’ was. Een update van de smile (die ik niet kon weigeren in de app) maakte de smile stuk. Weer moeten opsturen en vervangen door een nieuwe. hierna ook weer problemen met de data, en ‘beta-tester’ geworden; alleen om er achter te komen dat Plugwise daar verder niet in geinteresseerd is en de problemen nog steeds niet zijn opgelost. Sterker; ik heb bu maximaal 1 a 2 dagen verbruiks data in Source van de smile, de eerdere data is gewoon ‘weg’. Plugwise reageert sporadisch of niet op mijn emails en smeekbedes voor een oplossing en aanbod om 24×7 online mee te kijken. Ik baal enorm van de aankoop en zou graag een alternatief proberen. Veel erger dan dit kan het m.i. niet worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.