Microsoft heeft vannacht in Hollywood haar eerste ‘eigen’ reeks met tablets aangekondigd. Twee tablets die Microsoft zelf in de verkoop zal brengen. Na de Zune mediaspelers en de Xbox 360, het derde hardwareplatform waar Microsoft zich op zal begeven (randapparatuur voor PC’s niet meegerekend).

Beide Surface tablets bevatten een 10.6 inch ClearType display in een 16:8 verhouding (ideaal voor films). Het grote verschil tussen de tablets is de versie van Windows 8 die erop draait. De gewone Surface tablet draait op Windows 8 RT (speciaal voor tablets en smartphones) terwijl de Surface Pro op Windows 8 Pro draait (verassing!). Die laatste versie is voor reguliere computers ontwikkeld en biedt gebruikers ook toegang tot Microsoft Office 15.

De behuizing van de nieuwe tablets is voorzien van een goedje dat Microsoft VaporMG noemt. In de praktijk gaat het om een behuizing die (grotendeels) van magnesium is. Hierdoor zou de tablet heel licht aan moeten voelen. In het voorpaneel van de tablets zit tevens een HD camera voor voip doeleinden.

Surface RT

Zoals de naam al aangeeft installeert Microsoft Windows 8 RT op deze tablets. De tablets zelf draaien op een 1.4Ghz Nvidia Tegra-3 CPU. Hij weegt 676 gram en is slechts 9.3mm dik. Films kijken doe je in 720p en je hebt de beschikking over een USB 2.0 uitgang en een MicroSD lezer. Microsoft voorziet deze tablets standaard al van 32GB of 64GB aan opslagruimte.

Surface Pro

De Surface Pro draait op een Intel Ivy Bridge en beschikt dus over Windows 8 Pro. Films kijken doe je bij deze tablet op een waanzinnige 1080p. De tablet is met 13.6mm net iets dikker dan de RT versie, maar daar krijg je heel wat meer voor terug. Zo bevat deze tablet als eerste een USB 3.0 aansluiting en is hij tevens voorzien van een MicroSD kaartlezer. Hij bevat standaard al 64GB of 128GB aan opslagruimte. Hiermee is het ook het eerste tablet dat met 128GB aan opslagruimte wordt uitgeleverd. Tot slot bevat de tablet ook een stylus die met een magneet op de behuizing kan worden vastgezet.

Surface Touch Covers

Ook Microsoft komt met een soort van Smart Cover. In dit geval zijn ze de Surface Touch Covers genoemd en bevatten ze een volledig qwerty toetsenbord. De covers zijn ondanks de toetsenborden slechts 3mm dik.

Type Covers

Hoewel de Touch Covers voorral leuk zijn, zijn er ook mensen die langere tijd achter de tablets willen werken (dat denkt Microsoft in ieder geval). Voor deze zijn er de Type Covers. Deze zijn met 5mm toch nog twee millimeter dikker en bieden daarmee een beter toetsenbord en touchpad. Het idee is dat de Surface Pro met deze cover niet alleen de concurrentie met andere tablets aan kan, maar ook met de populaire ultrabooks.

Beschikbaarheid

Hoewel we de tablets rond de kerst verwachten (immers de entree van Windows 8 voor Microsoft), laat Microsoft nog niets over de prijzen van de tablets weten. Wel stelt Microsoft dat de prijzen concurrerend zullen zijn met de Windows 8 tablets van anderen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.