Review: Magellan eXplorist 510 GPS

Een tijd geleden is Magellan met de nieuwe eXplorist serie op de markt gekomen. De GPS serie van Magellan is gemaakt voor zowel wandelaars als geocachers. Met de optionele Handlebar Mount uitbereiding (die we in deze review ook bekijken) is het ook mogelijk om de eXplorist op de fiets te gebruiken.

Uitrusting eXplorist 510

De uitrusting van de eXplorist 510 is niet heel uitgebreid. De verpakking bevat qua hardware enkel de eXplorist 510, een setje AA batterijen en een USB datakabel. Naast de handleiding vinden we ook een code om 30 dagen gebruik te kunnen maken dan Groundspeak, dé website voor geocachers.

Uitrusting eXplorist Handlebar Mount

Naast de eXplorist 510 bekijken we ook kort de eXplorist Handlebar Mount uitbereiding. Deze wordt los in een blisterverpakking verkocht en bevat twee adapters voor de hele eXplorist serie (GC, 310, 510, 610, 710), een rubbertje voor aan de onderkant van het stuurwiel en twee tie-rips.

Opvallend is dat op de achterkant van de verpakking staat dat er ook nog een handleiding bij moet zitten. Deze mist echter. Van de andere kant is de montage zo enorm simpel dat je hem ook niet mist.

De steun is volgens de verpakking 45-graden kantelbaar ter bevordering van de horizontale en verticale kijkhoek. In de praktijk is hij horizontaal alleen kantelbaar tijdens montage omdat je hiervoor een schroef gebruikt. Verticaal is de hoek afhankelijk van de hoek waarin je hem zelf bevestigd.

Uiterlijk

De voorkant van de eXplorist 510 zien we het 3 inch drukgevoelige reflex-touchscreen. Meteen daaronder zit de microfoon die de eXplorist 510 gebruikt voor video- en audio-opnamen. Aan de bovenkant (net uit het zicht) zit de power-knop.

De achterkant van de eXplorist 510 bevat de vergrendeling die ervoor zorgt dat de batterijen stof- en waterdicht afgesloten zijn. De verticale sleuf die je ziet is om de eXplorist 510 onder anderen aan de handlebar mount te kunnen bevestigen. We zien ook gaten voor de speaker en de 3.2 megapixel camera. Aan de onderkant zit een rubber sluiting die de USB aansluiting schoon moet houden.

Aan de linker kant van de eXplorist 510 treffen we tot slot twee belangrijke knoppen aan. De linker knop is enigszins annoniem, maar gebruik je onder anderen om waypoints in te stellen. De knop daar meteen naast gebruik je om foto’s mee te maken. Beide knoppen moet je stevig indrukken.

Binnen in de eXplorist 510 treffen we onder de batterijen nog een slot aan om een microSD kaart in te steken. Het totale interne geheugen van de eXplorist 510 omvat 2GB waarvan ruim 500MB beschikbaar is voor de gebruiker. De kans dat je het geheugen uit moet bereiden is dan ook nihil.

Gebruiksgemak

De eXplorist 510 is een GPS systeem in haar puurste vorm. Je mag het wat mij betreft geen navigatiesysteem noemen omdat die enkele navigatiefunctie die in het apparaat aanwezig is, erg basaal is. Toch is het systeem enorm flexibel. Je kan hem gebruiken bij het wandelen, fietsen en varen (nautische kaarten en afstanden aanwezig). De eXplorist 510 is bijna helemaal Nederlands. Er zijn enkele termen die niet of slecht vertaald zijn waardoor je soms evengoed moet nadenken over de betekenis van een opmerking op het scherm. Dat is ongetwijfeld het resultaat van een vertaalbureau dat geen binding heeft met het onderwerp. Erg jammer.

Wanneer je eenmaal met de eXplorist 510 op pad bent, kom je niks te kort. Alle essentiële functies zijn aanwezig. Het touchscreen zorgt bovendien voor vlotte navigatie door de menu’s. Hoelang de batterijen het uithouden is sterk afhankelijk van de moeite die het apparaat moet doen om satellieten te ontvangen. Gelukkig bevat de eXplorist 510 wel een slimme functie waarbij hij op de USB stroomvoorziening overgaat wanneer je het apparaat op de PC aansluit. Handig!

LCD Reflex Scherm

Voor de eXplorist 510 heeft Magellan voor een LCD Reflex-scherm gekozen. Een slimme zet. Het scherm maakt optimaal gebruik van zonlicht om het contrast te verhogen. Dit spaart de batterijen van het toestel. Ze hebben ook voor een resistief scherm gekozen. Dit is iets stootvaster, maar biedt minder comfort dan de Multi-touch schermen die we onder anderen in smartphones aantreffen.

Kaartmateriaal

De eXplorist 510 die wij hebben is de World Edition. Hij bevat wegenkaarten van meer dan 200 landen inclusief reliëf en belangrijke punten. De kaarten zijn uiteraard niet zo up to date als die van autonavigatie systemen, maar het merendeel van de informatie die essentieel is in een gewone GPS (snelheidswaarschuwingen e.d.) zijn toch niet van toepassing. De kaarten bevatten dus alle essentiële informatie.

Wat overigens opvalt, is dat het apparaat in staat is om geofencing te gebruiken. Dit is een techniek die meldingen geeft op basis van vooringestelde zones. Jammer genoeg krijg je bij het selecteren van deze optie een foutmelding dat de optie niet beschikbaar is met de huidige kaarten. Andere kaarten kan je gelukkig wel bij Magellan aanschaffen.

Camera

De eXplorist 510 heeft een camera aan boord waarmee het mogelijk is om zowel foto- als videomateriaal vast te leggen. Foto’s schiet de camera op 3.2 megapixel terwijl video’s op VGA resolutie geschoten worden. Dit lijkt overbodig gezien de supergoede camera’s die we tegenwoordig in onze smartphone hebben zitten, maar wanneer je door de modder kruipt (geen idee waarom je dat zou doen) is het toch handig om te weten dat deze camera het altijd zal doen.

Vantagepoint Software

Om je eXplorist 510 in goede conditie te houden, maak je gebruik van de VantagePoint software die je gratis bij Magellan kan downloaden. Hoewel je de software in eerste instantie op de Amerikaanse website download, is deze wel Nederlands. Nouja, grotendeels. Op veel plekken kom je ook in deze software woorden tegen die nog vertaald moeten worden.Toch is het vreemd dat de taal wel automatisch wordt ingesteld, maar je als gebruiker daarna nog wel in moet stellen dat we hier in Nederland het metrische systeem gebruiken voor afstanden.

Geocaching

Het leukste bewaren we toch even voor het laatst. Magellan is een uitgebreide samenwerking aangegaan met Groundspeak waardoor je een maand lang gratis gebruik kan maken van de geocaching informatie op de website Geocaching.com. Dit is zo’n beetje dé website om geocach informatie te vinden en te downloaden naar je eXplorist 510. Het zal je meteen opvallen dat het een sport is die ook in Nederland enorm populair is. De mogelijkheid om van geocaching gebruik te maken is onderdeel van het systeem van de eXplorist 510. Die diepe integratie zorgt voor veel gemak.

Conclusie

De eXplorist 510 bevat alles wat je als wandelaar van een GPS mag verwachten. De behuizing is zeer stevig en het scherm is buiten zeer goed af te lezen. Ik betwijfel of de toevoeging van de camera echt nuttig is. Persoonlijk zou ik liever wat minder voor het apparaat betalen en de camera van mijn smartphone gebruiken gezien deze superieur is. Als het om gebruiksgemak gaat, heeft de eXplorist 510 maar één echt nadeel en dat is de kwaliteit van de vertaling. Ik ben geneigd om hem op Engels in te stellen omdat de teksten dan een stuk duidelijker zijn. De vertalers hebben zich er voor mijn gevoel makkelijk vanaf gemaakt en dat kost echt punten terwijl dat niet had gehoeven.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • IPX7 Water, stof en schokbestendig
  • Handige (optionele) fietsbevestiging
  • Veel kaartmateriaal
  • Diepe integratie geocaching.com

THE BAD

  • Soms onduidelijke vertalingen
  • Slechte/overbodige camera

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.