Review: Simon Flash

Vanaf de eerste uitvoering in 1978 is Simon al een elektronisch bordspel en een enorm succes onder spelers die hun geheugen willen testen. Met Simon Flash zien we de game voor het eerst in blokjesvorm. De ontwikkelaars van Hasbro kregen daarmee ook de mogelijkheid om het spel meer diepgang te geven dan ooit tevoren.

Uitrusting

In de doos van Simon vinden we niet alleen de ver elektronische speelstukken, maar ook een handig doosje om ze in op te bergen. Er zit ook een beknopte handleiding in, die in het doosje past. Leuk bedacht.

Spelstenen

In tegenstelling tot de Boggle stenen bevat Simon geen LCD schermen. In plaats daarvan treffen we aan de voorkant een drukknop met daarachter een meerkleurenled aan. Aan de achterkant zien we een luikje waarachter 2 AAA batterijen zitten. Daarnaast bevat ieder spelsteen een klein speakertje en natuurlijk de benodigde hardware voor de draadloze communicatie.

De Simon set bevat in totaal 4 game modus. Opvallend is dat er slechts één modus is die van de knoppen gebruik maakt, en dat is de laatste. Het klassieke Simon.

Speltype 1: Simon Schuif

Met Simon Schuif is het de bedoeling om een bepaalde kleurvolgorde te leggen. Iedere keer toont het spel kort een kleurvolgorde waarna de kleuren van de blokjes veranderen. Aan jou de taak om ze in de bedoelde volgorde neer te leggen. Hoe het exact werkt, die je in het filmpje hieronder.

Speltype 2: Simon Licht Uit

Alle blokjes gaan aan, en je krijgt 90 seconde de tijd om de combinatie te vinden waarmee de blokjes allemaal doven. Daarna krijg je een nieuwe puzzel.

Speltype 3: Simon Geheime Kleur

Alle blokjes hebben een andere kleur. Afhankelijk van de buurman, kan deze kleur hetzelfde worden. Het is de bedoeling om binnen twee minuten uit te zoeken welke kleur je moet hebben, en hoe je alle blokjes in die kleur krijgt. Lijkt erg op speltype 2.

Speltype 4: Simon Klassiek

Als het goed is, heb je het al in het filmpje gezien. Deze laatste spelmode is Simon zoals Simon bedoeld is. De game laat iedere keer een patroon van tonen horen dat met één toon wordt verlengd. Jij mag daarna kijken hoelang je het herhalen van dit patroon vol kan houden. Om dit type te spelen is het handig de blokjes eerst terug in hun doosje te steken.

Conclusie

Simon kenden we al jaren en de vierde spelmodus van Simon Flash is absoluut trouw aan de klassieker. Toch heeft Hasbro laten zien dat een oude titel heel goed in een nieuw, creatief jasje kan worden gestoken. Door het spelen met licht en geluid, is Simon wat ons betreft speelbaar vanaf een jaar of 6 hoewel de twee puzzelmodus leuker zijn voor de oudere speler. Wat ons betreft een aanrader voor de feestdagen.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Spelstenen werken goed
  • Goedkope batterijen
  • Meer diepgang dan het klassieke spel
  • Geluid kan uit!

THE BAD

  • De puzzelspellen (2&3) lijken teveel op elkaar

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.