Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Monopoly voor Millennials (bordspel)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • Erg humoristisch
  • Compleet andere gameplay

THE BAD

  • Taalfoutjes
  • Mist de diepgang van echt Monopoly (daardoor wel gemakkelijker speelbaar)
  • Doos is wat onhandig ingericht

Monopoly zonder vastgoed, omdat je daar toch geen geld voor hebt. Hasbro steekt in Monopoly voor Millennials feilloos de draak met de millennial, op zoek naar ervaringen en altijd platzak.

Het speelbord

Het speelbord van Monopoly voor Millennials telt 8 vakjes per kant in plaats van de gebruikelijke 10. Hierdoor leunt het spel wat zwaarder op algemene fonds en kanskaarten, maar daar zit ook een groot deel van de kracht in deze nieuwe editie. Waar je normaal tot 3 straten in een kleur kunt kopen, zijn dat er nu nog maar 2. De straten zelf zijn niet meer zo zeer straten, maar belevenissen. Een driedaags muziekfestival bezoeken, een tarotkaartje leggen of een avondje in de kelder bij je ouders. Waar je normaal stations hebt, heb je nu deelfietsen die stiekem veel te duur zijn. Vrij Parkeren, Start en de gevangenis zijn gebleven. Maar zelfs de gevangenis loont.

Je start met weinig, eindigt met nog minder

Je start met 100, maar geld is niet meer dan iets dat je wel of niet hebt. Wat je niet kunt betalen, hoef je nooit te doen. Het spel sluit wanneer de laatste belevenis op het bord is verkocht. Hierdoor speelt je een potje in ongeveer 45 minuten. De winnaar wordt niet bepaald op basis van bezit, maar op basis van positieve ervaringen.

Bij alles dat je doet, verzamel je namelijk ervaringsmunten. Die gaan van +3 naar -3. Je pakt ze blind en houdt ze tot het eind voor jezelf. Je weet dus nooit wie er echt voor staat. De ervaringen (straten) die je koopt, leveren je ook een aantal positieve ervaringen op. Wanneer iemand jouw ervaring bezoekt, moet die entree betalen en krijg je ook samen weer een ervaringsmunt.

Het gevoel, alles heel relaxed!

Het spel begint lekker gemakkelijk. Zelfs de handleiding adviseert je om vooral niet teveel te starten met lezen, maar vooral te starten met spelen. Zowel de handleiding als alle andere zaken op het bord, bevatten de nodige humor. Al had er iets beter gekeken mogen worden naar taalfoutjes 😉

Overigens zijn de opdrachten op de kanskaarten en algemene fondskaarten erg vermakelijk. Zeker omdat er ook weer ‘ik dacht het niet’ kaarten in het spel zitten. Hiermee kun je een negatieve zet van een tegenspeler dwarsbomen.

Uitvoering

Bij Monopoly Fortnite hadden we uitgebreid commentaar op de doos. Dat was gewoon Ă©Ă©n grote open ruimte waar je alle onderdelen in moest gooien. Ook de doos van Monopoly voor Millennials steekt niet goed in elkaar. Er lijkt voor een algemene inlay te zijn gekozen. De straten staan in een hoek zo groot dat ze bijna automatisch plat vallen. Ook zijn er enorm veel vakjes voor het geld terwijl je nauwelijks geld nodig hebt in het spel. En ook de hoeveelheid biljetten lijkt wat overdreven, maar dan kun je er zo nu en dan Ă©Ă©n kwijtraken 😉

Bij het opruimen is het ook echt even kijken hoe je alles terug in de doos stopt. De enige vakjes waar de biljetten in passen, zijn niet vlak van onder. Hierdoor liggen de biljetten nooit vlak opgeruimd. Jammer.

Speelplezier

We hebben het spel met plezier gespeeld omdat we werden verrast door de fijne humor in Monopoly voor Millennials. De manier van spelen was ook een fijne twist op het origineel. Neemt niet weg dat de diepgang van het spel ook behoorlijk… oppervlakkig is. Geen onderlinge handel. Geen schokkende verschuivingen van kapitaal die de topspeler ineens kan treffen. Eigenlijk ontbreekt het een beetje aan de traditionele Monopoly spanning die we gewend zijn. Hierdoor ligt de replay waarde voor ons gevoel een stuk lager dan bij andere Monopoly varianten.

Conclusie: Monopoly voor Millennials

Monopoly voor Millennials is een sterk humoristische twist op het originele Monopoly. De millennial wordt in al haar stereotypen op het bord gezet. Iets dat het nodige gegniffel tijdens het spelen oplevert. Al is het maar omdat de speler met de hoogste studieschuld mag beginnen. Daar staat tegenover dat als je de humor eenmaal hebt beleefd, je toch de strategische diepgang mist. Voor de monopoly liefhebber zal deze net iets minder uit de kast worden getrokken. Maar duurt het klassieke monopoly je te lang en hekel je de grote kapitaalverplaatsingen, dan ga je van Monopoly voor Millennials  genieten.

Monopoly voor Millennials kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.