Review: Freecom Mobile Drive CLS Systeem

‘Vroegâh’, gebruikte mensen, met name op kantoren, zip drives en tapes om back-ups van belangrijke bestanden te maken. Inmiddels leven we in een tijd waar de prijs per gigabyte op hardeschijven sterk onder druk staat en waarin foto en videoamateurs ook naar goede en goedkope back-up oplossingen zoeken. Freecom’s CLS zou hier een uitkomst kunnen zijn.

CLS staat voor Collect, Label & Store en bestaat uit twee componenten. Het eerste component is de USB dock waar je de CLS drives in schuift. Het tweede component zijn de drives. De dock is geen verplichting, maar een dock zonder drives is een beetje nutteloos.

De CLS Dock

De CLS Dock is feitelijk niets meer dan een USB 2.0 hub waar je tot drie CLS drives in kan zetten. Ideaal voor grootverbruikers die met grote regelmaat andere drives op hun systeem aan zullen sluiten. De Dock wordt geleverd met een adapter en een USBkabel. Freecom heeft ook aandacht aan de vorm van de USBkabel geschonken. Deze ziet er zeer netjes uit.

De CLS Drives

De kracht van het CLS systeem zit hem in de drives. Deze moeten makkelijk te archiveren zijn en zo weinig mogelijk ruimte innemen. Daar zijn ze bij Freecom aardig in geslaagd. De drives bevatten een strak rubber jasje van drie millimeter dik, naar het ontwerp van Sylvian Willenz.

Om ze makkelijk te archiveren, krijg je er acht labels bij die je onder het doorzichtige venstertje in de rubber hoes kan schuiven. In totaal bevat de verpakking zes labels in verschillende kleuren. De drives kan je in speciale doosjes doen die ons sterk doet denken aan de hoesjes van ouderwetse tapes.

De labels blijven goed zichtbaar in deze doosjes en de doosjes bevatten ook een index waar je notities op kan maken. Ook bevat elk doosje een kleine USB stekker waarmee je de CLS drives direct op de PC aan kan sluiten (zonder de CLS Dock). Deze zijn overigens ook handig wanneer je de CLS drives op een TV o.i.d. aan zou willen sluiten.

Snelheid

Wanneer je back-ups maakt, wil je dat jouw computer de dat snel naar de drives kan verplaatsen. Gezien de drives aan de USB2.0 standaard voldoen is een maximale snelheid van 480MB/s mogelijk. In de praktijk praten we eerder over snelheden van rond de 29MB/S voor grotere bestanden. Dat klinkt slecht, maar dat is het zeker niet. Er zijn weinig vergelijkbare drives die echt hoge snelheden behalen.

Software

De Freecom CLS drives bevatten bij de aanschaf al aardig wat data. Naast de handleidingen in alle talen, krijg je er een viertal tools bij. Acrobat Reader (mocht je geen internetverbinding hebben), FHD Formatter (een tool om de hardeschijf te formatteren), Nero BackItUp (een back-up manager) en Green Button.

Freecom Green Button

Tussen deze software vinden we Freecom Green Button. Een handig stukje software waarmee de motoren van de hardeschijven uitgeschakeld worden wanneer je de drive niet gebruikt. Een ‘groene’ stap van Freecom en daarom een eco award.

Conclusie

Wanneer je met grote hoeveelheden data zit die je op een logische manier wilt organiseren dan wel back-uppen, dan is het CLS systeem gewoon een must om in huis te hebben. De CLS Dock voegt technisch weliswaar niet heel veel toe, maar hij verhoogt het comfort enorm en is relatief goedkoop.

Ook de drives zijn ontworpen met de archivaris in gedachte. Het enige nadeel is dat de CLS drives naar verhouding wat prijzig zijn. Je krijgt er natuurlijk een mooi softwarepakket bij, maar daar heb je er maar één van nodig en die software is niet echt van groot belang. Het enige nadeel is dus de prijs.

Verkrijgbaarheid

De CLS Dock kost ongeveer €25. De Mobile Drive CLS is verkrijgbaar in 250GB, 320GB, 500GB en 640GB. Je krijgt twee jaar garantie en kan ongelimiteerd de helpdesk bellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Compact ontwerp
  • Zeer gebruiksvriendelijk
  • Handige doosjes bij de drives

THE BAD

  • De drives zijn een beetje duur
Arjan Olsder
Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.

Evenementen

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram