FAQ: Van HDMI naar Component

Bijna iedereen met een flatscreen (plasma of LCD) van de eerste generatie kent inmiddels het probleem. Je hebt een scherm dat (over het algemeen) 1080i of 720p HD signalen kan verwerken, maar de meeste HD hardware (settop boxen/Blue Ray spelers) beschikken enkel over een HDMI uitgang. De oplossing blijkt simpel.

HD is toch Digitaal?

Eerst is het handig om het verschil te weten tussen Component en HDMI. Hoewel de D in HD vaak als ‘Digitaal’ wordt gelezen, staat de D voor Definition; High Definition dus. Het HD signaal wordt in het geval van een component kabel dan ook analoog verstuurd en dat is wat storingsgevoeliger, maar niks om je zorgen over te maken. Bij HDMI is het signaal wel digitaal. Daarom zijn HDMI kabels minder storingsgevoelig en kunnen ze naar het beeld en geluid, ook nog andere signalen vervoeren.

De Mythe; Doe het met een Kabeltje

Op diverse plekken zijn ze te koop en over het algemeen kosten ze niet meer dan €5. Een HDMI naar Component kabel. Als je in de vorige paragraaf goed hebt opgelet, dan heb je al gelezen dat HDMI digitaal en component analoog signaal is. Wil dit werken, dan moet jouw TV in staat zijn om een digitaal signaal over component te verwerken, of het apparaat waar je de kabel op aansluit moet in staat zijn om een analoog signaal over HDMI te zenden. De kans dat dit niet lukt is ongeveer 99%. De kans dat je de boel ermee kapot maakt is gelukkig iets kleiner, maar ook aanwezig.

 

HDMI Omvormers

Wat je nodig hebt is een HDMI omvormer (converter). Dit is een kastje dat het digitale signaal van de HDMI kabel afbreekt en omzet in analoge signalen. Belangrijk hierbij, en misschien ook de reden dat je deze kastjes niet bij een Conrad aantreft, is dat het kastje ook de beveiliging van het HDMI signaal moet afbreken. Anders kan je als nog niet van de laatste Blue-Rays of je digitale UPC abonnement genieten.

Wij kochten voor deze test de VHD-H2YV van ViewHD. De prijs van dit kastje loopt nogal uiteen. Wij wisten hem via Amazon in Amerika voor $89 binnen te hengelen. Wanneer de deze (of vergelijkbare) omvormers uit Amerika koopt, zal je meteen geconfronteerd worden met een adapter die niet in de Europese stopcontacten past. Je zal in Nederland dus een losse adapter moeten kopen. Je kan hiervoor gewoon een universele kopen. Het is wel belangrijk dat deze adapter niet alleen 5 volt kan leveren, maar ook 2 ampère.

De reden dat wij voor de VHD-H2YV kochten was overigens niet alleen omdat deze HDMI naar Component om kon zetten, maar ook vanwegen de SPDIF uitgang voor onze surroundset en omdat deze twee HDMI poorten heeft waar je tussen kan schakelen. De TV die we hier hebben staan heeft immers maar één component ingang.

19 reacties

 1. Goede dag,

  Jullie hebben het over digitale UPC abonnement. Betekent dat jullie de converter tussen UPC decoder (Cisco of Philips) en TV hebben geplaatst?

  Gr. Mario Bik

 2. Super.

  Heb er één besteld nu. In mijn geval zal het UPC decoder naar Slingbox gaan. Ben benieuwd.

  Gr. Mario

 3. Na de aanschaf een 5V adapter werkt alles. Heb de converter aangesloten tussen UPC decoder en Slingbox. Heb nu nederlandse TV over de hele wereld in HD qualiteit.

  Gr.

 4. Hallo Mario,

  Ik wil ook een slingbox pro HD koppelen aan een upc decoder,… werkt het niet met gewoon alleen de kabel hdmi -> component ??

  Gr David

 5. Ik heb net een HD pvr gekocht om gameplay mee op te nemen maar mijn tv heeft alleen maar HDMI ingangen en geen noodzakelijke component ingangen. Kan ik de component in mijn HD pvr stoppen en de HDMI in de HDMI uitgang? mijn vraag is of het dan werkt.

  Gr Job

 6. Voor component naar HDMI heb je een ander kastje nodig. Deze worden wel in Nederland verkocht. Het probleem blijft namelijk dat component een analoog signaal is en HDMI een digitaal signaal. Er moet dus een omzetting zijn.

 7. Mijn Sony LCD beschikt over de volgende component aansluiting;
  Y, Pb/Cb, Pr/Cr. Even toespitsend op de YCbCr functie (die dacht ik bekend staat als digitaal?) , betekend dit dat mijn tv wel compatibel is met de HDMI naar component kabel die hier afgebeeld staat?

 8. Ik heb een LG tv die geen analoge geluidsuitgang heeft. Ik wilde een apple tv.
  Ik heb mijn UPC kastje aangesloten op mijn analoge stereoversterker waardoor ik perfect gelkuid heb via mijn stereoinstallatie. Omdat mijn TV dus geen analoge audio out heeft kan ik die niet rechtstreeks aansluiten op mijn analoge eindversterker.
  Als ik dit kastje aanschaf kan ik dan via de hdmi een analoge verbinding maken rechtsreeks naar mijn eindversterker bijv. op de tuner ingang? Dan kan ik nl. gewoon mijn UPC kastje blijven gebruiken en ook de andere HDMI uitgang van mijn TV naar de tuneringang van de versterker.

 9. Ik weet niet helemaal zeker of ik de vraag begrijp, maar het is mogelijk om een analoog audio uit het apparaat te halen. Dit kan via de 3.5mm audio aansluiting. Daarnaast is er een SPDIF, wat ook op vele wat oudere versterkers is terug te vinden.

 10. Krijg deze niet meer te pakken. Op Amazon wordt aangegeven dat deze niet naar Nederland per schip wordt overgebracht als ik hem bestel. Iemand tips? Kan er werkelijk niet aankomen.

 11. Probeer Amazon.de. Ze sturen wel naar Nederland. Zoek op HDMI zu component. Ik weet alleen niet of de beveiliging afgebroken zou worden. Of ze in Duitsland milder wat die beveiliging betreft of die wordt niet afgebroken?

  Is het altijd zo dat dit kastje de beveiliging afbreekt?

  Anders miskoop: krijg je zwart beeld. Ik heb eentje van Ligavo merk besteld. Als goed is, komt die uit Duitsland met meteen goede stekker.

 12. Het leek uit artikel dat zo’n kastje ALTIJD beveiliging afbreekt. Dat is ook de reden waarom je die niet bij Conrad aantreft? Of zie ik het verkeerd?

 13. Ik kan meer informatie niet vinden. Ik ben niet van plan een piraterij te beginnen. Ik wilde die met slingbox gebruiken, maar als beveiliging niet wordt afgebroken, dan kan het nog steeds niet. Jammer.

  Ik las wel dat mensen blu-Ray’s konden via dat ding kijken, dus leek mij dat de beveiliging wel afgebroken werd. Anders zou het toch niet gaan?
  Het is een beetje vaag.

  1. Het kastje dat ik voor dit verhaal heb gebruikt breekt inderdaad de beveiliging en het zal vast niet het enige model zijn. De strekking van dit artikel is ook niet om piraterij te bevorderen, maar om mensen die gehecht zijn aan hun mooie TV’s zonder HDMI toch een mogelijkheid te geven van de nieuwste consoles, mediaboxen en andere hardware gebruik te laten maken.

 14. Zijn er inmiddels goedkopere oplossingen voor de HDMI naar component aansluiting?
  Ik heb een Slingbox pro HD gekocht maar kwam tot ondekking dat hier alleen component aansluiting op zit. Mijn KPN box heeft alleen een HDMI uitgang die aan de Slingbox gekoppeld moet worden. Als ik dit verhaal lees durf ik eigenlijk de losse kabel niet te kopen. Heeft er iemand hier ervaring mee?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.