Review: Motorola TLKR T8

Eind vorig jaar kondigde Motorola een nieuwe serie portofoons aan met als topmodel de TLKR T8. Na onze extreme tests van de T3 en T5 in Nederland, vertrouwde Motorola ons een nieuwe set T8’s toe. Dat portofoons in een land als Canada buitengewoon nuttig waren ontdekten dat onze telefoons buiten Vancouver amper bereik hadden.

Met deze nieuwste serie wijkt Motorola af van het ringvormige ontwerp dat het bedrijf voor de T3 en T5 hanteerde. Alle nieuwe portofoons hebben weer een ouderwetse uitstekende antenne. Minder fijn in de zak, maar ongetwijfeld beter voor het bereik (tot 10KM!). De body bevat een paar grote rubberen knoppen en rubberen grepen aan beide zijkanten. De T8 werkt op 8 kanalen met 121 subsets. Tot slot bevat de T8 ook een LED zaklamp. Altijd handig.

Uitrusting

De Motorola T8 is niet alleen het topmodel, maar de set is ook nog eens van alle luxe voorzien. Je krijgt een set herlaadbare accu’s en een desktop lader waar je eventueel de accu’s in op kan laden zonder dat deze in de T8 zitten. Natuurlijk stopt Motorola er ook een setje riemclips bij.

Display

Ook nu wijkt Motorola niet af van het gebruik van ouderwetse LCD displays. Een verstandige keuze want de leesbaarheid is dik in orde. Opvallend is wel dat Motorola voor een rond ontwerp heeft gekozen. In het donker beschikken de schermen over backlite.

Geluid

Motorola heeft de T8 met sterke maar zuivere speakers uitgerust. Zowel mannen als vrouwen die door de microfoons praten klinken erg helder en dat is natuurlijk precies de bedoeling van de portofoons. We hadden niet het idee dat het geluid beter was dan dat van de T5.

Functies

De TLKR T8 beschikt onder anderen over een scanner. Erg leuk in de bergen waar veel over en weer gepraat wordt, maar minder leuk in een kinderrijke buurt. Babyfoons gebruiken hetzelfde spectrum waardoor je het risico op huilbaby’s loopt. Met een headset kan de T8 ook handsfree gebruikt worden (daar komt later een review van). Gebruik je de T8 in een lawaaierige omgeving, dan bevat hij ook een trilalarm. Tot slot is de T8 spatwaterdicht en ook dat is handig in de sneeuw.

Bereik

Het theoretische bereik van de T8 is tien kilometer, maar dat is natuurlijk onder ideale omstandigheden. Met andere woorden, op een groot open veld, geen mist etc. Wij hebben in Nederland onder anderen een snelwegtest gedaan waarbij we van elkaar vandaan reden. Tot ongeveer 7 kilometer was het bereik zuiver, daarna nam het snel af. We kwamen tot 8.5 kilometer. Niet slecht.

Behuizing

De behuizing is lekker ergonomisch. De T8 ligt heerlijk in de hand en de rubberen grepen zorgen ervoor dat je hem niet zo snel zal laten vallen. De behuizing is verder van mat plastic. Een krasje hier en daar valt dus niet zo snel op.

De Tests

Een portofoon gebruik je meestal buiten en vaak onder ruige omstandigheden. Tijd voor een serie goede valtests dus. Een val van 1.5 meter in de Canadese sneeuw deed de T8’s helemaal niks. De sneeuw dempte de val en was makkelijk van het toestel af te kloppen. Het beetje sneeuw dat op de T8 ontdooide kon verder geen kwaad.

Dan een val op asfalt. Dat vonden de T8’s wat minder leuk. Nauwelijks krasjes of deukjes te vinden en ook als ze met de antenne omlaag vallen, is de antenne stevig genoeg om de val op te vangen.

Tot slot kunnen we het niet laten om ook de spatwaterbestendigheid te testen. In de Hollandse regen blijft de T8 gewoon werken. Het lijkt er niet op dat het apparaat last van het regenwater heeft. Wederom een geslaagde test.

We hebben de portofoons kort in Jasper, Canada getest, bij een temperatuur van -30. De portofoons reageerden prima, maar het viel wel op dat de accu’s minder goed tegen de kou konden. Die waren na een uur of drie dan ook helemaal leeg.

Conclusie

Inmiddels hebben we wat krasjes op de T8, maar we zijn er dan ook wat ruiger mee omgegaan dan de gemiddelde eigenaar zal doen. De T8’s volumeregeling is perfect, ook voor als het wat zachter mag en de aanwezigheid van de LED zaklamp is een leuk extraatje. Door de lus aan de onderkant is de T8 aan de meeste kleding/haken te bevestigen zodat je hem niet snel verliest. Wat ons betreft weer een dikke voldoende. De Motorola TLKR T8 is op internet voor rond de €85 op te pikken.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Goed verstaanbaar
  • Complete uitrusting
  • Stevig en Spatwaterdicht

THE BAD

  • Zo'n antenne blijft prikken

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.