Review: Motorola TLKR-T3

Tijdens de Tele-Visie beurs in Nieuwegein troffen we Motorola aan (in Nederland vertegenwoordigd door MCC) met een wel heel opvallende stand. De stand, afgeladen met walki-talkies, had als payoff dat de walkie talkie een prima apparaat is om te communiceren zonder te betalen en zonder afhankelijkheid van een GSM netwerk. In een serie van twee reviews gaan we dieper in op deze oertelefoon en proberen we het nut van de Walkie Talkie/portofoon in de grotemensenwereld te vinden.

Op dit moment heeft Motorola drie modellen in het assortiment. De TLKR-T3 (5 KM bereik),TLKR- T5 (6 KM bereik) en TLKR-T7 (10 KM bereik). De T3 is het absolute basismodel, verkrijgbaar in oranje/geel, rood en blauw. Met een formaat van 5CMx13CMx2.8CM zijn deze portofoons zeer handzaam en het stugge plastic geeft een stevig gevoel. De set komt met riemclips, maar je zal er zelf meteen een set batterijen bij moeten kopen. In één T3 gaan 3 AAA batterijen wat goed is voor ongeveer 20 uur normaal gebruik.

Display

De T3’s beschikken over een simpel zwart-wit LCD zoals we die van de eerste telefoons kennen. Niks mis mee. Echter, volgends de Amerikaanse website van Motorola zouden de T3’s over een backlite moeten beschikken. Die is niet aanwezig. Of dat goed of slecht is laten we even in het midden gezien een backlite extra energie trekt en, zodra je ze hebt ingesteld, je het display in de praktijk toch niet gebruikt. Voor ons gevoel is het display prima.

Geluid

De T3’s hebben beiden de microfoon en speaker aan de voorkant. Dit geeft geen problemen met rondzingend geluid omdat microfoon en speaker nooit tegelijk aan staan. Het geluid is niet zo helder als bij een telefoongesprek, maar wel erg duidelijk. Het volume is in 7 stappen te regelen. In de laagste stand komt het volume overeen met het daadwerkelijke volume van de stem die spreekt. De microfoon kan stemgeluiden tot ongeveer een meter weg goed registeren. Eerlijk is eerlijk, het is een lange tijd geleden dat ik een telefoon had die op de speaker deze kwaliteit leverde. De T3 kan zenden en ontvangen op 8 verschillende kanalen waardoor gebruikers de communicatie kunnen scheiden.

Functies

Naast Push To Talk (PTT) beschikt de T3 over een tweetal functies. Zo is het mogelijk om een bepaald kanaal met een extra hoge gevoeligheid op een bepaald kanaal te laten luisteren. Dit zal ongetwijfeld veel van de batterijen vragen en is wellicht een functie die je over het algemeen niet gebruiken zal. Wel leuk is de ‘scanner’ functie. Met deze functie zal de T3 steeds snel van kanaal wisselen zodat je gesprekken van alle kanalen op kan vangen. Een leuke functie wanneer je in een buurt zit waar veel met portofoons gewerkt wordt. Bijvoorbeeld bij een nieuwbouw project.

Bereik

Gezien een portofoon niet meer is dan een ding waarmee je kan communiceren, heb ik met vrienden besloten om de dingen op hun uithoudingsvermogen te testen. Allereerst besloten we een kelder te bezoeken waarvan we weten dat we er met de GSM nauwelijks tot geen signaal hebben. Één persoon heeft daar met een T3 in gezeten terwijl de ander met een T3 buiten liep. Verbazingwekkend genoeg hadden we in een straal tot ongeveer 100 meter om de kelder heen een helder bereik. Daarna nam het signaal zeer snel af. Na ongeveer 130 meter was het bereik totaal weg.

Motorola geeft aan dat de T3’s onder ideale omstandigheden tot 5 KM bereik hebben. Nu is de kans dat je ze onder ideale omstandigheden gebruikt wel heel gering, dus kozen er ervoor om de T3’s in de auto, op de snelweg te testen. Één auto reed vanuit Dieren (GLD) richting knooppunt Velperbroek, de ander reed vanuit Dieren naar Doesburg. Tot ongeveer 3,9 KM bij elkaar vandaan bleef het geluid perfect. Daarna nam het al snel af en na 4,3 KM was het signaal verdwenen. Zeker geen slechte prestatie.

Behuizing

Onderdeel van de verkoopstrategie van deze apparaten is dat je ze kan gebruiken onder extreme omstandigheden en buiten bereik van een GSM netwerk. Nu doen de toestellen sowieso niks met een GSM netwerk, maar we kunnen ons goed voorstellen dat je deze portofoons bijvoorbeeld de bergen mee in neemt wanneer je gaat skiën o.i.d. Bij dergelijke sporten kunnen de portofoons flinke klappen krijgen. Wij besloten dan ook om een paar ‘voorzichtige’ tests uit te voeren.

Voor deze test bestempelde we één T3 als crash portofoon zodat we deze met het andere model op functie konden blijven testen. We begonnen met de traptest. De eerste trap is met hoogpolig tapijt bekleed en 14 treden hoog. Hoewel de T3 een flinke smak maakt, doet hij het nog prima. Tijd voor de tweede trap. Wederom 14 treden, maar nu van hout. Het apparaat maakt wederom flinke klappen en op een krasje op het display na, kunnen we geen schade vinden.

Tot slot doen we nog een kleine outdoor test. We laten de Crash T3 van ongeveer een meter op een gladde tegel vallen. Een paar kleine krasjes zijn het gevolg, maar verder werkt hij nog steeds. Als laatste test besluiten we tot een val van 1,5 meter op een grindtegel. Het plastic laat wat meer beschadigingen zien, maar het apparaat blijft werken.

Conclusie

Na alle tests die we gedaan hebben, mogen we concluderen dat de Motorola T3 een portofoon is die totaal niet te vergelijken is met de walkie-talkies waar we als kleine kinderen mee rondliepen. De behuizing is sterk genoeg om kleine ongelukjes te overleven en hoewel er een toetsvergrendeling op zit, zijn de toeten op een dusdanige manier gemaakt dat het lastig is om ze ‘per ongeluk’ in te drukken. Wel een puntje van kritiek richting het display. Hoewel we het ontbreken van de backlite geen probleem vinden, had het display wel iets verzonken mogen worden om het zo wat minder gevoelig te maken voor krasjes en deukjes. Op internet zijn de T3 sets vanaf € 39,- te vinden.

Tot slot nog even terugkomen op de vraag of de portofoon wel bestaansrecht heeft in de wereld van de mobiele telefoon. Het antwoord is ja. Hoewel de functionaliteit beperkt is, is het de snelste manier om even contact met iemand te leggen. Waar mijn telefoon er al tien seconden voor nodig heeft om af te gaan, is het nu een kwestie van een knopje indrukken. Hiermee is het een ideaal communicatiemiddel voor op reis en op evenementen. Wij zijn nu al benieuwd naar hoe de T5 zich in onze volgende test zal houden.

Deze Gadgeteer zegt: “De Motorola T3 is extreem basic maar presteert buitengewoon.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.