Review: Motorola TLKR T5

In navolging van onze TLKR-T3 test vorige maand, kijken we nu naar het grotere broertje, de Motorola TLKR-T5. Hoewel de T3 niet meer dan een zes kanaals walkie-talkie op batterijen was, valt de T5 meteen op door zijn gelakte uiterlijk en een flinke hoeveelheid accessoires.

De T5 kent een theoretisch bereik van 6 kilometer en is verkrijgbaar in het rood, zwart en blauw. Hoewel de donkere ring om het apparaat van stevig rubber is (in tegenstelling tot hard plastic bij de T3), geeft het laklaagje op het toestel wel een wat minder stevige uitstraling. Of het toestel ook echt minder stevig is, zal je verderop lezen gezien we ook deze serie goed getest hebben.

Accessoires

Maar eerst de accessoires. In tegenstelling tot de T3, die alleen met riemclip geleverd wordt, komt de T5 met bijna alle accessoires die je bij een dergelijke set kan wensen. Hoewel de T5 gevuld kan worden met 4 AAA batterijen, komt de set standaard al met twee herlaadbare accu packs. Die packs kunnen in de T5, maar ook los geladen worden. Hiervoor krijg je een cradle waar je de T5 in kan zetten. Heb je meerdere accu’s, dan is het ook mogelijk om alleen een accu in de cradle te zetten. Hiervoor zijn twee plastic adapters meegeleverd. Uiteraard bevat de verpakking ook twee T5 riemclips.

Display

In tegenstelling tot de T3 is het display van de T5 een stuk groter en dat is ook niet vreemd, want deze portofoon bevat veel meer functies. Wanneer nodig, is er een backlite die het display verlicht en dat is door de hoeveelheid functies bij dit model geen overbodige functie.

Geluid

Ook de T5 beschikt over een paar krachtige speakers die een zeer helder geluid opleveren, maar we hebben niet het idee dat deze meer of beter geluid produceren dan het kleine broertje, de T3. Naast de 8 kanalen van de T3, kan de T5 per kanaal uit 121 subsets kiezen om op die manier storingen tussen portofoons te vermijden, iets dat erg handig is in gebieden waar mensen veel met portofoons of babyfoons werken.

Functies

Naast de eerder genoemde babyfoon functie, bevat de T5 nog een paar features die de T3 mist. Zo bevat het apparaat een stopwatch en een 3.5mm headset aansluiting (compatible met de talkabout T5022 en T5622 & VOX), een scanner, waarschuwing voor een zwakke batterij en 5 beltonen (voor hoever je op beltonen zit te wachten).

Voor onze review ontvingen we van MCC (vertegenwoordiger Motorola in Nederland) het standaard twinpack, maar een zoektocht op internet leerde ons dat er ook een auto pack (met als toevoeging twee auto laders) en een outdoor pack (met ‘oortjes’) te vinden zijn. Het is voor ons echter niet duidelijk of dit officiële bundels zijn. In beide gevallen zijn die accessoires ook goed los te verkrijgen.

Bereik

De afgelopen maand hebben we nogal wat leuke momenten gevonden om de T5 te testen. Zo gingen we op Koninginnedag het centrum van Arnhem in om te kijken wat het bereik van de T5 is. In de dichtbebouwde en drukke straten van Arnhem ondervonden we dat het bereik helaas niet verder kwam dan een krappe 3 kilometer.

Op de snelwegtest ging het echter een stuk beter. In tegenstelling tot de T3, presteerde de T5 het om tot op 5.5 KM een goed signaal te ontvangen en te verzenden. Met deze test is dan ook bewezen dat de T5 een veel krachtiger model is.

Behuizing

Uiteraard hebben we ook de behuizing van de T5 eens goed getest, al hadden we er dit keer minder zin in. Door het laklaagje zijn krassen sneller zichtbaar waardoor je het gevoel krijgt dat je voorzichtiger met deze portofoons om moet gaan.

Ook deze keer zijn we begonnen met de traptest. 14 treden met hoogpolig tapijt bekleed en een bocht aan het einde vormden het ideale testparcours. De rubberen ringen om het toestel leken het apparaat iets meer veerkracht te geven dan de T3 waardoor het er op leek dat hij hardere smakken maakte. Het toestel overleefde de test echter zonder problemen. Ook de tweede traptest (zonder bekleding maar ook met bocht) overleefde het toestel hoewel er meteen na de eerste val al diverse kleine krasjes op de laklaag van het toestel zaten.

Ook herhaalden we de gewone valtest nog een keer. Eerst laten we de T5 van een meter op een gewone tegel vallen. Wederom meer krasjes op de laklaar, maar het toestel bleef heel. Vervolgens lieten we het toestel van 1.5 meter op grindtegels vallen, wederom meer krasjes maar geen technische problemen.

Tot slot nog even een nieuwe test. We legden het toestel in los, geel zand en lieten er een kind overheen lopen. Hoewel het toestel in het zand werd gedrukt, ontstond er geen schade aan het apparaat. Om de proef af te sluiten lieten we ook een volwassene van +- 100KG over het toestel heen lopen. Wederom bleef het werken.

Conclusie

Met de T5 heeft Motorola wederom een goed apparaat afgeleverd. De behuizing ziet er zwak uit en is gevoelig voor krassen, maar is stevig genoeg om alle typische kleine ongelukjes te overleven. Er is een toetsvergrendeling aanwezig, maar ook bij de T5 lijkt deze niet nodig te zijn omdat de toetsen goed weggewerkt zijn in het geheel. Op internet is de T5 al vanaf € 69,- te vinden.

Deze Gadgeteer zegt: “De TLKR-T5 heeft veel meer te bieden van de T3, maar dat zie je niet terug in de prijs. Een aanrader dus.”

UPDATE – Iedereen die een headset zoekt, moet op zoek naar de ENTN 8870 CR. In theorie is deze door alle verkooppunten die de T5 aanbieden te bestellen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.