Review: Mio Spirit 575 TV

Vandaag bekijken we een wel heel bijzonder navigatiesysteem. Het gaat om de Spirit V575 TV van Mio. De V575 bestaat al een tijdje, maar de toevoeging van een TV module om DVB-T uitzendingen weer te geven zal met name voor internationale reizigers erg interessant kunnen zijn.

Uitrusting

De uitrusting van de Mio Spirit V575 is zeer royaal. Naast de USB- en autolader die je bij de meeste systemen krijgt, bevat het pakket ook een externe antenne en een netstroomlader. De netstroomlader is voorzien van de meestvoorkomende internationale stekkers (4 stuks) zodat een reisstekker in veel gevallen niet nodig zal zijn. De zuignap is hetzelfde als die van de V475 die we eerder al onder de loep namen. De V575 TV kan met micro-SD kaarten van extra geheugen worden voorzien om bijvoorbeeld MP3’s en video’s aan het apparaat toe te voegen.

Bediening

De V575 TV beschikt over een 4.7” scherm. Dit klinkt niet zo heel veel groter wanneer we hem met de V475 vergelijken, maar het is een formaat waar je toch snel aan gehecht raakt. Het scherm is drukgevoelig en dient stevig ingedrukt te worden. Dit heeft als voordeel dat je niet snel iets verkeerd indrukt en dat het scherm zelfs met dunne handschoenen aan gebruikt kan worden. Helaas is de 600 Mhz processor niet altijd in staat om alle data snel genoeg te verwerken waardoor het apparaat in de menu’s soms even pauzeert. Tijdens het rijden en TV kijken is hier echter niks van te merken.

Visueel

De V575 interface ziet er zeer goed uit. Mio investeert hier duidelijk veel tijd in. De V575 kan zelfstandig tussen dag- en nachtmodus overschakelen. Helaas is de achtergrond van de nachtmodus donkergrijs in plaats van zwart. Van ons zou de nachtmodus nog wat donkerder mogen.

TV Kijken

TV kijken kan met de ingebouwde antenne (uitschuifbaar) en met een externe antenne die bijvoorbeeld op het raam bevestigd kan worden (zuignappen/sticker). De externe antenne is aan de zijkant in het apparaat te pluggen. Helaas neemt de externe antenne wel veel plaats op het dashboard in omdat de kabel erg lang is. Gelukkig is het DVB-T signaal in Nederland goed genoeg om deze niet nodig te hebben.

Audio

De speaker van de V575 voldoet prima, ook voor TV kijken. Helaas ontbreekt een hoofdtelefoonaansluiting voor de bijrijder (handig tijdens het TV kijken).

PC Software

Het beheer over de Mio loopt via de MioMore desktop. Na het eerste gebruik van de Mio, zal de desktop de kaarten nakijken en eventueel de nieuwste kaarten ter download beschikbaar stellen. Vanuit deze software is het ook mogelijk om abonnementen op andere kaarten en diensten zoals vaste flitscamera’s af te sluiten (hoewel veel flitsinformatie al via TMC binnenkomt). Het is alleen jammer dat deze extra diensten geen proefperiode bevatten.

Live TMC

Waar TomTom over XL Live praat, doet Mio dat over Live TMC. Zowel technisch als financieel verschillen de systemen enorm. TomTom Live zit namelijk op het netwerk van Vodafone waar het real-time informatie uitwisselt. Hiervoor betaal je een maandelijkse opslag. Het Live pakket is overigens wel wat uitgebreider dan enkel verkeersinformatie.

Mio’s oplossing is anders. Live TMC krijgt de informatie van diverse radiozenders aangeboden zoals Qmusic. Deze informatie is afkomstig van de VID (in België is dat Touring Mobilis), de jongens die ook de fileinformatie voor het RTL Nieuws verzorgen. Deze informatie wordt constant uitgezonden, maar het kan zijn dat de Mio er even over doet om alle informatie te verwerken. Het voordeel van Live TMC is dat het gratis is.

Kaarten

De kaarten voor de Mio Spirit V575 TV (en vele andere Mio toestellen) komen van Tele Atlas. De keuze voor Tele Atlas is slim omdat Tele Atlas eigendom is van concurrent TomTom. Niet alleen de kwaliteit van de kaarten is vergelijkbaar met TomTom, maar ook de kwaliteit van de routes omdat Mio ook een licentie op IQ Routes van TomTom heeft genomen.

Conclusie

TV kijken tijdens het Autorijden? Dat doe je in de praktijk niet. Toch is de toevoeging erg interessant voor chauffeurs en andere mensen die regelmatig door Europa rijden. Hoewel we hier in Nederland alleen NL 1,2,3 en de regionale omroep via DVB-T kunnen ontvangen, zijn er in heel Europa maarliefst 1,500 zenders waarvan velen ook vrij beschikbaar zijn en dat is altijd beter dan die vieze, kleffe afstandsbediening in een hotel.

4 reacties

 1. Echt een leuk apparaat met een paar zeer leuke extra’s! Met name de gratis Live service (uitgebreide TMC) waarbij je naast uitgebreide verkeersinfo ook mobiele flitslocaties op je scherm krijgt is fantastisch. Volgens mij toont een TomTom met (ander soort) Live service deze niet eens, terwijl je er bij TomTom flink extra voor moet betalen. Over de Live service van Mio vind je in onderstaand artikel uitgebreide informatie.

  http://nl.hardware.info/reviews/1747/mio-spirit-575-live-tmc-review

  Daarnaast is natuurlijk de dvb-t ontvanger geweldig. Gratis digitale TV kijken in de auto of in de caravan of tent! In Nederland zijn de zenders ned1,2 en 3 en een regionale zender gratis te ontvangen, in het buitenland nog veel meer! Je kunt er ook nog een (micro) SD kaartje in doen om foto’s en video’s af te kunnen spelen op het apparaat.

  Het navigeren zelf vind ik ook prima gaan, erg handig is ook het zoeken op trefwoord. Kaartschema heb ik even aangepast in Geneve, veel mooiere kleuren.

  Ik vind het een prachtig apparaat, voor slechts 129 euro (sept-’11) een navigatiesysteem mét TV is vrij uniek. En ik heb nog eens extra veel geluk gehad, normaal gesproken wordt deze Mio geleverd met Europa 23 landen, ik zag echter dat bij Neckerman 44 landen bij de beschrijving stond en die versie heb ik dan ook ontvangen voor dat geld! Ze hebben het nu weer aangepast naar 23 landen maar mijn deal kan sowieso niet meer stuk 🙂 Een aanrader!

 2. GPS mio v575 TV De TV kaart voor dit toestel Kan dit appart aangekocht worden ? Hoeveel kost deze om TV te kunnen zien op GPS.
  ik dank u .

 3. TV kijken is gratis, maar in Nederland alleen NL1, 2, 3 en de regionale omroepen. De rest zit achter een betaalslot van KPN dat niet op de GPS werkt. Het is dus met name leuk in het buitenland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.