Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

OV Chipkaart: Het hele Verhaal

Gisteren en vandaag was er nogal wat commotie rondom de OV Chipkaart. Je weet wel, die kaart die de goede oude stempelkaart vervangt en de service van de OV bedrijven moet verbeteren terwijl administratieve lasten terug worden gebracht. Een mooie gedachte…

Inmiddels is het echter zo dat de hack tools op straat liggen. Ze zijn onder anderen via The Pirate Bay te downloaden en stellen iedere consument in staat om hun (eigen) chipkaarten te kraken en van vers krediet te voorzien zonder dat de OV bedrijven dit doorhebben. Uiteraard moet je wel een chiplezer aanschaffen, maar die zijn er al vanaf €30,-

Hoewel het downloaden van de tools makkelijk klinkt, zal je er toch wat meer voor moeten doen. Een aantal DLL bestanden ontbreekt namelijk met als gevolg dat je die zelf aan jouw systeem toe moet voegen. Daarna heb je een app waarmee je data van een OV chip kan uitlezen en terugschrijven. Ook bevat de set tools een applicatie waarmee je enkel het tegoed van de kaart aan kan passen.

Eerlijk is eerlijk, het is waanzinnig dat een bedrijf als translink het saldo op de kaarten zelf opslaat en niet in een centrale databank zoals banken dit doen. Uiteraard kan een dergelijke database worden gekraakt, maar dan is het altijd mogelijk de boel te herstellen. Nu kan iedere consument aan de slag zonder enig bewijs in het systeem van Translink na te laten.

Translink roept dat het de gehackte kaarten wel in het systeem kan zien, maar niet blokkeert om bewijs tegen de zwartrijders te verzamelen. Translink wist eerder succesvol een hacker tot een taakstraf te laten veroordelen, maar daar is het bij gebleven. Wij vragen ons af of het bedrijf nog een toekomst heeft. Voor nu is de schade in ieder geval voor de vervoerders die inkomsten mislopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.