De introductie van de OV Chipkaart verliep alles behalve feilloos, maar sinds enkele jaren lijkt het systeem te werken. Sterker nog, op de meeste stations zijn de poortjes inmiddels gesloten. Toch is het einde van het systeem alweer in zicht. Per 2012 zit het avontuur van Translink Systems erop.

Gemakkelijker en goedkoper

Als het aan staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur) ligt, gaat het OV gemakkelijker en goedkoper worden. In plaats van een speciale OV Chipkaart te gebruiken, gaan we betalen met normale betaalmiddelen. Denk aan de bankpas, smartphone en smartwatch.

Contactloos betalen

De laatste jaren zijn heel wat stappen gezet in ons betalingsverkeer. Inmiddels is het gros van de Nederlandse betaalkaarten door banken vervangen voor kaarten die gebruikt kunnen worden voor contactloze betalingen. Daarnaast zijn banken volop actief met het introduceren van andere betaalvormen. Denk aan Garmin Pay. Dat was het eerste betaalsysteem via een smartwatch in Nederland. Daarnaast is ING nu gestart met de introductie van Apple Pay via de Apple Watch. Deze vormen van contactloos betalen liggen technisch erg dicht aan het systeem van de OV Chipkaart.

Meer opties

Door gebruik te maken van een normale betaalmethode, kan het OV beter gestroomlijnd worden. De infrastructuur die de vele betalingen gaat afhandelen, zou ook ingezet kunnen worden voor de OV Fiets, deelauto’s en andere vormen van openbaar vervoer.

Lange weg te gaan

Howel 2012 dichtbij lijkt, heeft het nieuwe werken nog een lange weg te gaan. Zo moeten vervoerders onderling opnieuw afspraken gaan maken over wie, wat krijgt. Bijzonder, want een broodje kebab op het station reken je ook gewoon met je betaalpas af. Echter moet er een accountsysteem komen om de verschillende vormen van reizen goed af te kunnen rekenen. Denk aan het afhandelen van abonnementen. Na een eerdere proef met contactloze betalingen die mislukte, verwachten we de komende jaren nog veel over de overgang te kunnen schrijven.

De planning

Het idee is in ieder geval om betalen met een betaalpas mogelijk te maken vanaf 2021. De huidige OV chipkaart zou dan nog in gebruik blijven tot 2023.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.