Review: MyDitto, De NAS voor Dummies?

Onlangs ontvingen we van Dane-Elec de MyDitto. De MyDitto is volgends het bedrijf een volledige plug & play server voor thuis die iedereen werkend kan krijgen. Dat blijkt ook wel want de bijgeleverde handleiding vertelde ons enkel hoe de netwerkkabel en adapter aangesloten moeten worden.

De Keys

Het geheim van de MyDitto zit hem in de USB sleutels. Bij een MyDitto ontvang je een Master en een User Key. Door een key in je laptop of PC te steken krijg je direct toegang tot de myDitto server die een speciale applicatie.

Na het inpluggen zal de applicatie je ook vragen om je te registreren. De applicatie koppelt de registratie meteen aan de myDitto waar de sleutel van afkomstig is en je krijgt meteen een persoonlijke map waar je jouw data op kan slaan.

Mocht je denken dat één Master en één User key onvoldoende is, dan is het mogelijk om extra key’s aan te schaffen. Een standaard 4GB stick is echter ook als key te configureren, wat uiteraard goedkoper is. De sleutels zorgen overigens voor een P2P verbinding (redelijk veilig) waar je ook ter wereld bent en dat is erg handig.

Mappen Structuur

Zoals aangegeven krijgt iedereen die een key heeft, een eigen map. Daarnaast kent de server ook een shared en een public map. De public map bevat weer makken voor foto’s, audio en video opslag. Het leuke is dat de applicatie in staat is om de muziekbestanden over het netwerk te delen via het UPnP, DLNA en iTunes protocol. Wanneer iemand binnen het netwerk iTunes opstart, is het dus mogelijk om muziek vanaf de myDitto te streamen. Overigens is iTunes slechts één voorbeeld. Spelcomputers zoals de Xbox en Playstation 3, maar ook vele andere mediaspelers zijn in staat om muziek via deze oplossing af te spelen.

Mobiele Toegang

Volgends de website van Dane-Elec heeft het bedrijf apps voor iOS en Windows Mobile om toegang te krijgen tot de server. Helaas konden we uiteindelijk alleen een iOS app vinden en die hebben we uiteraard meteen getest.

Wanneer de de iPhone app (ook beschikbaar voor de iPad) opstarten, vraagt de app naar het e-mail adres waarop we onze Key hebben geregistreerd. Hier lopen we meteen tegen een bug aan. Door een tikfoutje moeten we ons adres nogmaals invoeren. De nieuwe pop-up verdwijnt echter half onder het toetsenbord waardoor we ons adres niet kunnen bevestigen (de gereed toets op het toetsenbord werkte ook niet). Opnieuw opstarten dan maar en dat verhielp inderdaad het probleem.

Zodra de app is opgestart, krijgen we wederom toegang tot onze server met onze mappen. Lekker makkelijk en duidelijk. We gaan meteen naar onze muziekbestanden. Wat opvalt is dat de myDitto een relatief simpele audioplayer bevat. Streamen is er niet bij. De audio (of video) file wordt eerst gedownload. Ook coverart zal de app niet weergeven en het is alleen mogelijk om de forward & reverse knoppen te gebruiken voor data die je tijdens de huidige sessie hebt gedownload. De fautured optie laat de laatste video zien die je hebt gedownload, maar ook zonder preview, wat het een tikkeltje onduidelijk maakt. Wat wel weer erg handig is, is dat het mogelijk is om foto’s en video’s van de iPhone direct naar de myDitto te uploaden.

De iPhone app is nog redelijk nieuw voor de myDitto en heeft duidelijk nog wat ontwikkeling nodig voordat deze echt af is. Het is echter wel heel gaaf dat je waar ook ter wereld met je iPhone kan inloggen om lokale bestanden te raadplegen.

Uiterlijk

De MyDitto is in twee smaken verkrijgbaar; Dual Bay en Single Bay. Elke bay kan uitgerust worden met een hardeschijf tot 2 TB (3.5” SATA). Bij de Dual Bay versie kan je er voor kiezen om de tweede schijf als backup te laten draaien (RAID 1, 0). In beide gevallen is de myDitto in wit plastic uitgevoerd met blauwe LED’s.

De LED’s aan de voorkant geven de status van het apparaat weer. De stroomtoevoer, netwerkaansluiting en algemene status. Ook geven ze aan welke USB en HDD aansluitingen in gebruik zijn. Aan de voorkant vinden we ook twee knoppen. Release en Copy. Beide knoppen hebben meerdere functies die voornamelijk betrekking hebben tot de USB keys. Tot slot vinden we aan de voorkant de primaire USB aansluiting.

Aan de achterkant vinden we de twee drive bays. Hiermee zijn de hardeschijven makkelijk te monteren. Ook vinden we de algemene aan-uit schakelaar en de secundaire USB aansluiting (voor bijvoorbeeld een extra externe schijf). Onderaan de achterkant vinden we de stroomplug en de netwerk aansluiting. Het betreft een gigabit aansluiting, wat ideaal is voor mensen die veel data heen en weer sturen.

Overige Instellingen

Wanneer je met de Master Key bent ingelogd, kan je doorklikken naar een web interface waar je letterlijk alles aan de myDitto in kan stellen (optioneel). Ook is het mogelijk om nieuwe firmware versies te installeren en de server bevat een complete BitTorrent manager voor de downloaders onder ons.

Conclusie

Dane-Elec maakt de belofte waar, de myDitto is een echte plug&play server en bevat bovendien een hoop opties voor iedereen die meer uit zijn of haar server wenst te halen. Uiteraard zijn er goedkopere alternatieven, maar die zijn toch minder makkelijk te configureren en het ontbreekt vaak aan interne hardeschijven. Als we dan ook nog naar de RAID opties van de myDitto kijken is het echt duidelijk. De myDitto is momenteel onze favoriet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.