Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Leitz Complete Draagbare Bluetooth-stereoluidspreker

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Prima geluid
  • Leuk design
  • Gemakkelijk te installeren
  • Goede bediening

THE BAD

  • Veel kleiner dan verwacht
  • Dubbele power knop in onhandig
  • Geen micro-USB aansluiting

Met als titel ‘Groots in geluid’ kondigde Leitz haar nieuwe Complete speaker aan. Leitz kende ik zelf vooral van de kantoorartikelen, dus deze speaker was voor mij persoonlijk een verrassing. Een verrassing waar ik niet veel van verwachtte. Toch blijkt de titel van het persbericht te kloppen.

Unboxing

Hoewel de doos van de speaker een fors product suggereert, is de Complete een stuk kleiner dan ik had verwacht. Misschien zelfs teleurstellend klein.

Leitz-Complete-Speaker-Packshot

De uitrusting is wel heel volledig. Je krijgt een USB netstroomlader met een adaptertje voor de EU en het VK. Daarnaast zit er een mini-USB snoer in. Inderdaad, de speaker maakt geen gebruik van de Micro-USB standaard die we op non-iOS gadgets tegenkomen. Tenslotte zit er nog een kleine handleiding in.

Leitz-Complete-Speaker-Unboxing

Installatie

Wanneer je de Complete niet goed bekijkt, zie je hem misschien over het hoofd. Bovenop het apparaat zit een grote power knop, maar zonder eerst de power schuif aan de achterkant om te zetten zal die niet werken.

Leitz-Complete-Speaker-Achterkant

Wanneer je de knop ingedrukt houdt, gaan de twee LED’s aan de onderkant om en om blauw en rood knipperen. Nu is de speaker te koppelen met bluetooth apparaten. Het maakt niet uit of het dan een laptop, tablet of smartphone is. Leitz heeft het apparaat als bluetooth naam ironisch genoeg Big Blue genoemd. Ondersteuning voor NFC ontbreekt helaas. De Leitz Complete bevat een eigen accu waarop je ongeveer 5 uur muziek kunt luisteren.

Leitz-Complete-Speaker-Info

Geluid

Geluidstechnisch heeft Leitz een interessant design aangenomen. Aan de voorkant zitten twee speakers voor een stereo geluid. Aan de onderkant zit een radiator verstopt. Deze zorgt ervoor dat het geluid wat meer bass meekrijgt. Qua ontwerp zien we dit onder anderen bij de Solemate van Jabra terug.

Uiteindelijk leidt dit ontwerp tot een grootser geluid dan ik van de kleine speaker had verwacht. Voor op het bureau is de Leitz Complete speaker prima bruikbaar en zelfs in de schuur of in de badkamer is het volume ruim voldoende. Qua dynamiek is het geluid een beetje plat, maar dat kan ook niet anders bij speakers uit deze klasse.

Bediening

Bediening van de Leitz Complete gebeurt via het knoppenpaneel op de bovenkant van de speaker. Hier kun je tracks skippen en het volume aanpassen. Daarnaast is het ook mogelijk om gesprekken op te nemen. De Leitz Complete werkt dan als een speakerphone. De kwaliteit van de microfoon in de Complete is prima, maar niet bijzonder. De grote blauwe knop aan de voorkant blijkt geen knop te zijn. Gewoon een stukje versiering.

Leitz-Complete-Speaker-Bediening

Conclusie

De Leitz Complete valt wat tegen in formaat, maar doet verbazen qua volume. De kwaliteit van het geluid is voor deze klasse speaker erg goed en ook de bediening van de speaker is op de power knop aan de achterkant na erg prettig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.