Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Sony Mobile Xperia P

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Lekker snel toestel
  • Goed scherm
  • Strak design
  • NFC lezer aan boord
  • Binnenkort met Android 4.0
  • Korte laadtijd
  • Lage prijs

THE BAD

  • Geen Micro-SD slot

De Xperia P is één van de meest recente toestellen uit de NXT serie van Sony Mobile. Dat het toestel tot de NXT serie behoort, betekent ook dat het ontwerp van het toestel niet heel spannend is ten opzichte van de Xperia S en de Xperia U. Wederom een zwart blok met de inmiddels bekende transparante knoppenbalk onder het scherm. En toch blijft het mooi…

Uitrusting

Zoals je in de unboxing al hebt kunnen lezen, bevat de verpakking van de Xperia P een netstroom USB adapter, een USB naar micro-USB laadsnoer en een simpele in-ear headset. Daarnaast bevat de doos de nodige boekjes.

 

Specs

De Sony Mobile P trekt zijn kracht uit een dual-core 1Ghz Cortex A9 CPU. Door de 1GB aan RAM geheugen levert dit een soepele ervaring op. De Mali-400 GPU maakt daarnaast het spelen van 3D games een zeer strakke beleving. Qua opslagruimte valt de Xperia P niet tegen. Sony Mobile geeft je 16GB. Het toestel beschikt alleen niet over een MicroSD sleuf. Hierdoor zit de achterkant ook vast waardoor je de accu niet kan vervangen.

Qua sensoren en antennes is de Xperia P uitgerust met de laatste technieken. Denk aan GPS, WiFi b/g/n (met DLNA), Bluetooth (met A2DP), NFC, UMTS en HSDPA. De accu gaat krap een dag mee. Zeker bij gebruik van een carkit loopt hij vlot leeg, maar met de snellader zit deze met een half uurtje vol.Dat dan weer wel ;-).

Android

De Xperia P wordt geleverd met Android 2.3.7. Hij staat op de lijst voor een Android 4.0 update, maar wanneer deze komt weten we nog niet.

Scherm

Voor het scherm maakt Sony Mobile gebruik van een 480×854 pixel mobile bravia engine scherm van 3.5 inch. Met een pixeldichtheid van 280 pixels per inch levert dat een aardige ervaring op.

Geluid

De Xperia P valt op door de aandacht die Sony aan geluid heeft besteed. Het toestel is voorzien van Sony 3D Surround Sound technologie en dat is best leuk bij het kijken van films. Nee, het is nog steeds niet zo indrukwekkend als wanneer je een gewone hoofdtelefoon aansluit, maar het is geluid is beter dan menig andere smartphone. Voor de fans van radio, bevat het toestel ook een FM ontvanger. Dat scheelt natuurlijk flink op je datakosten.

Camera

Qua camera zit de Xperia P in het hogere segment. Hij mag het met een 8 megapixel sensor doen. Natuurlijk hebben we een aantal testopnamen voor jullie geschoten. Deze staan hieronder.

De camera is ook in staat om 1080p HD opnamen te schieten en bevat diverse Sony Mobile technieken zoals 3D Sweep Panorama, lach en gezichtsherkenning. De beeldstabilisatie werkt wel, maar lijkt geen schokkend verschil te maken.

Styling

De Xperia P kan ook gestyled worden. Het zwarte kapje dat onder de drie knoppen zit, is afneembaar. Je kunt deze vervangen voor kapjes met andere kleuren. Zo kun je de Xperia P aan je eigen stijl aanpassen. In tegenstelling tot diverse andere toestellen uit de serie kleuren de lichtjes boven de drie knoppen niet mee met de thema’s. Jammer!

Conclusie

Als ik een nadeel aan de Xperia P moet benoemen, dan is dat het gemis van een microSD-slot. Hierdoor moet je de smartphone op de PC aansluiten om foto’s en video’s over te zetten. Gelukkig bevat de Xperia P met 16GB voldoende ruimte om foto’s en video’s op te slaan. Voor de prijs die Sony Mobile voor de Xperia P vraagt, krijg je echter een smartphone waar je zeker een jaar of twee mee vooruit kan.

Update – Door een interne fout hebben we de Xperia P review als zijnde de review van de Xperia U aangeduid. Daarbij zijn ook de specs voor het interne geheugen en de kwaliteit van de camera verkeerd aangegeven. Onze excuses hiervoor.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.