Logo GadgetGear.nl
20240701 131647
Picture of Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: AdroitGoods 10 In 1 QC/PD Usb-C/A Hub – Draadloos laden gecombineerd met PD en data-doorvoer in hub-vorm

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de Adroit Goods 10 In 1 QC/PD Usb-C/A Hub met 3.5 sterren.

THE GOOD

 • Mooie afwerking
 • Degelijk geprijsd
 • Multifunctioneel

THE BAD

 • Laadprestaties slechts aanwezig
 • Datasnelheden beperkt
 • Stroomverbruik in idle
 • Plastic residu van USB-poorten

Het Nederlandse AdroitGoods gaf ons de mogelijkheid hun dynamisch genaamde ’10 In 1 QC/PD Usb-C/A Hub’ te testen. Wat dit in hemelsnaam is? Welnu, we hebben het over een USB-hub met een geïntegreerde draadloze lader…. Of is het een draadloze lader m… Nee, we zien vooral USB-poorten, en de meeste functionaliteit is gericht op doorvoer van data en stroom. Daarmee is het hoofdzakelijk een hub.

962x1200

 

AdroitGoods

Een nieuw merk op de site, dus daar vertellen we graag wat over. AdroitGoods maakt zelf geen producten en importeert in plaats daarvan geselecteerde producten uit China van fabrikanten waar ze naar eigen zeggen nauw mee samenwerken. Omdat het over een zeer gevarieerde set aan producten gaat, vroegen we aan AdroitGoods hoe zij precies hun strategie zien en wat de lijn in het aanbod precies moet zijn. Het antwoord was duidelijk zeer ambitieus:signature 236974 vfzelmlfl512re2wjm4w2bpykuoig4m3xgj8jdu2 adroitgoods logo2.adroitgoods logo2

“AdroitGoods selecteert alledaagse producten en biedt deze aan tegen de hoogste kwaliteit. Je kan best zeggen dat onze missie is om de nieuwe bol/Amazon te worden met eigen aanbod.

Een Bol en Amazon kunnen de klant niet 100% garanderen dat zij een kwalitatief product ontvangen. Wij wel.”

 

Sleutelpunten

 • Hub met 1x USB 3.0, 3x USB 2.0, 2x USB-C 2.0, 1x MicroSD 2.0 en 1x TF 2.0
 • 15W draadloos laden via Qi-standaard met magnetisch absorptieontwerp
 • Formaat: ~110 * 81 * 15 mm
 • Gewicht: 156 g

20240424 122029

 

Uitpakken

We vinden naast de hub ook een ongeveer 40 cm lange USB-C naar USB-C kabel met bevestigde USB-C naar USB-A convertor.

20240424 122645

We vroegen Adroit Goods ook om een 100 W USB-C naar USB-C kabel mee te leveren zodat we op zeker geen bottleneck hadden op dit punt in het testproces. Wat tests met onze notebook levert de conclusie op dat dit wel goed moet zitten. Let wel, deze kabel is los verkrijgbaar voor 10 euro (9 euro op het moment van schrijven).

20240612 125038

De kabel ziet er prima uit, met een degelijke met siliconen afgewerkte plug en met een fijn profiel nylon-geweven afwerking van de kabel, terwijl de flexibiliteit voor een dergelijke afwerking redelijk in orde gebleven is. De lengte is 2 meter en daarmee hebben we het over een zeer fijne kabel in het gebruik.

 

Ontwerp

De hub is een mooi apparaat om te zien. Het geheel is aan de zijkant afgewerkt met aluminium terwijl de bovenzijde van glas is. Je kan discussiëren over wat de voor- en achterzijde is, maar we hebben dus twee korte zijdes waar we aan de ene zijde een USB-ingang hebben die je verbindt aan een apparaat. Dit kan van alles zijn, als USB-OTG maar ondersteund wordt. We hebben het apparaat getest met enkele televisies en enkele Android-apparaten en het werkte eigenlijk altijd.

20240626 143748
Stroomdoorvoer; Quick Charge / Power Delivery-poort
20240626 143738
SD en MicroSD-kaart-lezer en 2x USB 2.0
20240626 143722
USB-C-in voor dataconnectie
20240626 143712
USB 3.0, USB 2.0 en 2x USB-C 2.0

Zoals op de foto’s te zien is, zijn ook de USB-A 2.0 poorten blauw, waar deze blauwe kleur in de regel duidt op een 3.0-aansluiting. Dit is misleidend en jammer. Ondanks dat het wel gewoon duidelijk vermeld staat is het het equivalent van een stickertje op een auto om hem sneller te laten lijken, en dat op iets dat hoofdzakelijk niets meer dan een gebruiksvoorwerp is.

20240626 191255

Aan de onderzijde zien we de plastic afwerking en de vier rubberen voeten die de hub stabiel op een vlakke ondergrond laten staan. Het plastic voelt overigens erg degelijk aan. Al met al hebben we het dus een zeer degelijk aanvoelend apparaat.

Logo

We zijn geen fans van enorme logo’s op apparaten, en Adroit Goods kiest ervoor om dit wel te doen. Wel is het, zoals op de foto’s te zien is, wat genuanceerder dan op de productafbeeldingen getoond wordt. Als we echt zouden muggenziften, dan zouden we ook iets kunnen zeggen over de plaatsing van het logo (en de indicaties van ‘PD/QC’ en ‘USB-C’ in) ten opzichte van hoe de meeste mensen de hub zullen neerzetten, maar dat gaat wellicht te ver. Zeker aangezien we het over een OEM-product hebben.

Stootvastheid

We testen normaal gesproken nooit de stoofvastheid, tenzij we hier specifiek het verzoek toe krijgen van de fabrikant. Een ongelukje kan echter altijd gebeuren, en ons exemplaar hebben we (gelukkig na het testen) eenmaal per ongeluk van de tafel geschoven, waarop deze op de laminaten vloer van de testlocatie viel. We hebben het over een hoogte van 81 cm.

20240629 125734

Helaas overleefde het glas de val niet helemaal. Functioneel doet de hub het nog prima, maar met gebroken glas is het natuurlijk altijd uitkijken. Het is altijd een interessant punt om bouwkwaliteit versus afwerking af te wegen voor een fabrikant. Het is een beetje afhankelijk van wat je als gebruiker zoekt. Blijft de hub altijd op dezelfde plek staan? Of ben je iemand die hem veelal rond beweegt omdat je hem bijvoorbeeld op reis gebruikt en/of in verschillende scenario’s op je eigen werkplek waardoor deze niet altijd op een ideale plek geplaatst kan worden? In dat laatste geval zou je misschien naar een robuuster alternatief moeten kijken.

We zeggen overigens hiermee niet dat de bouwkwaliteit slecht is. We hebben het over een apparaat van slechts 35 euro; het is niet redelijk om naast een glazen afwerking ook specifieke implementaties te verwachten die een betere stootvastheid garanderen.

20240629 145056

Waar we wel kritisch over moeten zijn is hoe het plastic steeds residu achterlaat op de USB-plugs die je in het apparaat steekt. Kennelijk schraap je met een connector steeds wat van het plastic van de AdroitGoods hub af. Dit zou geen ding moeten zijn. We weten niet of het genoeg is om in de toekomst bijvoorbeeld een pin te blokkeren en USB-poorten zijn best wel bestand tegen wat troep, maar hoe dan ook is dit natuurlijk niet de bedoeling en het is niet ondenkbaar dat het zijn weg vindt naar iemands luchtwegen.

 

Prestaties

We hebben de prestaties gemeten op basis van in hoeverre de stroominput doorgegeven wordt, hoe snel het draadloos laden gaat en wat de datatransfers zijn.

Opladen

Opladen werkt een beetje afhankelijk van de situatie. We gebruiken de Ugreen 100W 3C1A GaN snellader als stroomtoevoer. We beginnen gewoon met zo veel mogelijk aan te sluiten, puur omdat dit leuk is:

img 20240627 201002

Is het redelijk om kritisch te zijn op het gegeven dat de hub geen 100 W kan doorgeven? Misschien niet. Dit soort hubs zijn niet voor niets altijd zelf powered en zelfs dan krijg je zeker niet altijd 1 op 1 de output van de bron.

Wanneer we wat methodologisch te werk gaan beginnen we met de draadloze lader. De maximale output is 15W. Op onze test Galaxy S23 levert dat een meting op van 1470 mA. Dit is in lijn met wat we van andere 15W-draadloze laders zien.

Bedraad laden levert wat verrassingen op. We gaan uit van de 6 USB-uitgangen en meten wat we voor output hieruit krijgen. Bron is wederom de 3C1A van Ugreen die verbonden is met de 100W USB-C naar USB-C kabel van Adroit Goods. We nummeren alle aansluitingen van 1 tot 7 en meten vervolgens de output.

20240629 142226

Als we de poorten één voor één afgaan met onze test S23 krijgen we de volgende resultaten.

1: 370 mA        5: 390 mA

2: 1750 mA      6: 580 mA

3: 1750 mA      7: 600 mA

4: 1750 mA

Hierbij merkten we iets vreemds. Poort 5 en 6 kregen we aanvankelijk niets uit met de gebruikte kabel. Andere kabels maakten geen verschil voor dit toestel. Sloten we vervolgens een ander toestel aan (een oude Honor 8X), dan maten we de opgegeven output. Vreemd genoeg kregen we op de overige poorten een lagere output dan die we op de S23 kregen. Sluiten we losse apparaten als koptelefoons aan, laden ze allemaal. Onze Watch 6 geeft voor alle poorten dezelfde laadtijd aan. Dat is niet dezelfde laadtijd als die we direct op de lader krijgen (1 uur 10 minuten op de lader, 1 uur en 50 minuten via de hub).

Sluiten we wat apparaten tegelijkertijd aan, dan krijgen we helemaal vreemde meetresultaten. De ene keer levert een poort een laadstroom op van meer dan 1000, de andere keer niet meer dan 600, maar de resultaten zijn niet consistent. We concluderen dat als laad-tool de hub hiervoor geschikt is, maar dat je geen enorme laadsnelheden hoeft te verwachten. De draadloze lader lijkt de laad-belasting door andere apparaten grotendeels te ontlopen. Deze laadt ten allen tijde met eenzelfde snelheid van tussen de 1400 en 1500, ook als we vier TWS-setjes aansluiten, een smartwatch, en een telefoon. Maar de 100 W die uit de lader komt, komt de lader niet bij in de buurt, ook niet als we slechts één of twee apparaten aansluiten. Het PD en QC-label op het apparaat wekt bepaalde verwachtingen die naar onze mening niet waargemaakt worden.

Idle verbruik

Wanneer niets aangesloten staat verbruikt de hub nog altijd 0,5 W. Dit is een jammerlijk gegeven. Het apparaat heeft natuurlijk wat lichtjes, die standaard aan staan wanneer het apparaat aan een stroombron aangesloten staat, maar dat is niet wat zoveel stroom kost. Wat wel? Geen idee. We maken het wel eens vaker mee bij laders en ook draadloze laders en merken dit dan op als nadeel, zo ook nu.

20240629 163221

Datatransfers

Datatransfers gaan niet op de volledige snelheid die onze test-interfaces kunnen leveren, maar alsnog wel redelijk. Ongeacht of we wel of niets iets ook aan het laden zijn, krijgen rond de 276 MB/s als transfersnelheid via de hub op de USB 3.0-poort en 34 MB/s op de 2.0 poorten.

Dit is dus niet op het niveau dat je normaal krijgt via USB 2.0 en 3.0 (in het geval van 2.0 komt het in de buurt), maar alsnog redelijk voor een product als dit. Tenzij je echt afhankelijk bent van de specifieke overzetsnelheid in je werkzaamheden, zal de hub in de praktijk geen bottleneck zijn in je workflow.

20240614 205748

Functioneel valt er buiten de maximale transfersnelheid niets op te merken aan de USB-poorten. Alles wat we aansloten werkte zonder enig probleem, ongeacht de belasting die we tegelijkertijd op de hub legden in termen van laden of data-overdracht.

 

Conclusie

Wanneer je puur qua meetresultaten naar de AdroitGoods 10 In 1 QC/PD Usb-C/A Hub kijkt is het een apparaat dat bepaalde verwachtingen niet waarmaakt. We denken echter dat in deze prijsklasse het redelijker is om te kijken naar het geheel. We hebben het over een apparaat dat je standaard aan je PC aangesloten laat en aan een lader. Hiermee voeg je wat opties toe aan je setup die je wellicht nog niet hebt. In ons geval, gebruikten we op de testlocatie de AOC Q27G4X als monitor waar geen USB-hub in zit. Daarnaast hadden we ook geen draadloze lader. Daar voorziet de ’10 In 1 QC/PD Usb-C/A Hub’ in.

Dit gebeurt op een manier die er goed uit ziet met een design dat eigenlijk overal wel past. Al blijven we zeggen dat we het zonder het grote logo hadden kunnen doen. Op de bovenstaande foto is het andere exemplaar te zien met een ander logo-implementatie (we kregen een tweede exemplaar omdat het eerste exemplaar wat fysieke mankementen had). Deze is zeer makkelijk weg te vegen, waarop het apparaat overblijft dat gewoon eruit ziet zoals het er eigenlijk uit zou moeten zien. Dat was naar onze mening een betere oplossing geweest voor OEM-branding. Eventueel met het merk nog aan de onderkant van het apparaat.

Dat in idle-stand nog altijd een stroomverbruik te meten is van 0,5 W is wel jammer.  Maar dat is temeer een reden om je PC compleet van de stroom te halen via bijvoorbeeld een stroomknop op een stroomstrip. Tenzij je iemand bent die van alles op standby laat staan zoals je printer en misschien zelfs je PC. Dan maakt die halve Watt natuurlijk ook niets meer uit.

Eigenlijk is het grote nadeel de manier waarop de hub steeds schraapsel achterlaat op USB-connectoren. Wellicht dat het na verloop van tijd ophoudt, maar gedurende onze testperiode kwam er aan het einde alsnog nog residu van af. En ondanks de lage prijs en het feit dat we de hub een fijn, goed uitziend apparaat vinden die goed past in onze workflow en een ideale toevoeging aan de werkplek met de genoemde monitor is dat een punt waar we niet voorbij kunnen kijken.

 

→ Check de laagste prijs bij signature 236974 vfzelmlfl512re2wjm4w2bpykuoig4m3xgj8jdu2 adroitgoods logo2.adroitgoods logo2

kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.