Logo GadgetGear.nl
Xiaomi 13 Lite
Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Vandaag start belangrijke 5G veiling in Nederland

Als je graag op onze site rondhangt, is de kans groot dat je al een 5G smartphone bezit en waarschijnlijk over een 5G verbinding onze verhalen leest. Toch start vandaag een 5G veiling die veel verandering kan brengen aan hoe jij jouw 5G verbinding beleeft.

Vanaf vandaag gaat de Nederlandse overheid namelijk 5G frequenties in het 3,5GHz spectrum veilen. Dit zijn eigenlijk de frequenties die 5G providers nodig hebben om het potentieel van 5G echt te kunnen benutten. Doordat iedere plek op de band een andere snelheid heeft, is het niet zo dat de overheid alle providers een ‘gelijke’ verbinding kan gunnen. Hierdoor zullen Vodafone, KPN en Odido echt op zogenaamde frequentiebanden moeten bieden in de hoop de beste frequenties te mogen claimen voor hun klanten. Afhankelijk van wanneer iedereen een ‘finaal’ bod heeft gedaan, mogen de providers per 1 augustus de nieuwe frequenties al in gebruik gaan nemen.

Vanaf 1 augustus kan het dus zijn dat je een veel snellere 5G verbinding op jouw smartphone gaat ervaren. Daarnaast gaat 5G een veel serieuzer alternatief op zowel kabelinternet (Ziggo) als satelliet (SpaceX) en glasvezel vormen. Zeker in buitengebieden waar snelle internetverbindingen nog altijd een probleem zijn.

Wie nu een frequentie koopt op de veiling, mag deze overigens tot 2040 behouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.